Krönikor

Vi måste prata om Göteborg

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2024)

Paradigmskifte! utropade kommunalrådet för stadsutveckling i Göteborg, socialdemokraten Johannes Hulter, före jul. Från 2025 och framåt ska bolaget Nostalgi bygga 2 300 lägenheter. Om året.

Skoja bara. Det är AB Framtiden som ska fixa bostäderna, med ”klassisk, traditionell arkitektur och moderna landshövdingehus”.

Att politikerna styr över sina kommunala bostadsföretag är inte konstigt, men Hulter har större ambitioner än så. Också privata fastighetsägare ska packa och rätta sig efter retroidealet.

”Den offentliga livsmiljön kan inte väljas bort, det är en del av vår fysiska verklighet vare sig vi vill eller inte. Därför driver vi på för en mer demokratisk arkitektur, som bättre återspeglar befolkningens preferenser”, skrev Johannes Hulter i tankesmedjantiden.se i somras.

Också privata fastighetsägare ska packa och rätta sig efter retroidealet.

Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi. Att kommunpolitiker ska avgöra estetiken på varje byggnad är inte smakligare än löntagarfonderna var. Och de senare sörjs inte av någon.

Det finns annat som är viktigare för demokratin, som att de kommunala bolagen fungerar mönstergillt. Så är det inte i Göteborg. I januari i år fick vd:n för Poseidon, med bortåt 30 000 lägenheter, sparken efter visselblåsning om usel arbetsmiljö, konstiga konsulter och annat. I somras fick vd:n för lika kommunala Älvstrandens utvecklings AB gå av liknande skäl. Och tidigare var det Parkeringsbolagets chef och chefen för Leasingbolaget.

Så nog behövs det likriktning i Göteborgs kommun, när det gäller att följa lagen. Men inte i form av nygammal monotoni i stadsbilden. 1947 bodde 47 procent av stadens invånare i landshövdingehus, i ettor och tvåor med dass på gården. Många revs, inte bara för att folk ville ha moderna bekvämligheter, utan också för att omväxling förnöjer även ögat. Göteborg behöver inte mer enfald.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Tillbaka till förstasidan