maj 23

Fastighetsdagen Stockholm

Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm

Vändpunkten?

I Stockholm finns mer än hälften av landets samlade fastighetsvärde, liksom av transaktionsvolymen. I marknadens prövningar senaste tiden har dessa mått sjunkit men vad händer nu när kreditmarknaden stabiliseras? Det är här det stora intresset från svenska och internationella investerare finns. Vi samlar de stora fastighetsinvesterarna, de bästa experterna och de tunga beslutsfattarna för att söka svaren.

Bland dagens innehåll:

  • Riksbanken om ekonomin och aktuell penningpolitik
  • Vilka kommersiella lokaler presterar bäst?
  • De mest brådskande gröna finansieringarna
  • Få affärer trots många säljuppdrag – vänder marknaden nu?

Vik den 23 maj för Fastighetsdagen, årets kanske viktigaste mötesplats kring fastighetsmarknaden och dess utveckling.

Anmäl dig nu!
Program

09.00 Inledning
• Ellinor Persson, journalist och dagens moderator

09.05 Riksbanken: Ekonomiska läget och aktuell penningpolitik
I två år har marknaden präglats av inflation, lågkonjunktur och stor finansiell oro. När Riksbanken och andra centralbanker nu gjort paus i räntehöjningar ökar hoppet om stabilisering och sjunkande räntor. Hör om Riksbankens senaste penningpolitiska beslut, läget just och utsikterna framöver. Hur kan bostads- och fastighetsmarknaden bli mer motståndskraftig?
• Aino Bunge, vice riksbankchef

09.30 Marknaden och konkursvågen
Antalet konkurser har nått nya rekordnivåer och varslen ökar samtidigt som antalet nystartade företag minskar. Det har hittills rört sig om mindre företag och påverkan på sysselsättningen varit begränsad. Men hur allvarlig är situationen egentligen, vilka branscher har det tuffast och, ur hyresvärdarnas perspektiv, vilka är varningssignalerna att hålla ögonen på?
• Gabriella Göransson, VD UC

09.50 Kaffe

10.20 Ordning på torpet?
Jakten på kapital har varit intensiv i fastighetsbranschen och väckt internationellt uppseende. Alternativen är främst bankfinansiering, försäljningar och nyemissioner. Men hur ser helhetsbilden ut; hur mycket kapital har olika bolag rest och på vilket sätt– och hur mycket kan återstå? Det finns tecken på att kapital- och obligationsmarknaden börjar lossna, räcker det för alla?
• Erik Nyman, Head of Research JLL

10.40 Köpare och säljare
De stora konsulthusen har efter kostnadschocken haft mängder med försäljningsuppdrag men få affärer har blivit av. Köpare och säljare har haft vitt spridda förhoppningar. Men nu är tongångarna lite ljusare. Hur ser det egentligen ut på marknaden just nu; vilka är säljarna och vilka vill köpa – och vad vill de betala idag?
• Dan Sandstedt, Partner, Head of Investment Management Newsec

11.00 Stor efterfrågan på grön finansiering
Trots den tuffa konjunkturen har många fastighetsbolag arbetet med omställningsprojekt och hållbara tillgångar högt på agendan. Men hur är det med utbudet av gröna finansiering på marknaden och vilka är de mest brådskande satsningarna? Vilken kan kostnaden för uteblivna satsningar bli?
• Emelie Persson Lindqvist, Chef Hållbar finansiering Handelsbanken

11.20 Omställningen: Risker och möjligheter
Klimatomställningen och kraven på reducering av växthusgaser ändrar snabbt spelreglerna för fastighetsägare. Nya standards som CSRD, ESRS, SFDR, EU Taxonomi och TCFD tillsammans med tidigare branschstandarder utgör spelplanen. Hur identifieras krav och risker, klimatriskåtgärder, förvaltningsplaner, miljöcertifieringar och hållbarhetsredovisningar? Och vilka är framgångsrecepten?
• Russel Fatkoulin, VD och grundare RiskMap

11.40 Att bygga ett bättre samhälle – med klimat och hållbarhet i fokus
Ett av de bolag som arbetar hårt med omställningen är Skanska. Ambitiösa hållbarhetsmål såsom halverade koldioxidutsläpp till 2030 och en klimatneutral verksamhet 2045 ställer krav på tydliga strategier. Vad är det viktigaste att fokusera på, vilka är de stora utmaningarna?
• Fredrik Bergenstråhle, VD Skanska Fastigheter Stockholm

12.00 Lunch

13.00 Val av temaspår
A: Kontor och butiker
B: Bostäder

Spår A: Lokaler

Moderator: Willy Wredenmark, Chefredaktör Fastighetsvärlden

13.00 Optimismen kontra hyra, yield och värde
Optimismen stiger på marknaden men vad händer just nu med köpare, säljare och priser på fastighetsmarknaden i Stockholmsregionen och vad händer resten av året? Vilka fastigheter är hetast och vilken typ av affärer blir av i det här läget? Vart är hyra, yield och värde på väg? Hur skiljer sig Stockholmsmarknaden från andra?
• Marie Bucht Toresäter, VD Novier

13.20 Fastighetstransformation 1: Från alldaglig till relevant och attraktiv
Hållbarhet är en nödvändighet och därför har behovet av att förädla och omvandla i stället för att riva och bygga nytt ökat. Men hur transformerar man en alldaglig fastighet med få kvalitéer och UPS:ar till en attraktiv fastighet för framtiden? Finns det ekonomi i det? Vad krävs? Ett aktuellt projekt, Fenix, visar vad som krävs.
• Alessandro Cardinale, grundare och partner Studio Stockholm Arkitektur

13.40 Fastighetstransformation 2: Revitaliseringen av ett nav
K-märkta Sturekvarteret är ett historiskt nav i Stockholms gatuliv. Nu skall en spännande framtid säkras genom en omfattande revitalisering med plats för de mest exklusiva kontoren, butikerna och restaurangerna. Vilka är erfarenheterna från att driva ett av de största ombyggnadsprojekten av en cityfastighet och samtidigt säkra stenhårda kultur-, hållbarhets- och lönsamhetskrav?
• Per Gunne, Chief of staff TAM Group

14.00 Nyheter på skatteområdet öppnar möjligheter
Mycket nytt inom momsområdet just nu; nya möjligheter till avdrag för moms grundad på omsättning istället för yta, liksom möjligheter till avdrag för moms på transaktionskostnader samt ständigt aktuella frågan om utfakturering av centrala kostnader – har Skatteverket haft fel hela tiden? Allmän fastighetstaxering i år – med rätt fastighetsskatt lättar bördan för hyresgästerna och fastighetsägare kan få tillbaka tidigare feldebiterad skatt.
• Mathias Gustafsson, skatterådgivare Svalner Skatt och Transaktion
• Linus Hübinette, Director fastighetsmoms Svalner Skatt och Transaktion

14.20 Benchmark: Kontor, handel eller logistik?
När den ekonomiska aktiviteten går ner påverkas förstås kommersiella lokaler. Lokalfastighetsägarna har ändå klarat sig jämförelsevis bra genom sina indexerade kontrakt. Men vilka kommersiella lokaler presterar bäst i det här läget och var finns framtidsutsikterna? Vad säger de stora investerarna?
• Stefan Dahlbo, VD Fabege
• Niklas Zuckerman, VD Logistea

Spår B: Bostäder

Moderator: Ellinor Persson

13.00 Klimatförändring på bostadsmarknaden?
Vad händer just nu med köpare, säljare och priser på investerarmarknaden för bostadsfastigheter i Stockholmsregionen och vad händer resten av året? Vilka fastigheter är hetast och vilken typ av affärer blir av i det här läget? Vart är hyra, yield och värde på väg? Hur skiljer sig Stockholmsmarknaden från andra?
• Hawi Endale Thulin, partner Nordanö

13.20 Borätter och villor: Kartan över prisutvecklingen
Priserna på bostadsrätter och villor har fallit snabbare än på decennier samtidigt som omsättningen kollapsat. Hur ser utvecklingen ut idag? Var ligger prisnivåerna, vilka regioner och vilka typer av bostäder har klarat sig bäst och var har störst värden ”gått upp i rök”? Följ med på en annorlunda fördjupning av den svenska privatbostadsmarknaden.
• Niklas Stenwreth, analyschef Värderingsdata
• Ulf Åkerstedt, kundstrateg Värderingsdata

13.40 Trendbrott: Minskat tryck på hyresmarknaden
Nyproduktionen av bostäder har tvärnitat och efterfrågan på hyresrätter för första gången på många år minskat kraftigt, speciellt på nyproduktion. Samtidigt söker sig nya kapitalstarkare grupper till hyresrätten. Är detta de första tecknen på en mer balanserad hyresmarknad eller är det ett kortvarigt hack i kurvan och hur fördelas efterfrågan idag beroende på hyra, grupp och läge?
• Hedi Kurda, VD HomeQ

14.00 En spännande punkt kommer inom kort!

14.20 Investerarpanelen: Glödhett, iskallt, ljummet?
Investeringsmarknaden för bostadsfastigheter har snabbt gått från glödhet till iskall. Utan indexerade kontrakt har kalkylerna skrumpnat ihop, särskilt vad gäller nyproduktion. I takt med signaler om sjunkande räntor och konjunkturbotten stiger optimismen hos både investerare, kunder och hyresgäster. Dags för revansch för de senaste decenniernas bästa fastighetsinvestering?
• Ylva Sarby Westman, VD Neobo
• Carl-Adam von Schéele, head of Sweden NREP
• Ytterligare talare meddelas inom kort

14.40 Kaffe

Gemensamt program forts.

15.10 Fastighetsvärde – en tolkningsfråga
I den finansiella turbulensen är värdet av fastigheter såväl osäkert som viktigare än på länge. Om man går till lagstiftningen är begreppet mer flytande än man kan tro. Hur ska man tolka värdet beroende på bland annat redovisningsprinciper och varför kan det vara så stora skillnader?
• Talare meddelas inom kort

15.30 När hyresgästen begär att bli utköpt
Hyresgäster begär allt oftare ersättning för hyresrättens ”marknadsvärde” från hyresvärden för att flytta. Beloppen ökar; miljonersättningar är idag inte ovanliga. Att begära eller erbjuda ersättning för en hyresrätt är dock brottsligt. Kan en hyresgästs begäran om ersättning för att lämna hyresrätten t.ex. medföra att hyresrätten förverkas? Hur ska och bör situationen hanteras?
• Amelia Krzymowska, advokat och jur. dr Krzymowski Advokater 
• Antonia Krzymowska, advokat och jur. dr Krzymowski Advokater

15.50 Nestorn: Vad händer efter baksmällan?
Han har kassan i ordning och studerar olika investeringsalternativ i turbulensen, inklusive fastigheter. Vad händer när marknaderna avgiftas från drogerna i form av extremlåga räntor? Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna just nu. Vad säger erfarenheten?
• Talare meddelas inom kort

16.10 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta
Bland dagens talare
Aino Bunge, vice Riksbankchef
Gabriella Göransson, VD på affärs- och kredit-informationsföretaget UC
Ylva Sarby Westman, VD Neobo
Fredrik Bergenstråhle, VD Skanska Fastigheter Stockholm
Marie Bucht Toresäter, VD Novier
Stefan Dahlbo, VD Fabege
Emelie Persson Lindqvist, Chef Hållbar finansiering Handelsbanken

Samarbetspartners:

 

 

Bli partner med FV

Som partner möter du din målgrupp i rätt miljö och sammanhang. Fastighetsvärlden har genom magasin, dagligt nyhetsbrev, sociala medier och marknadens överlägset mest besökta webb en oöverträffad räckvidd i fastighetsbranschen. Kontakta oss så kan vi skräddarsy ett partnerskap efter önskemål.

Anki Lissåker
Partneransvarig
anki.lissaker@fastighetsvarlden.se
070-753 76 82

Anmälan

Deltagande Prenumerant Ickeprenumerant
Fysiskt – På plats 5.450 SEK 6.450 SEK

Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Fastighetsdagen Stockholm 2024 Anmälan

Deltagare

Ev. allergier

Faktureringsuppgifter

För utländskt företag.
Bekräftelse på anmälan skickas till denna e-post.

Övrigt

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.