Högre vakanser hos Vasakronan

Vasakronans vakansgrad har på ett år ökat med två procentenheter, från 8,3 till 9,9 procent. På ett kvartal har vakansgraden ökat 0,8 procentenheter. Nettouthyrningen uppgick till -25 (-46).
– Vi fortsätter hålla en stabil uthyrningstakt och gör många bra affärer men trots det kan jag konstatera att uthyrningsgraden går ner, säger vd Johanna Skogestig.

Annons

Vakansgraden har på ett års sikt främst ökat i Malmö, från 7 till 10 procent. I Stockholm har den stigit från 9 till 11 procent (vilket slår hårt på totalen när stor del av ytan finns i huvudstaden). I Göteborg har vakanstalet sjunkit från 8 till 6 procent. I Uppsala är nivån för tomställda lokaler oförändrad, på 6 procent.

Vasakronans nyckeltal för första kvartalet:

  • Hyresintäkterna ökade med 5 procent till totalt 2 338 mkr (2 221). Ökningen förklaras främst av indexuppräkning. I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 5 procent.
  • Nyuthyrningar har gjorts om 28 000 kvadratmeter (23 000) med en årshyra om 180 (121) Nettouthyrningen uppgick till -25 (-46).
  • Uthyrningsgraden uppgick till 90,1 procent jämfört med 90,9 vid utgången av 2023.
  • Driftöverskottet ökade med 8 procent till totalt 1 751 mkr (1 620). I ett jämförbart bestånd var ökningen 7 procent.
  • Finansnettot uppgick till -468 mkr (-409). Ökningen förklaras av högre korta marknadsräntor under kvartalet.
  • Räntetäckningsgraden för den senaste tolvmånadersperioden försämrades till 3,7 gånger (4,4), förklarat av högre räntekostnader.
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 1 200 mkr (1 147), en ökning om 5 procent. Ökningen förklaras av det högre driftöverskottet.
  • Värdeförändringen på jämförbara fastigheter uppgick för perioden till -458 mkr (-5 048), motsvarande -0,3 procent.

Uthyrningsgraden för kontor uppgick till 88,8 procent och för handel till 95,2 procent vid utgången av perioden, att jämföra med 90,1 respektive 95,6 procent vid utgången av 2023.

Kommentar Johanna Skogestig, vd Vasakronan:

– Trots en utmanande hyresmarknad ökar våra intäkter och vi levererar ett förbättrat förvaltningsresultat jämfört med samma period förra året

– Kvartalets största affär gjorde vi tillsammans med Nasdaq som hyr 8 300 kvadratmeter i Klara Zenit i Stockholm. Nasdaq är ett bra exempel på det vi ser i marknaden, det vill säga att läget alltid har varit viktigt men idag är det centralt. Man vill dessutom ha lokaler av hög kvalitet och befinna sig i ett större sammanhang, gärna i citylägen. Det gynnar ett bolag som Vasakronan.

Angående hyresmarknaden i övrigt så skriver Skogestig i vd-ordet:

– Vi fortsätter hålla en stabil uthyrningstakt och gör många bra affärer men trots det kan jag konstatera att uthyrningsgraden går ner. Det är primärt en konsekvens av redan tidigare kända avflyttar i främst Stockholm. Bland annat lämnar NetEnt en större lokal i fastigheten Klara C på Vasagatan och Nordanö har flyttat från sitt kontor på Jakobsgatan i Stockholm. Även antalet omförhandlingar ligger på en hög nivå och vi märker att vissa kunder vill minska sina ytor – ofta till förmån för bättre kvalitet och läge.

Värdeförändringen för förvaltningsbeståndet uppgick till -500 mkr (-4 850), vilket motsvarar en värdeförändring om -0,3 procent (-2,7). Värdeminskningen är procentuellt störst för kontorsfastigheter i Malmö, medan kontorsfastigheter i Stockholm CBD utvecklades bäst med en positiv värdeförändring. Värdeförändringen för projekt- och utvecklingsfastigheter uppgick till 93 mkr (-175), en värdeförändring om 1,5 procent (-2,0), uppger Vasakronan i rapporten.

Genomsnittligt direktavkastningskrav som använts i värderingen av beståndet uppgick till 4,54 procent, att jämföra med 4,51 vid utgången av 2023 för motsvarande fastigheter.

Av de kontrakt som varit föremål för omförhandling de senaste 12 månaderna, inklusive de som flyttat inom beståndet, har närmare 75 procent (70) valt att förbli hyresgäster hos Vasakronan, uppger bolaget.

Bild på Vasakronans största projekt för tillfället, Kaj 16 i Göteborg, från 25 april. Vasakronan investerar 1,6 miljarder kronor i projektet Kaj 16, som ligger mellan Platinan och vattnet. Snart har tio procent av den summan spenderats. Fastigheten ska stå klar i maj 2027 och kommer då innehålla 30.000 kvm lokaler. SEB har tecknat ett stort hyresavtal. Foto: Fastighetsvärlden.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan