Dalenumområdet på Lidingö. Bild: Newsec.

JM säljer i Stockholm för 1,2 miljarder till Aberdeen

JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 miljoner kronor.
Totalt ingår 376 bostäder i affären.

Newsec var rådgivare till säljaren.

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Tryckregulatorn 2 i Dalenumområdet på Lidingö och Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby samt Lådmakaren 4 i Rissne i Sundbyberg som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. De har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt.

Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 mkr.

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

Vennerström berättar för Fastighetsvärlden att det varit ett stort intresse kring försäljningen, både från svenska och utländska investerare.

Han konstaterar även att det finns möjligheter att växla upp hyresrättsportfölj ytterligare om det finns klara planer för det.

– Dyker det upp bra möjlighet finns det möjlighet att skala upp.

Att JM säljer hyresrätter till investerarmarknaden i en större omfattning är relativt nytt. Bolagets fokus är ju bostadsrättsutveckling. Dock har bolaget länge byggt hyresrätter men då ofta sålt i ett tidigt läge och ofta till allmännyttorna.

JM har för tillfället 600 hyreslägenheter under produktion.

Magnus Kenning, Transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan ca 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av ca 8.000 lägenheter.

 Setterwalls, EY och WSP har varit Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären. 

Fastigheten Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Du köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Tillbaka till förstasidan