Jimmy Bengtsson, vd och Jørgen Wiese Porsmyr, CFO för Veidekke.

Starkt första kvartal för Veidekke

Veidekke har haft en bra start på året. Omsättningen för bolaget ligger för första kvartalet på 9,5 miljarder kronor vilket är i nivå med samma period förra året. Men på byggsidan i Sverige går det fortsatt trögt. CFO Jørgen Wiese Porsmyr liknar bostadsbyggandet i Sverige med den röda stoppsignalen i trafikljus.

Annons

Det har enligt Jimmy Bengtsson varit en relativt hög aktivitet under årets första kvartal och Veidekke upprätthåller en hög orderreserv. Den till och med ökar.

– Vi har en bra start på året med underliggande resultatförbättringar trots en trög marknad, säger Jimmy Bengtsson, vd för Veidekke till Fastighetsvärlden.

Men i Sverige är det det långsammare. Jørgen Wiese Porsmyr, CFO hos Veidekke, gör under intervjun med Fastighetsvärlden en liknelse med trafikljus där bostäder fortsatt ligger kvar på rött. Infrastruktur får grönt ljus medan det kommersiella byggandet landar på gult.

– Vi får hålla tummarna för att försäljningen av bostadsprojekt kommer i gång i Sverige och att det kommer att leda till produktion för oss också, även om det kanske kan ta en stund, säger han.

Vad gäller det kommersiella byggandet har det kommit in några större kontrakt i Sverige under första kvartalet. Bland andra så uppför BRA Bygg det nya Goco Active Lab i Mölnlycke för jv:t Vectura och Next Step Group med ett kontraktsvärde på 467 NOK. I Lund bygger man Posthornet, etapp två, för Wihlborgs till ett värde av 213 NOK och i Orminge Nacka bygger BRA Bygg för fastighetsbolaget Tranviks Udde där Porsche ska etablera sig. Kontraktsvärdet är 162 NOK.

Förhoppningen är att Sveriges nyligen sänkta styrränta kan ge ringar på vattnet framöver, men Jørgen Wiese Porsmyr tror inte på en rivstart.

– Det kommer att kicka i gång, men vi får se hur lång tid det tar innan en räntesänkning får någon inverkan på marknaden. Det sker inte över ett natt, men det går åt rätt håll. I orderstocken för bygg i Sverige ökade vi med 3 procent första kvartalet och för infrastrukturen ökade vi med 11 procent. För hela bolaget i Sverige blev det en ökning med 6-7 procent under kvartal 1, säger Jørgen Wiese Porsmyr.

I Danmark har det gått bra för Veidekke. Mycket bättre än vad bolaget spådde till och med. Där landade orderingången under det första kvartalet på 1,3 miljarder norska kronor mot 333 miljoner norska kronor året tidigare. Under slutet av 2023 fick bolaget in en del större projekt, men även några mindre har kommit in i början av 2024. I Norge är det bra fart i storstäderna, enligt Jimmy Bengtsson, men man kan se en betydligt lägre aktivitet i de mindre städerna.

– Veidekke har under de senaste 1,5 åren lyckats upprätthålla en bra orderreserv även på bostadsbyggandet i Norge, vilket är kontraintuitivt. Vi har möjlighet att surfa på det en stund till utan att det påverkar oss allt för negativt, säger Jimmy Bengtsson.

Han fortsätter:

– I Sverige har det varit trögare, framför allt på byggsidan. Det har varit trögt att få i gång privata kommersiella projekt men nu har några stycken lossnat. Det är inte negativt att räntorna går ned, men vi är ju sencykliska. När det kommer räntenedgångar så läser man ju att byggherrarna säljer mer lägenheter än tidigare, men det tar ganska lång tid innan det påverkar aktiviteten för en entreprenör som oss. Men, det är i alla fall positiva signaler snarare än negativa.

Jørgen Wiese Porsmyr tror att man kommer se en vändningspunkt i slutet av 2024, början av 2025.

– Vi kommer att fortsätta växa på den skandinaviska byggmarknaden, men att man har växer betyder inte att det är 25 grader och full sol från dag ett. Men prognoserna för 2025 är goda i Norge, Danmark och Sverige, säger han.

Vad tror du om fortsättningen på året? 

– Förhoppningen är att det kan lossna lite på bostäder i slutet av året. Men i pågående produktioner, som ju är konsekvensen av orderboken, ser vi att infrastruktur kommer att öka ytterligare. Där har vi också haft en ökning de senaste åren, säger Jørgen Wiese Porsmyr.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan