Krönikor

En björntjänst med för höga krav

Malin Siwe, Krönikör

Är sedan 2004 krönikör i magasinet Fastighetsvärlden. Hon är journalist och har bland annat jobbat på Finanstidningen och Dagens Nyheter. Sedan 2010 är hon knuten till Expressens ledarsida. 2005 utsågs Malin Siwe till Årets krönikör, av tidningen Resumé.

Visa faktaruta

Människor var ordentligt påklädda i slutet på 1800-talet. Det var väl därför Sylt blev en populär badort, för kungligheter och rikingarna som ville hänga på. Där finns vackra dyner och frisk havsluft. Men det är rejält mycket kallare än i övriga Tyskland. Vilket i våra tider är ett säljargument. Runt 20 grader – i bästa fall – under sommarmånaderna. Något att fly till när tempen är över 30 och till och med 40 på sina håll i övriga riket.

Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare i arbetskläder. Deras bilar fyller parkeringen intill. De har inte råd att bo på Promi-Insel, kändisön, Sylt. Och att sätta fordonet på biltåget är dyrt.

Billigaste bostadsrätt jag såg låg i miljonprogramsområde och gick på drygt 100.000 kronor kvadraten. Men de flesta 70-talslägenheter låg närmare 150.000.

”Men det lär, trots subvention, inte locka lärare att stanna länge.”

Villorna? Ena halvan av ett parhus, 165 kvadrat för köparen – utgångspris 32 miljoner.

Det skulle kunna vara billigare. Men utseendereglerna är strikta, idealet är kopior av nordfrisiska gårdar från 1700-talet i tegel med halmtak. Halmen importeras från Ungern. Jag gissar att också några i Arkitektupproret skulle börja längta efter betongkuber efter rundresa mellan lyxhobbithusen.

Många arbetsgivare i servicesektorn har personal­bostäder för säsongare. Men det har inte lockat tillräckligt. På krog efter krog fick jag nobben, visst fanns det tomma bord – men inte personal som kunde serva.

Polisen har byggt ett eget hyreshus för att kunna rekrytera, kommunen funderar på att göra detsamma. Men det lär, trots subvention, inte locka lärare och socionomer att stanna länge.

Det kommer alltid att kosta multum att bo på eftertraktade ställen. Men politiker gör sig själva en björntjänst när de i stor skala ställer dyra fasadkrav. Oavsett om det är sockersött som på Sylt eller klassicistiskt i någon svensk kommun.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan