Dyrt att vara åldersfixerad
Malin Siwe, Krönikör
Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.
(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 5/2023)
Förra året invigde drottningen Silviabo Skrabelycke, ett boende med 24 lägenheter i Mariastaden i Helsingborg.
Ett år senare står huset fortfarande tomt.
Det handlar om tvåor och treor, och det är bostadsrätter. De lanserades som demensboende. Grundkravet för att köpa lägenhet var att en person i hushållet fyllt 55 år, förtur skulle ges till familjer där någon hade kognitiva svårigheter eller funktionsnedsättning.
Inte konstigt att intresset varit obefintligt i praktiken. För säg att din partner börjat bli så vimsig att det är tungt att bo kvar i den vanliga villan eller lägenheten, ens med stöd. Då ska du älska att bo i Silviabo själv, för det kommer inte att dröja länge innan din partner behöver att vården som ges på ett särskilt boende.
Nu funderar Boklok, som äger fastigheten, på att göra om till vanliga bostadsrätter eller kanske hyresrätter.
”Det enda kategoriboendet som i övrigt är rimligt är studentbostäder.”
Detta är inte första gången det blir problem med kategoriboenden. Ofta handlar det om att fastighetsföretagen och bostadsrättsföreningarna inte får ihop tillräckligt många som fyllt 55, 65 eller var man dragit åldersstrecket. När man vill göra om reglerna för att få in nya hyresgäster eller medlemmar är det nästan alltid några av dem som varit med från början som börjar gorma om avtalsbrott. Man valde denna bostad för att slippa barnfamiljer och unga vuxna som väsnas.
Åldersdiskriminering är inte bra. Vare sig på arbetsmarknaden eller i boendet.
Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre. Det enda kategoriboendet som i övrigt är rimligt är studentbostäder med korridor eller andra avvikelser från normal byggstandard.
Privata företag gör förstås som de vill. Men det kan bli dyrt att vara åldersfixerad.
Kommunala bostadsbolag bör avstå helt. Och staten bör genast sluta ge bidrag till byggande för äldre.
Sverige behöver mindre tröghetsskapande på bostadsmarknaden. Inte mer.