Fastigheterna som SEB Trygg Liv sålt på några månader. Montage: FV

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

SEB Trygg Liv har på kort tid sålt sju fastigheter fastigheter i Stockholms innerstad om totalt 50.000 kvm lokaler. FV kan berätta att den totala försäljningspengen uppgår till drygt 4 miljarder kronor.

Annons

Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv har en historia som sträcker sig mer är 120 år tillbaka i tiden. Sedan länge tillförs dock inte några nya pengar, utan det handlar om nettoutflöden. Bolaget är stängt för nyteckning sedan 1997. Därav har bolaget under en längre tid varit en tydlig nettosäljare på fastighetsmarknaden.

Nils Henriksson, vd för Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv, om alla försäljningarna:

– Fastigheter har varit en väldigt bra investering för oss under en lång tid. Men nu har det varit lämpligt att skala ner till de riktlinjer som vi har.

SEB Trygg Liv ägde vid årsskiftet fastigheter för 31,7 miljarder kronor, vilket motsvarande en allokering mot fastigheter på 18,9 procent.

Det direktägda beståndet är koncentrerat Stockholm och Göteborg, varav huvuddelen är kontorshus i mycket bra lägen. Alla försäljningar som ägt rym den senaste tiden har berört Stockholm.

– Det är en massa faktorer bakom varför vi sålt just de aktuella fastigheterna. Affärerna har även kommit till på olika sätt.

Avyttringarna summerar ett underliggande fastighetsvärde om drygt 4 miljarder, kan FV berätta.

– Vi är nöjda med nivåerna i affärerna, säger Nils Henriksson.

Av de 54 fastigheter som bolaget ägde vid årsskiftet fanns 41 i Stockholm, 10 i Göteborg, 2 i Uppsala och en i Malmö. Av fastigheterna var 43 kontorshus, 8 bostadshus och 3 hotellfastigheter.

Gamla Livs fastigheter i Sverige hade en värdeminskning om -11,4 (2,1) procent under 2023 och en totalavkastning om -8,8 (4,9) procent.

De totala hyresintäkterna uppgick till 1,5 (1,3) miljarder kronor och driftnettot uppgick till 1 043 (889) miljoner kronor. Vakansgraden uppgick till 6,3 (5,3) procent vid utgången av året, enligt bolagets årsredovisning.

Fastighetsportföljen, som till övervägande del är placerad i Sverige, hade en totalavkastning på -8,8 (5,0) procent. under 2023. Fastigheter har sett över lång tid varit ett av bolagets bästa tillgångsslag. Gamla Livs avkastning 2023 var dock lägre än andra svenska livbolag, uppger bolaget.

Nils Henriksson berättar för FV att det inte är högaktuellt med några fler försäljningar. Läs mer om fastighetsbolagets kvarvarande bestånd här.

Bolaget är riktigt hemlighetsfullt när det gäller att kommentera köpeskillingen i de enskilda transaktionerna.

SEB Trygg Livs försäljningar 2024:

Maj: Fastigheten Styckjunkaren 4, om 1.800 kvm lokaler, på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholms city säljs till Folksam.

Maj: Fastigheten Sumpen 10 vid Stureplan, med adressen Stureplan 15, avyttras till Harmerica Properties. Lokalytan är 1.700 kvm.

Maj: Fastigheten Städet 9, även kallat Grönstedska Palatset, på Sankt Eriksgatan i Hagastaden, Stockholm, avyttras till Areim. Fastigheten innehåller hela 28.000 kvm lokaler.

April: Fastigheterna Vinkelhaken 10 och 18 på Kungsgatan 48–50, vid Hötorget i centrala Stockholm, får Axfast som ny ägare efter en dubbelaffär. De båda fastigheterna summerar 10.400 kvm lokaler.

April: Skravelberget Större 14 på Ingmar Bergmans Gata 2/Nybrogatan i centrala Stockholm säljs till Sparbössan. 2.800 kvm lokaler.

Februari: Fastigheten Näckström 20, på Wahrendorffsgatan 4–6, säljs i en ”SEB-internaffär” till EB-SB Fastigheter. Lokalytan är 4.035 kvm. Köpeskillingen är 730 miljoner kronor, motsvarande 181.000 kr/kvm.

Innan dess var det ett tag sedan FV sker om SEB Trygg Livs försäljningar. 2018–29 bedömde FV att bolaget sålt fastigheter för 4 miljarder kronor, bland annat Skålen 24 (vita huset) i Hagastaden och Brädstapeln 13 på Fleminggatan.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Taverna Brillo i konkurs, Svenska Brasserier.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Tillbaka till förstasidan