Utopia Arkitekter i konkurs

Stockholmsbaserade arkitektkontoret Utopia grundades av Emma Jonsteg och Mattias Litström 2008. Nu har kontoret, med nio anställda, försatts i konkurs.

Annons

– Det är en direkt konsekvens av vad som händer i branschen. Vi har i exceptionellt hög grad varit exponerade mot bostadsutveckling och jag kan inte påstå att det handlat om något annat, säger Jesper Lövkvist, delägare på Utopia Arkitekter till Fastighetsvärlden vid lunchtid.

Arkitektkontoret försattes i konkurs den 18 april, men förhoppningen är att verksamheten ska kunna leva vidare efter konkursen.

– Det kommer finnas en fortsättning på verksamheten, men det kommer att behövas sägas upp anställda. I framtiden kommer vi mer att jobba i nätverk. Sen finns det relationer och avtal och annat som vi kommer hedra i den fortsatta verksamheten. Det kommer att vara väldigt sömlöst för alla utom för oss, säger Jesper Lövkvist.

Utopia Arkitekter har bland annat ritat bostadshusen Facetten, som består av två sjuvåningshus i slutet av Fleminggatan på Kungsholmen. JM är fastighetsägare. Bostäderna i det champagnefärgade husen är 65 stycken ägarlägenheter.

Kontoret ligger också bakom Balders lyxiga bostadsprojekt Caprea i hörnet Birger Jarlsgatan- Kungstensgatan i centrala Stockholm. Huset har 28 lägenheter.

Utopia har också ritat studentprojektet Maja och Knekten i Gubbängen åt Åke Sundvall. De smala höga byggnaderna har totalt 97 lägenheter där alla har franska balkonger.

Det har även blivit en hel del kontorshus, bland annat åt Castellum. I juni 2022 stod en sjuvånings nollCO2-certifierad kontorsbyggnad helt i trä på plats i kvarteret Korsningen i centrala Örebro. Samma år vann byggnaden Byggnadspris 2022 från Örebro kommun. Polismyndigheten tecknade ett femårigt hyresavtal år 2020.

Grundaren och vd:n Emma Jonsteg var ofta synlig i debatten kring arkitektur. Hon avled 2020 efter en tids sjukdom.

Fler Nyheter från förstasidan

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Tillbaka till förstasidan