Skanska säljer till Stena för miljard i Warszawa

Skanska har sålt den första byggnaden av kontorsprojektet Studio i Warszawa för cirka 1 miljard kronor. Köpare är Stena Real Estate AB. Därmed fortsätter Stena köpa nyproducerat av Skanska i Polen. Det är fjärde fastigheten som gått den riktningen.

Annons

Studio ligger i stadsdelen Wola i Warszawa. Detta område lockar ett ökande antal företag som är intresserade av att verka i denna växande del av staden. Den första fasen av projektet har en uthyrningsbar yta på 17.600 kvadratmeter.

– Vi har hyrt ut i stort sett hela projektet (98%) under byggtiden och har nu framgångsrikt sålt projektet samma kvartal som färdigställandet, vilket vi är väldigt nöjda med. Detta är dels ett bevis på attraktionskraften i våra projekt hos hyresgäster, men också ett tydligt bevis på att det finns ett intresse för produkter i toppklass hos investorer även i utmanande tider, säger Claes Larsson, Executive Vice President på Skanska, bland annat med ansvar för koncernens kommersiella fastighetsutveckling.

Hyresgästerna inkluderar bland annat bolag från Société Générale Group, försäkringsbolaget Unum Życia, C.H. Robinson och Business Link. Byggnationen av den första byggnaden startade i september 2021 och håller just på att avslutas under innevarande kvartal.

Studio är utvecklad med målet att leverera hållbara kontorsytor, möjliggöra ansvarsfull resursanvändning och stödja hyresgästernas välmående. Den är certifierad enligt LEED Core & Shell, nivå Platinum, och förväntas även få certifieringarna WELL Core & Shell, WELL Health & Safety Rating och Building without Barriers.

Byggnationen av den andra etappen startade under det fjärde kvartalet 2023 och den beräknas vara färdigställd under fjärde kvartalet 2025. Totalt kommer projektet att erbjuda en uthyrningsbar yta på cirka 43 000 kvadratmeter.

Det här är den fjärde fastigheten som Stena Real State AB förvärvar från Skanska i Polen i totalt sett tre affärer bolagen emellan. Tidigare har projekten HIgh5ive, Centrum Południe och Spark ingått i transaktioner mellan bolagen.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan