Dalenumområdet på Lidingö. Bild: Newsec.

JM säljer i Stockholm för 1,2 miljarder till Aberdeen

JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 miljoner kronor.
Totalt ingår 376 bostäder i affären.

Newsec var rådgivare till säljaren.

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Tryckregulatorn 2 i Dalenumområdet på Lidingö och Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby samt Lådmakaren 4 i Rissne i Sundbyberg som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. De har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt.

Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 mkr.

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

Vennerström berättar för Fastighetsvärlden att det varit ett stort intresse kring försäljningen, både från svenska och utländska investerare.

Han konstaterar även att det finns möjligheter att växla upp hyresrättsportfölj ytterligare om det finns klara planer för det.

– Dyker det upp bra möjlighet finns det möjlighet att skala upp.

Att JM säljer hyresrätter till investerarmarknaden i en större omfattning är relativt nytt. Bolagets fokus är ju bostadsrättsutveckling. Dock har bolaget länge byggt hyresrätter men då ofta sålt i ett tidigt läge och ofta till allmännyttorna.

JM har för tillfället 600 hyreslägenheter under produktion.

Magnus Kenning, Transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan ca 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av ca 8.000 lägenheter.

 Setterwalls, EY och WSP har varit Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären. 

Fastigheten Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan