JM säljer till Bonnier för 410 mkr i Sundbyberg

JM har tecknat avtal med Bonnier Fastigheter om försäljning av en hyresrättsfastighet i Rissne, Sundbyberg. Affären uppgår till 410 miljoner kronor. Det är Bonniers andra egna förvärv inom bostadssegmentet. På sikt har Bonnier som mål att dubbla dagens bostadsinnehav.

Annons

Magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2024 innehåller ett stort tema kring bostadsfastigheter och läget på marknaden.

Visa faktaruta

JLL i samarbete med NorthCap Advisory (Filip Sköldefors) har varit transaktionsrådgivare till säljaren.

Fastigheten som avyttras är projektet Dyrvers Kulle (Lådmakaren 5) som består av 123 bostäder. Det handlar om ca 11.500 kvm BTA. Fastigheten färdigställs och frånträds under det andra kvartalet 2024.

Affären, som uppgår till 410 mkr med ett resultat från fastighetsförsäljning om cirka 3 mkr, kommer att redovisas under det andra kvartalet 2024 inom affärssegment JM Fastighetsutveckling. Full likvid erhålls i samband med frånträdet under det andra kvartalet 2024.

– Det är glädjande att det finns ett fortsatt stort intresse för högkvalitativa hyresbostäder i attraktiva lägen. Det ger oss förutsättningar att inom ramen för vår strategi fortsätta utveckla nya hyresfastigheter, säger Mikael Åslund, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling och blivande vd.

Dyrvers Kulle består av ett lamellhus med fem trapphus där höjden på byggnaden varierar mellan fem och åtta våningar. Tillträde sker den 31 maj.

För Bonnier Fastigheter är det det andra förvärvet inom bostadssegmentet. I december 2022 förvärvade bolaget en fastighet på Södermalm i Stockholm från Ersta Diakonisällskap.

Bonnier Fastigheter har sedan tidigare även bostadsinvesteringar via HållBo AB där man äger 50 procent och ByggVesta äger den andra hälftenandelen. På sikt ska dock Hållbo delas upp, även om inget är klart.

Bonnier äger annars främst kontorsfastigheter i centrala Stockholm och Uppsala.

– Vi är glada över att genomföra det här förvärvet och fortsätta bygga vår bostadsportfölj. Fastigheten passar väl in i vår långsiktiga strategi att bygga en bostadsportfölj med hög standard i bostäderna, god energiprestanda och bra läge. Vi ser fram emot att integrera den här fina fastigheten i vårt bestånd och som fastighetsägare fortsätta bidra till utvecklingen av den här stadsdelen i Sundbyberg, säger Camilo Bossi, affärsområdeschef Bostad på Bonnier Fastigheter.

Hållbo äger bostadsfastigheter i Barkarby, Tyresö, Fagersjö och Bagarmossen samt i Malmö.

Genom de båda direktägda fastigheterna och andelen i Håbo uppgår bostadsvärdet i Bonnier Fastigheter till 2,5 miljarder kronor.

– Vårt mål är att bostäder ska utgöra 25 procent av vårt marknadsvärde som en del i vår diversifiering. Målet är att vi ska nå 4–5 miljarder kronor, så nästan en dubblering, säger vd Tomas Hermansson.

Det är främst Storstockholm och Uppsala som finns på bolagets investerarradar. Även Malmöområdet skulle kunan vara aktuellt.

Bonnier äger sedan april 2022 hälften av Trecore Fastigheter AB, tillsammans med Ica Fastigheter. Bolaget har även stora investeringar i AB Hemmaplan. Sedan nyligen är man även delägare i Prisma. Dessutom är man stor ägare i börsnoterade Eastnine.

Därmed vilar Bonnier Fastigheters investeringar på tre ben: Kontor, Bostäder och Invest (i det sistnämnda finns de indirekta investeringarna).

JM sålde i 2019 fastigheten Lådmakaren 4 i Rissne (Valla Park) till Aberdeen för 1,2 miljarder kronor som del av en paketaffär med andra fastigheter.

Innergården.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

Tillbaka till förstasidan