Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

Genestas storsatsning Zinko på Södermalm håller på att ta form. Det handlar om ett ombyggnadsprojekt på 15.700 kvm där första inflyttning planeras till hösten 2025.

Annons

Genesta köpte den aktuella fastigheten Mullvadsberget 29, på Hornsgatan 122-130, under 2021 från Stockholmshem för 670 miljoner kronor i samband med att det stod klart att det kommunala bostadsbolaget skulle flytta sitt huvudkontor från fastigheten (till Skärholmen).

Genesta blåser genom projektutvecklingen nytt liv i ett helt kvarter mellan Hornstull och Zinkensdamm i Stockholm. Sedan bygglovet beviljades har renoveringen kommit långt och framtidens kontorslokaler börjar ta form.

– Zinko representerar vår vision om att erbjuda kontor där människor trivs och företag blomstrar, säger Ted Söderlund på Genesta. Vi är stolta över att kunna erbjuda en energieffektiv fastighet med en inspirerande och välkomnande arbetsmiljö.

Zinko ligger på Södermalm, i träffpunkten mellan populära Zinkensdamm och hippa Hornstull.

Fastigheten består av fem huskroppar, främst kontorslokaler men även lokaler för restauranger, butiker, gym och kaféer som bidrar till att skapa ett levande gatuplan. Kontorshyresgäster erbjuds hyra sammanhängande ytor upp till 10.000 kvm. Hela fastigheten uppgraderas i linje med EU:s taxonomi och ska miljöcertifieras enligt Breeam In-Use med ambitionen att nå Outstanding.

– Det blir ett rejält lyft för närområdet, samtidigt som vi preppar denna kulturhistoriska fastighet för att hålla i minst 100 år till, säger David Neil, Genestas vd.

Genestas mål är att Zinko ska matchar moderna företag som sätter hållbarhet högt på agendan. Val görs med omsorg för att minimera miljöpåverkan och en betydande del av materialen återanvänds för att främja hållbarhet.

I januari beviljades Genesta bygglov för att lägga till två nya våningsplan på Hornsgatan 124. Den nya stora takterrassen ska bli en central mingelplats för företag att samlas i en avslappnad och inspirerande miljö, enligt visionen.

– Nu öppnar vi dörrarna till Zinko och välkomnar företag som är nyfikna på fastigheten, säger Ted Söderlund.

Det totala lokalytan efter påbyggnaden blir 15.700 kvm.

Uthyrningsuppdraget har New Property och Avanti Partners.

Nya hyresgäster erbjuds att flytta in i ett ”eget hus” med egen ingång, interntrappa och stor takterrass. llustrationer: WTR
Zinko får solceller på taket och en geoanläggning under huset för bergvärme med lagring för både kyla och värme. Zinko blir energieffektiv och går från EPC G till EPC C. Ambitionen är att nå BREEAM In-Use Outstanding, som är den högsta nivån.
Miljöhänsyn är en central del i Zinko. Materialval i inredningen görs med omsorg för att minska miljöpåverkan, och en betydande del av materialen återanvänds för att främja hållbarhet.
I januari beviljades Genesta bygglov för att lägga till två nya våningsplan på Hornsgatan 124. Den nya takterrassen blir en central mingelplats för företag att samlas och utbyta idéer i en avslappnad miljö.
Utvecklingen sker etappvis. De första lokalerna förväntas vara inflyttningsklara under andra halvan av 2025, vilket ger företag möjlighet att planera och anpassa lokalerna efter sina behov och önskemål.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan