Flera vinnare vid affär i Kalmar län

Polisen i Västervik och Kalmar har fått nya lokaler under de senare åren. De sitter numera i nya fräscha och framför allt dyra lokaler. Hyreskostnaden för de bägge stationerna ligger på cirka 28,5 miljoner kronor per år plus el. Medan polisen njuter av sina luftiga lokaler så spekuleras det i deras fastigheter. Fastighetsfonden Sveafastigheter säljer nu de bägge nybyggda stationerna till tyska Axa Reim för 348 miljoner kronor.

Affären kännetecknas av långa stabila hyreskontrakt med en för orterna hög hyresnivå. Polismyndighetens hyreskontakt löper på 20 år med en hyresnivå på knappt 1 900 kronor per kvadratmeter. Även åklagarmyndigheten hyr i Kalmar, detta hyreskontrakt löper på 15 år.
Sveafastigheter köpte projektet för 250 miljoner kronor under 2005. Förutsättningen för köpet var att regeringen godkände de 20–åriga hyresavtalen.

Projektet har således flera vinnare under årens gång. Polisen fick nya lokaler, Sveafastigheter gör en bra affär och nu så lägger alltså Axa Reim till de bägge fastigheterna i sin portfölj vilka ger en stabil avkastning på ca 7 procent.

Även Peab bedöms ha gjort en bra affär på de bägge projekten då man köpte det 7 254 kvm stora markområdet av Kalmar kommun för 5,2 miljoner kronor. Byggrätten avsåg 11 200 kvm uthyrbar yta. Marken i Västervik köptes för 1 miljon kronor.

Sveafastigheter har varit mycket aktiva i Kalmar under 2000-talet. Det började med att man köpte gamla Volvofabriken och byggde upp köpcentret Hansa City i samband med att Ikea etablerade sig i staden. Efter detta genomförde man alltså projektet med de bägge polishusen. Därefter erbjöd bolaget Kalmar FF en lösning som skulle ge klubben en ny arena. Sen kom finanskrisen och man backade ur projektet med fotbollsklubben. Därefter såldes det nu 27 000 kvadratmeter stora Hansa City för 420 miljoner till Axa Invest.

Nu avyttras alltså även polishusen. Sveafastigheter har haft som affärsidé att utveckla fastigheter och fastighetsportföljer i regionstäder för att kunna sälja vidare. Företaget har således gjort sitt jobb och gjort det bra.
Affären visar på ett intresse från utländska investerare i regionen. Det utländska kapitalet skapar utrymmen för framtida projekt i de sydöstra regionstäderna. Ett flertal projekt ligger i startgroparna i regionen, bland annat har Kärnhem sedan tidigare avsikt att etablera ett World Trade Center i såväl Kalmar som Karlskrona och Växjö.  

Tobias Abrahamsson

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Affärsanalys

Stark prisuppgång för närlogistik

Anders Elvinsson vid C&W har satt analyspennan i en fastighetsaffär i södra Sverige.

Affärsanalys

Hög nivå kan ge trend för avstyckningar

Hanna Käck på C&W har satt analyspennan i en affär där ett välkänt industribolag säljer attraktiv mark.

Affärsanalys

Toppnivå i område för nybyggnation

Efter en intensiv slutspurt på transaktionsåret 2020 kommunicerades ännu en stor affär i början på 2021. Denna gång var det …

Affärsanalys

Rekordlåg avkastning för investeringsstöd

I januari kommunicerades det att Lille Oslo Eiendom förvärvat fastigheten Kronetorp 1:12 i Burlöv för 285 miljoner kronor, motsvarande cirka …

Foto på fasatigheten Kasernen 8, Solna
Affärsanalys

100.000 kr/kvm för samhällsfastighet

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär. Ursprungligen publicerad i magasinet FV nr 1/2021.

Foto på fastigheterna Kromosomen 3 & 4, Stockholm
Affärsanalys

Tangerad rekordnivå i Hagastaden

Jacob Edin på CBRE har satt analyspennan på en affär i Stockholms innerstad. Ur magasinet FV nr 1/2021.

Tillbaka till förstasidan