XXL flyttar tre varuhus – på grund av hyran

Under sensommaren kommer tre av XXLs trettio varuhus att relokera till nya lägen. Varuhusen som berörs ligger i Uppsala, Västerås och Växjö, och flyttar bara några hundra meter vardera. Detta som en effekt av de ökade hyrorna.

Annons

Sportkedjan XXL har tidigare sagt att om inget sker med hyrorna så kommer de att se om sina lokalbehov. Nu är det också vad de väljer att göra.

– De nya lokalerna blir mer yteffektiva, då vi sett att varuhusen kan minskas något i yta och samtidigt stärkas och moderniseras utan att förlora omsättning eller minska antalet medarbetare, säger Anders Lindblom, Sverigechef i XXL i en kommentar.

Sporthandeln har drbbats hårt under rådande lågkonjunktur, drivet av en bunkringseffekt efter pandemi-årens överkonsumtion av bland annat kapitalintensiva sport- och outdoorprodukter, men också på grund av kraftiga överlager i hela värdekedjan.

Den rådande avtalsstrukturen på den kommersiella hyresmarknaden, där bashyran har ökat med över 18 procent över de två senaste åren för alla med standardklausuler, har skapat en situation där XXL nu väljer att agera.

– Detta är tre viktiga orter för oss där vi vill varken överge våra kunder eller behöva skära ner på antalet medarbetare och de arbetstillfällen vi skapar lokalt. Det system som vi har för hyressättning just nu är dock dysfunktionellt och kommer blir en av våra – och hela branschens – viktigaste framtidsfrågor. Hyresökningar på nästan 20 procent mitt i lågkonjunktur känns verklighetsfrånvänt, nästan overkligt, och kommer leda till att stora delar av handelsplatserna står tomma – särskilt i små och medelstora städer, säger Anders Lindblom.

I Uppsala är fastighetsägare för XXL:s lokaler Trophi, i Västerås ett bolag som hanteras av Brunswick Real Estate och i Växjö hyr man i dag av Alma Property Partners.

XXL kritiserar att hyreshöjningarna är kopplade till konsumentprisindex som i förlängningen ökar kopplat till inflationstakten, vilke ger effekten att handlarna pressas ytterligare precis när de har som allra svårast att stå emot kostnadsökningarna. I förlängningen menar kedjan att det leder till en ond spiral när hyresökningarna tvingar upp priserna i varuhusen, som i sin tur tvingar upp inflationen, och hyrorna ökar ytterligare.

Relokeringen av varuhusen innebär både mindre lokaler och lägre kvadratmeterpris. De nya varuhusen kommer dock att ha kvar samma mängd medarbetare som innan.

Fler flyttar kan bli aktuella.

– Jag hoppas så klart att vi slipper göra denna typ av flyttar på sikt, att vi kan ha en bra dialog med våra befintliga fastighetsägare i stället. Men det går inte att utesluta fler flyttar, så som läget är idag. Det sagt så är detta ett bra tillfälle att också anpassa oss efter nya konsumtionsmönster,  fortsätter Anders Lindblom, Sverigechef XXL.

 

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan