Oscar Engelbert.

Upp som en sol…

Kommentar. Kanske är inte Oscar Properties saga all ännu. Men visst ser det mörkt ut. Det ska till något slags mirakel för att tingsrätten inte ska sätta bolaget i konkurs nu. Ett visionsdrivet bygge ser ut att haverera med ett innehav av skräpfastigheter.

Annons

Det var en frisk fläkt som drog in. Gamla posthus, skolor och andra udda fastigheter i hufvudstaden fick plötsligt nytt liv genom konvertering till bostäder.

Oscar Engelbert fick några år in på 2000-talet med sig både politiker och tongivande fastighetsaktörer på idén att bygga premiumlägenheter med touch av den stora världen. ”Loftliving” på Manhattan liksom, här inte lika svulstigt – men han visade att det var möjligt. En rad spännande konverteringar genomfördes, främst i Stockholms innerstad, och intresset för Oscar Properties projekt var mycket stort.

För att kunna förverkliga de riktigt stora planerna noterades bolaget på börsen och under några år levererade uppmärksammade projekt som Norra Tornen, 79&Park.

Ett av de projekt som dock endast kom till ritbordet var Gasklockan på Norra Djurgården. Ett komplext projekt där planfrågorna hela tiden drog ut på tiden, bygghöjden sänktes och arkitekterna ritade om.

Marknaden hade hunnit förändras och det fanns en hel del klagomål om hur väl levererade produkter uppfyllt de svanshöga löftena om kvalitet och design. Kanske var det mest ”surt sa räven” från en del köpare som feltajmat sina lägenhetsköp. Det var hursomhelst inte längre läge att boka lägenheter för 140.000 kr per kvm med osäker leverans om 4-5 år. Det stolta Gasklockeprojektet slutade med en schism mellan Oscar Properties och Stockholms stad med dryga kostnader som följd.

När nu bolaget ser ut att gå i kvav så är det något helt annat än det upphaussade bolagsbygget under 2017 då man nådde sin toppnotering på börsen. Det året fortsatte man att göra nya projektförvärv men året efter började nedmonteringen. Man slutförde påbörjade projekt, kämpade på med försäljningen av lägenheterna och sålde en rad fastigheter tänkta att utveckla nya bostadsprojekt på.

Under 2020 lanserade man så den helt nya affärsidén, investeringar i högavkastande kommersiella fastigheter. Bolaget förvärvade under två år en rad bestånd från bolag som SBB, Kvalitena, Castellum. Den geografiska spridningen var stor.

Bolagsledningen fortsatte att vara mycket positiv och våren 2022 pekade man på möjligheten att bygga ett bestånd med 20 mdr i fastighetsvärde fram till 2024.

De bestånd man tog över har haft en mycket dålig utveckling av vakanserna. De har ökat betydligt. Bolaget har inte orkat behålla hyresgäster och att ersätta med nya har gått trögt.  Förvärven innehöll ibland betydande hyresgarantier, men även sådana har ett slut vilket påverkat intjäningen tydligt samtidigt som finansieringskostnaderna ökat kraftigt.

Oscar Properties  har genomgått ett otal omstöpningar. Breddad inriktning, fokusering, uppskalning, nedskalning, nyemissioner, omvandling av skulder till aktier. Och, inte att förglömma, bolaget har varit indraget i en lång räcka schismer. Med kunder, entreprenörer, finansiärer och motparter i transaktioner. Sånt drabbar många, men runt Oscar Properties verkar det ha varit lite mer vanligt, åtminstone har de varit betydligt mer publika än många andra schismer.

Det bestånd som nu finns kvar är svårt att få överblick över. Bolaget har helt tappat orken och på dess webbsajt finns ett 60-tal fastigheter med bild, men omkring hälften av dessa är sådana som försvann när DNB realiserade sin pant i vintras och ytterligare fastigheter har också försvunnit via olika transaktioner.

Lite slarvigt kan man här ge läsanvisningen – det som ser risigast ut är det som fortfarande finns kvar i bolaget.

Oscar Engelbert i samband med invigningen av bostadsprojektet 79&Park. Foto: Fastighetsvärlden
Oscar Engelbert och Anna König Jerlmyr (då finansborgarråd Stockholm) vid invigningen av Norra Tornen. Foto: Fastighetsvärlden
Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege börjat demontera – för 65.000 kvm nytt

Arenastadens kanske bästa läge. Taktiken för att börja bygga. Den smarta läsningen. Redo att tjuvstarta.

Erik Hävermark, Sveafastigheter.

”Saknar en politik med en bostadssocial inriktning”

FV Fokus. FV intervjuar Erik Hävermark, vd på Sveafastigheter.Om att ha startat nyproduktion i Skellefteå. Om att svensk politik saknar bostadssocial inriktning. Om de höga byggpriserna.Om att ta arkitekturens roll på allvar.

Går in i Företagsparken med 1,6 miljarder

Förvärvar 15,9 procent av aktierna i 6-miljardersbolaget.

Affärsanalys

Ny riktnivå för nya skolfastigheter

En modern skolfastighet blir nytt riktmärke.

Polisanmälan mot Engelbert läggs ned

Efter avslutad stämning – nu läggs även förundersökning ner.

Kanadensiskt storköp av logistikfastigheter

En handfull fastigheter ingår i transaktionen. FV berättar mer om fastigheterna i storaffären.

Säljer för nästan miljard i centrala Göteborg

Hela 50.000 kvm lokaler ingår i transaktionen som planerats i flera år.

Säljer för över miljard

8 procent över värdering.

Projekt

Södertälje växer på höjden i The Dock

Södertäljes nya hotell blir också stadens högsta byggnad.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Johan Jenny Ehrenberg, ETC Bygg.

”Vi har crowdfundat 240 mkr för att bygga hus”

Bygger klimatpositiva hyreshus på flera ställen i Sverige. Har hyllats av FN.

Obos, Örnsberg.

Obos köper för 323 mkr i södra Stockholm

Vill bygga 154 bostäder. Nya detaljplaner under framtagande.

Här är Weworks oväntade comeback

Har 600.000 kvm coworkingkontor i landet.

Tillbaka till förstasidan