Krönikor

För liberala regler för bostadsrätter?

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M). Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

I snart 100 år har bostadsrätter funnits i Sverige. En särdeles framgångsrik boendeform. Att det blivit så beror på att med marknadspriser i stället för reglerade har köer och svarthandel ersatts av en öppen och transparent handel med bostadsrätter. Den med kapital
kan köpa sig ett boende över en natt. Det har också gjort det lönsamt att bygga nytt.

Men bostadsrättsformen har sina svagheter. Förutom att den lag som ska skydda medlemmarnas intressen är otillräcklig, förutsätter den att medlemmarna engagerar sig i förvaltningen. Intresset för detta är numera klent. De unga hinner inte och de gamla orkar inte delta i styrelse­arbetet. De däremellan har ingen lust, för uppgiften är otacksam. Mest gnäll från missnöjda medlemmar och bara lite beröm. Ersättningen är symbolisk samtidigt som arbetet är tidskrävande och ansvaret stort. Då regelverket kring bostadsrättsformen stramats upp har varje styrelse många paragrafer att känna till och rätta sig efter. Och det är stora värden som står på spel. För många medlemmar utgör bostadsrätten den enskilt största tillgången denne förfogar över.

På senare tid har ett nytt problem tillkommit: bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende. De hyrs ut i andra hand, används som övernattningsbostad eller förvärvas som ett renoveringsobjekt i förhoppning om att generera stora vinster vid försäljning. Det har lett till att allt fler medlemmar inte bor i sin lägenhet och därför vare sig kan eller vill delta i styrelsearbete.

”Praktiskt kanske, men definitivt inte billigt.”

Bostadsrättsformen vilar på en kooperativ idé. Förutsättningen för att den ska leva vidare är att medlemmarna tar ansvar för skötseln av föreningens fastighet. Om inte är risken stor att ett betydande bostadskapital lämnas vind för våg. Kanske därför dags att skärpa de liberala reglerna för andrahandsuthyrning alternativt att i lag införa ett bosättningskrav för medlemskap i föreningen. I annat fall återstår att lämna över skötseln till professionella styrelsen. Praktiskt kanske, men definitivt inte billigt.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Tillbaka till förstasidan