Detta seminarium har redan ägt rum.

jun 26
jun 26

Fastighetsvärlden Almedalen

Värdshuset Lindgården, Strandgatan 26, Visby

I år arrangerar Fastighetsvärlden seminarier i flera spår under två dagar – 25 och 26 juni – med fokus på Samhällsfastigheter, Lokaler, Bostäder och Hållbarhet. Vi har under flera år arrangerat en uppskattad heldag under Almedalsveckan, med fokus på Samhällsfastigheter, men med detta år breddar vi således vårt utbud. Vi byter också lokal till traditionsrika Värdshuset Lindgården, ett av Visbys bästa lägen och ett stenkast från Almedalen. På scenen finns de stora fastighetsinvesterarna, de bästa experterna och de tunga beslutsfattarna för att analysera de mest brännande frågorna inom fastigheter och samhällsbyggnad.

Dagarna är indelade i två pass per dag. Till samtliga pass serveras lättare förtäring och dryck och under hela dagarna finns möjligheter att ladda både mentalt, och rent fysiskt mobiltelefoner, plattor och datorer.

Välkomna!

Dagarna är kostnadsfria!

Program

Tisdag förmiddag

Samhällsfastigheter: Branschens nya motor

Moderator: Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör DN och Sydsvenska Dagbladet

08.30 Kaffe och smörgås

08.55 Inledning

09.00 Kommuner och regioners ekonomi: Stålbadet
Den ekonomiska nedgången och inflationen slår hårt mot kommuner och regioners ekonomi, den statliga kompensationen räcker inte, alltfler äldre, sjunkande skattekraft, väldiga underskott byggs upp… Samtidigt behövs en unikt stor och snabb utbyggnad av välfärden – inte minst i form av samhällsfastigheter. Vilka alternativ står kommuner och regioner inför och hur skiljer dessas situation?
• Annika Wallenskog, chefsekonom SKR

09.20 Marknadsläget för samhällsfastigheter
Inflationen, ränteökningar och finansieringssvårigheter påverkade även samhällsfastigheter negativt – trots långa kontrakt, indexering och starka hyresgäster. Men vad händer nu, när dammet har lagt sig, med hyror och värden. Finns fortfarande ett investeringsintresse och finns det några offentliga säljare och hyresgäster?
• Stefan Timan, transaktionschef Svefa
• Katrin Wallensjö, affärschef analys Svefa

09.40 Ofantliga offentliga lokalbehov: Försvaret måste hyra
På tio år har försvarsanslagen femdubblats, den militära styrkan ökas och Sverige har gått med i Nato. Nya etableringar för mångmiljardbelopp ska uppföras på Fortifikationsverkets marker och det blir även aktuellt med förhyrningar på den privata marknaden. Hur stora är behoven, vad krävs av fastigheter (och ägare) och vilka regioner är intressanta?
• Jan Kinnander, utvecklingsdirektör Fortifikationsverket

10.00 Ofantliga offentliga lokalbehov: Kriminalvården motor i fastighetsbranschen
Om tio år ska Kriminalvården -enligt Tidöavtalet – tredubblat sin kapacitet till 27 000 platser i fängelser och häkten, jämfört med dagens 9 000. Specialfastigheter bygger en stor del men mycket yta måste komma från privata marknaden, där kriminalvården blir jättelik hyresgäst. Högt tempo kräver även att befintliga byggnader konverteras – hotell, konferensanläggningar, industrilokaler mm. Vilka fastigheter är aktuella, vilka volymer rör det sig om och vad krävs av hyresvärden?
• Stina Sjödin, sektionschef, Kriminalvården

10.20 Hyresavtal för projektfastigheter – risker och möjligheter
När en projektfastighet hyrs ut riskerar projektets behov av flexibilitet kollidera med hyreslagen; t.ex. kan tillträdesdagen bli försenad: Hyresgästen kan bl.a. beställa ÄTA-arbeten eller parterna kan ha olika uppfattning om lokalen är i avtalat skick. En aktuell fråga inte minst för samhällsfastigheter med sitt växande lokalbehov. Hur kan/bör hyresavtalet utformas för att uppnå tillräcklig flexibilitet, utan kollision med hyreslagens regelverk?
• Niclas Lifsten, Brick Advokat

10.35 Samhällsfastigheter: Revansch för återuppväckt affärsmodell?
Det privata ägandet av samhällsfastigheter hamnade i vanrykte under pressen av kostnadsökningar, hyreshöjningar och stora fallissemang i branschen. Nu har marknaden stabiliserats och det är uppenbart att privata investerare behövs för att genomföra den enorma offentliga utbyggnaden som väntar. Är det här revanschen och är Samhällsfastigheter på väg att bli det nya heta – igen?
• Johannes Nyberg, vd Skandrenting
• Elin Sjöstrand, chef projektutveckling Rikshem
• Nils Styf, vd Hemsö

11.00 Lunchpaus med wraps

 

Tisdag eftermiddag

Bostadsfastigheter: Tillbaka i zonen

Moderator: Willy Wredenmark, chefredaktör Fastighetsvärlden

13.00 Bortglömd demografisk verklighet – vad gör vi nu?
Har vi fel karta för att dimensionera behovet av nya bostäder och annan stadsutveckling? Tillväxtambitioner hos kommuner och fastighetsutvecklare tillsammans med de stora generationerna 80- och 90-talister samt tidvis en stor invandring verkar ha maskerat den underliggande trenden: Ett minskat barnafödande som kraftigt förändrar behoven.
Det ligger nu på en så kritiskt låg nivå att det kan leda till en möjlig accelererande befolkningsminskning. Varför har den situationen uppstått och hur kan den vändas?
• Mona Kjellberg, senior konsult, Juni Strategi
• Claudia Wörmann, boendeekonom, Hypoteket

13.20 Nästan bottenfruset– går det att hålla liv i bostadsbyggandet?
De ökande kostnaderna har utlöst en historisk tvärnit i nyproduktionen av bostäder. Men bostadsbrist finns på många håll, och den uppkomna situationen riskerar innebära svåra samhällsekonomiska konsekvenser. Hör analysen om den aktuella situationen från bostadsutvecklarna själva. Branschen ropar på åtgärder från politiskt håll men vad är svaret?
• Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm Skanska
• Michael Björklund, Sverigechef Bonava
• Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

13.40 Företagsbostäder – minerad mark
De senaste två åren har något av ett gungfly uppstått kring begreppen företagsbostäder och longstay. Vad är tillåtet och vad bör undvikas? Vilka problem kan det här leda till för företag som behöver anskaffa bostäder för personal under en längre period. Finns det alternativa lösningar som är kassaskåpssäkra?
• Rickard Zamuhl, Foyen Advokatfirma

14.00 Vem ska bygga Norrlands nya bostäder?
Jättelika investeringar pågår och planeras på flera platser i norra Sverige.
Men bostadsinvesteringarna håller inte samma takt. Vad ska till för att få fler bostäder på plats? Gör fastighetsaktörerna en korrekt riskbedömning?
• Andreas Back, affärsutvecklingschef Bonava
• Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande Skellefteå
• Carin Jämtin, landshövding Västernorrlands län
• Petra Eriksson, project manager Northvolt
• Kristina Luhr, bostadspolitisk talesperson Miljöpartiet
• Peter Wågström, styrelseordförande Sveafastigheter

14.25 Tryggheten i centrum på bostadsmarknaden
Våld och hot ökar i offentliga miljöer och i bostadsområden. Sjöutsikt och parkutsikt får ge vika för säkerhet som den prio ett.
Vilka verktyg har kommunerna och vilket ansvar tar de? Hur arbetar de stora fastighetsägarna för att öka tryggheten i sina fastigheter och de områden där de har fastigheter? Krävs det bättre samordning av alla nödvändiga insatser? Hur ska det gå till?
• Per Ekelund, vd Victoriahem
• Magnus Lindgren, generalsekreterare ”Ett tryggare Sverige”
• Anders Wahlqvist, projektledare social hållbarhet Ikano

14.45 Hyressättning av bostäder – mellan hopp och förtvivlan
En trepartsöverenskommelse i obalans, ett bruksvärdessysteme som attackeras samt osäkerhet runt presumtionshyror. Marknadshyror beskrivs både som den enda vägen och som en framtid med enorma hyreshöjningar. Finns det någon framkomlig gyllene medelväg som ser aptitlig ut eller är det fortsatta låsningar över hela linjen?
• Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen
• Tomas Ernhagen, chefsekonom, Fastighetsägarna Sverige
• Jörgen Mark Nielsen, samhällspolitisk chef Sveriges Allmännytta

Svante Jonsson, vd och grundare, Tango

15.10 Mingel och förfriskningar

 

Onsdag förmiddag

Hållbarhet: Allt viktigare som konkurrensfaktor

Moderator: Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör DN och Sydsvenska Dagbladet

08.30 Kaffe och smörgås

08.55 Inledning

09.00 Hållbarhet och fastighetsvärde
ESG blir alltmer marknadsdrivande på fastighetsmarknaden. Uppmätt hållbarhet slår till exempel i ökad grad igenom på fastighetsvärdet. Men vilka parametrar tittar värderarna på idag och vad kommer marknaden – och lagstiftningen – kräva? Hur bråttom är det och vilka är de främsta flaskhalsarna i hållbarhetsarbetet?
• Linda Kjällen, hållbarhetschef CBRE

09.20 En fastighetsmeditation mellan data och utopi
Allt fler bolag ställs inför att börja hållbarhetsrapportera när kraven från CSRD nu introduceras. Men vad vill vi uppnå? Och vad krävs för att ta oss dit? Hållbarhetsbolaget Mestro ger oss 15 minuter lugn i vad de kallar “en fastighetsmeditation” och pekar samtidigt ut vikten av att förstå betydelsen av data för att minska vår klimatpåverkan och rapportera enligt de nya regulatoriska kraven.
• Kristin Berg, Kristoffer Paldeak och Axel Stenbom från Mestro

09.40 Grön finansiering tar marknadsandelar
Trots den tuffa konjunkturen har många fastighetsbolag arbetet med omställningsprojekt och hållbara tillgångar högt på agendan. Men hur är det med utbudet av gröna finansiering på marknaden och vilka är de mest brådskande satsningarna? Vilken kan kostnaden för uteblivna satsningar bli?
• Nina Ahlstrand, globalt ansvarig Sustainable Finance DNB Markets

10.00 Klimatrisker, fastigheter och marknaden
En av de viktigaste delarna i de nya kraven på hållbarhet som nu rullar in i lagstiftningen är klimatanpassningen. Anpassningen grundas på EU-taxonomins mål 2; analys av klimatrisker i fastighetsbeståndet och en åtgärdsplan. Enligt andra standarder förväntas även parterna anpassa sina due diligence-rutiner, genom analys av klimat- och omställningsrisker, inför fastighetstransaktioner. Vilka effekter ger det här på marknaden och hur skall man bäst anpassa sig till de nya processerna och kraven?
• Russel Fatkoulin, vd och grundare RiskMap

10.15 Social hållbarhet och de stora utmaningarna
I EU:s taxonomi räknas även social hållbarhet, med stor inverkan på fastighetsbranschen. Det gäller frågor som hälsa, trygghet, utbildning och rättvisa för anställda, kunder och allmänhet. Fastighetsbranschen har tagit en framträdande roll, bland annat med att söka vända utsatta områden till hållbarhet. Genomgång av de viktigaste utmaningarna just nu, läget i branschen, nyckeltal och exempel som gör stor skillnad.
• Amarias Abraha, Changers Hub
• Helena Olsson, Centrum för AMP
• Susanne Pollack, vd Tam Group

10.35 Expertpanelen: Hållbarhet – eller gröna bubblor?
Färden mot hållbarare samhälle går med stormsteg och knappast någon ifrågasätter resan från fossilberoende. Men kritik börjar också höras; medför den stora brådskan att ogenomtänkta satsningar hastas fram och ”gröna bubblor” blåses upp? Frågan är också om det i längden går att få allmän acceptans för konsekvenserna av åtgärderna. Kommer framtidens hyresgäster till exempel acceptera en helt annan standard och inomhustemperatur för att minska koldioxidavtrycket?
• Nina Björstrand, hållbarhetsexpert
• Daniel Markström, regionchef Stockholm Jernhusen
• Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige
• Christian Sandström, bitr professor HHS Jönköping
• Maria Wetterstrand, VD Miltton Europe

11.00 Lunchpaus med wraps

 

Onsdag eftermiddag

Nischer med utmaningar: Hotell och kontor

Moderator: Jan Wifstrand, tidigare chefredaktör DN och Sydsvenska Dagbladet

13.00 Business, besök och upplevelser – på Lindgården
Med ett långsiktigt fokus och ett lågt risktagande har bit efter bit fogats till det som nu blivit ett betydande företagsbygge. Fastigheter är en bit, gärna med koppling till hotell, konferens och upplevelser. Det senaste året har expansion skett med flera hotellbyggnader. Bland annat Lindgården, platsen för seminariet. Vilka möjligheter finns inom hotellindustrin och angränsande verksamheter på den svenska marknaden? Hur alerta är kommuner och myndigheter kring de framtidsmöjligheter som finns?
• Leif West, vd Gelba Management

13.20 Lyx och premium i Sverige och Norden
Hotellen går bra nu. Valuta och ”coolcation” nämns som några anledningar. Norden har gått från ”Esso motorhotell” till upplevelsebaserade hotell. Hur har tillväxten skett de senaste åren inom lyx- och premiumövernattningar och hur ser framtiden ut?
• Robin Stenlund, CBRE
• Marcus Carlsson, CBRE

13.40 Förlamande byråkrati – eller nödvändigt skydd?
Med stigande frustration har bygg- och fastighetsbranschen fått en allt svårare karta att orientera sig efter. Oförutsägbarhet, krångel och långa ledtider. Kan det vara en förändring på gång. Vilka är de viktigaste förslagen nu – finns det någon som kan argumentera emot?
Sätter förslagen den lokala demokratin ur spel?
• Kristina Alvendal, samhällsbyggare och stadsbyggnadsexpert
• Daniel Markström, regionchef Stockholm Jernhusen
• Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

14.05 Mer återbruk – mindre rivning: Alltid sant?
Att riva är helt ute idag. Samtidigt har vi en hel del kommersiella fastigheter som är uttjänta för sin nuvarande användning. Är allt konverteringsbart eller är återbruk genom demontering ibland bättre? Finns det tydliga ekonomiska skillnader mellan de olika handlingsalternativen?
• Johan Lindskog, chef projektutveckling AMF Fastigheter
• Karin Löfgren, hållbarhetsansvarig AIX
• Stina Oja, senior projektutvecklare TAM Group

14.25 Kontoret är dött – länge leve kontoret!
Omställning är inget nytt, men det innebär ändå ofta tuffa utmaningar. Och nu finns en slags omställning för kontorsarbetsplatser där kontorsfastigheter konkurrensutsätts hårt. Åsikter finns om allt, bostadsnära, citynära, omfamnande, koncentrationsoptimerade, varumärkesstödjande, effektiva. Hur mycket ligger i den fysiska miljön och hur mycket är mjukvara? Vad är fakta och vad är tyckande? Går det att framtidssäkra kontoren? Vad bygger på forskning och vad är mer byggt på trendkänsla och aktuellt köpbeteende?
• Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg, AMF Fastigheter
• Mia Öhrn, kontorscurator, Hjärnvänliga arbetsplatser, c/o Öhrn AB

14.45 Dags för fler att släppa sargen – affärsläget inför andra halvåret
Det som i goda tider ses som potential framstår i sämre tider som en onödig risk. Men kanske börjar osäkerheten nu släppa om vad som är rätta priset på transaktionsmarknaden, liksom vart vakanser och hyror är på väg. Men olika segment på marknaden har skilda förutsättningar. Två av Sveriges främsta experter bryter sina tankar om den mest brännande frågan just nu: Var befinner sig marknaden och vart är den på väg?
• Joakim Arvius, vd Colliers Sverige
• Patrik Kallenvret, MD, Capital Markets, Nordics, CBRE

15.10 Mingel och förfriskningar

Visa faktaruta
Samarbetspartners

 

Bland de medverkande
Jan Kinnander, utvecklingsdirektör Fortifikationsverket
Nils Styf, VD Hemsö
Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm Skanska
Per Ekelund, VD Victoriahem
Susanne Pollack, vd Tam Group

 

Bli partner med FV

Som partner möter du din målgrupp i rätt miljö och sammanhang. Fastighetsvärlden har genom magasin, dagligt nyhetsbrev, sociala medier och marknadens överlägset mest besökta webb en oöverträffad räckvidd i fastighetsbranschen.

I Visby erbjuder vi en bred palett av kontaktytor i en historisk och inspirerande miljö med rötter i 1700-talet. Kontakta oss så kan vi skräddarsy ett partnerskap efter önskemål – särskilt under Almedalsveckan i år finns många olika möjligheter.

Anki Lissåker
Partneransvarig
anki.lissaker@fastighetsvarlden.se
070-753 76 82