Krönikor
Monica Bruvik på Sergelgatan, där AMF Fastigheter, Axfast, Fastighetskontoret och Vasakronan genom City i Samverkan har satsat på stadsmiljön i samarbete med Trafikkontoret.

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik, Krönikör

Monica Bruvik är VD för City i Samverkan, Stockholms cityorganisation. Hon har tidigare arbetat vid HUI Research, WSP och Centrumutveckling och är utbildad i fastighetsekonomi vid KTH.

Visa faktaruta

De senaste åren har vi sett alltmer utsmyckning och aktivering av gaturummen i våra städer. Satsningarna kan var allt från konst, ljusinstallationer, liveuppträdanden och konserter till sommargator med sittmöbler, grönska och stämningshöjande dekorationer.

Att kommuner satsar på gatumiljön är inget nytt. Det lite nyare är att satsningar allt oftare görs av fastighetsägare.

Men vad är skälet till att fastighetsägare investerar i gaturummet utanför sin fastighet?

Offentlig utsmyckning fungerar ungefär som inramning av konst. Att rama in en tavla (läs fastighet) kan öka dess värde av flera skäl. Ramen skyddar och bevarar tavlan genom att minimera risken för skador på grund av tillstötningar eller damm. En kvalitetsinramning kompletterar och förstärker de estetiska kvalitéerna och lyfter konstverket. Den signalerar även att konstverket är väl omhändertaget och välbevarat. Så trots att ett konstverks värde i huvudsak påverkas av andra faktorer än ramen (såsom konstnären, konstens kvalité och proveniensen) bidrar den till att förhöja upplevelsen och attraktionskraften.

Precis som med konst, styrs fastigheters värde primärt av andra faktorer än ramen. Trots det bidrar utsmyckning till att förstärka platsens unika identitet och höjer både vistelsevärden och besöksfrekvens. Det är väl belagt i forskningen att en plats som är väl omhändertagen har färre problem med vandalism, klotter och nedskräpning. En attraktiv plats påverkar därför trygghetsupplevelsen, driftskostnaderna och etableringsintresset. Dvs. hårda värden i slutändan.

Utsmyckning är ett smart värdehöjande verktyg. Så låt oss fortsätt satsa på blommor, dekor och andra trivsamma och förskönande dekorationer i gaturummet. För glöm inte, det skapar inte bara en härlig plats att besöka, bo och verka på, det är också en smart investering. Och glöm inte att investeringen blir särskilt effektiv om du gör den tillsammans med dina grannar!

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Tillbaka till förstasidan