Anders Elvinsson och Michael Johansson står bakom podden Fastighet & Finans.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

I det senaste avsnittet av podcasten Fastighet & Finans går Michael och Anders igenom de bolag som precis avlagt sina rapporter för det första kvartalet. Dessutom läggs en hel del tid på att diskutera problembolagen i sektorn som på senare tid flitigt figurerat i media.

Annons

Fastighetsvärldens samarbete med podcasten Fastighet & Finans fortsätter. Nu släpps det trettiofemte avsnittet (lyssna här).

Affärerna fortsätter kommuniceras på den kommersiella fastighetsmarknaden. Castellums avyttring av 10 fastigheter för 934 miljoner kronor, Axfasts förvärv av två kontorsfastigheter i Stockholm CBD och Bonnier Fastigheters förvärv av nyproducerade hyresrätter från JM kommenteras.

Anders får också möjlighet att kommentera Hebas vd Patrik Emanuelsson utspel kring fastighetsvärden i rapporten för det första kvartalet.

K2A meddelade i förra veckan att bolaget frångår sin tidigare kommunikation kring utdelning på preferensaktien och har nu beslutat sig för att inte betala ut den, i ett försök att stärka likviditeten i bolaget. Michael kommenterar hur marknaden tagit emot nyheten och vilka frågetecken som finns att ta hänsyn till framgent.

En nyhet som investerarmarknaden hade lättare att skaka av sig var den där Dagens Industri ska ha fått kännedom om påstådda mutresor betalda av Heimstaden till Alectaanställda.

Michael kommenterar det mest intressanta som gick att läsa i över 20 olika bolags rapporter för det första kvartalet. Även börsens reaktion på rapportdagen får lyssnaren information om i de fall där stora svängningar skedde.

Refinansieringsproblematiken kvarstår för vissa bolag och ett av dessa är Fleming Properties som äger ett kontorskomplex i Helsingfors. Anders har borrat ned sig i siffrorna och vill gärna höra om Michael bedömer att det finns liknande fall där ute som kan överraska framåt.

Statens Fastighetsverk har beslutat sig för att renovera Kungliga Operan, en byggnad bestående av 1 000 rum med en beräknad renoveringskostnad på 3 miljarder kronor. Anders jämför denna renovering med den som Östermalmshallen genomgick för ett par år sedan. På köpet får lyssnarna även tips om en av hotellstockholms bästa frukostar.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan