Dalenumområdet på Lidingö. Bild: Newsec.

JM säljer i Stockholm för 1,2 miljarder till Aberdeen

JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 miljoner kronor.
Totalt ingår 376 bostäder i affären.

Newsec var rådgivare till säljaren.

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Tryckregulatorn 2 i Dalenumområdet på Lidingö och Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby samt Lådmakaren 4 i Rissne i Sundbyberg som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. De har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt.

Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 mkr.

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

Vennerström berättar för Fastighetsvärlden att det varit ett stort intresse kring försäljningen, både från svenska och utländska investerare.

Han konstaterar även att det finns möjligheter att växla upp hyresrättsportfölj ytterligare om det finns klara planer för det.

– Dyker det upp bra möjlighet finns det möjlighet att skala upp.

Att JM säljer hyresrätter till investerarmarknaden i en större omfattning är relativt nytt. Bolagets fokus är ju bostadsrättsutveckling. Dock har bolaget länge byggt hyresrätter men då ofta sålt i ett tidigt läge och ofta till allmännyttorna.

JM har för tillfället 600 hyreslägenheter under produktion.

Magnus Kenning, Transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan ca 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av ca 8.000 lägenheter.

 Setterwalls, EY och WSP har varit Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären. 

Fastigheten Spaken 1 i Hägernäsområdet Täby.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan