Krönikor

Dags att göra om PBL i grunden

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023)

Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för Centern, det går inte att glädja alla oeniga medlemmar.

Men Demirok kan göra stor nytta i rikspolitiken, om han ser till att lyfta fram sitt specialområde – stadsplanering och byggande. Där finns så mycket att ta itu med.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) har visligen lagt ner de utredningar som Socialdemokraterna tillsatte. Att bygga upp ett nytt statligt fastighetsbolag för bostäder är en tanke som inte ens borde tänkts.

Men regeringen måste utreda och göra om PBL, plan- och bygglagen, i grunden. Försvarsmakten ska stoppas från att öva på grund av bullerregler. Om man etablerar sig på nya ställen kan staten bistå med dämpningsåtgärder hos grannar, men den som självvalt bor intill existerande övningsområden får finna sig i att försvaret går först.

Bevarandebesattas möjlighet att härja med förvanskningsförbud måste begränsas. Vill Malmö kommun, och länsstyrelsen, behålla rumsindelningen i Villa Vånga får de rimligen köpa det gamla privatpalatset. Annars bör de nöja sig med att kräva att fasaden sparas när innanmätet byggs om till elva lägenheter.

Nu får han chansen att sätta frågan i centrum. Måtte han ta den.

Svenska Dagbladet rapporterade om en annan stollighet. Högsta domstolen meddelade 2021 att ägare till enfamiljshus måste få bygga om dem till parhus. Ett år senare beslöt HD – där ett av justitieråden har varit med om det tidigare beslutet – att det inte går för sig med nya villor med två lägenheter i ett område där planen från 1968 talar om enfamiljshus.

Politiker bör inte vara petimätriga med kvadraten. Men om de är det är ytan det intressanta, inte om en eller två familjer bor i huset.

För två år sedan sa Demirok så här i Corren: ”Oavsett vem som varit bostadsminister har jag blivit lika besviken. Samtliga har misslyckats med bostadspolitiken.”

Nu får han chansen att sätta frågan i centrum.

Måtte han ta den.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Tillbaka till förstasidan