Bildspecial: Både arbetsplats och skyltfönster

När Alecta Fastigheter grundades 2021 togs också beslutet om att det nya bolaget skulle flytta in med moderbolaget på plan 5 på Regeringsgatan 107 i fastigheten Höjden 11. Då inleddes även arbetet med att utforma det nya bolagets kontor. En uppgift som bolaget tog på största allvar.

Annons

– Man kan göra ett sådant här arbete väldigt snabbt. Men jag är glad över att vår ledningsgrupp tog beslutet om att köra från ax till limpa vilket tar lite längre tid. Det har lett till många insikter som vi kan använda i samarbete med våra hyresgäster för att jobba med deras behov, säger Florence Cardell, Affärsutvecklare på Alecta Fastigheter till Fastighetsvärlden.

En förstudie som bestod av enkäter, djupintervjuer och workshops utfördes då under tre månader för att komma fram till vad medarbetarna själva ville ha. Alla medarbetare fick vara med och säga vad man ville ha och behöver och sedan transformerades informationen till miljöer som stärker behoven, både utifrån uppgifter och miljö.

– Personligen tycker jag vi fick ut mest av djupintervjuerna för där kan man ställa följdfrågor. Om något upplevs som extra viktigt, ett skrivbord eller en viss miljö till exempel, så kan man på ett helt annat sätt förstå inte bara det, utan även det underliggande behovet.

Den 1.054 kvm stora lokalen på är formad som ett E där man valt att lägga arbetsplatserna främst i den del som vetter mot gatan, och ljuset, och mötesrummen i de tre lite mörkare ”benen”. Arbetsplatsen är aktivitetsbaserad utan fasta kontor med 15 olika mötesrum men även projektrum där de som behöver kan jobba lite mer intensivt under en period om det behövs.

Varje mötesrum, döpta efter fastigheter i Alecta Fastigheters bestånd, har en egen inredning med en koppling till fastigheten och dess historia. Allt från flygpropellrar till modedetaljer kopplar till fastigheterna. I ett av de mest populära rummen finns det en modell av en giraff.

En cykel på väggen i ett rum kopplar till exempel till historien om arkitekten Ralph Erskine som anlände till Sverige på 1930-talet med endast en ryggsäck, sovsäck och en cykel. Han ritade sedan World Trade Center i centrala Stockholm. Tanken är att man med hjälp av storytelling ska skapa stolthet och engagemang bland medarbetarna och förbättra de externa mötena.

Semrén & Månsson har varit inredningsarkitekter i projektet och Waern Production har stått för rekvisitan.

I arbetet med kontoret har Alecta Fastigheter också varit måna om att göra det så hållbart som möjligt. Här har mycket återbrukats och när det gäller nya möbler som köpts in så landade valet bland annat på 3D printade bord av fiskenät samt stolar och bord gjorda av rester från återvunnen kaffesump.Även second-hand-möbler har köpts in.

– Vi har gjort aktiva val med återbruk och de delar vi köpt nytt har vi gjort genom klimatsmarta val, säger Florence Cardell.

Som fastighetsbolag har Alecta Fastigheters kontor också en dubbel roll där det inte bara är en plats för de anställda att jobba på. Det är också ett skyltfönster mot bolagets kunder.

– Vi har många hyresgäster som kommer hit för att inspireras och ta del av kunskapen som vi fått genom det här arbetet. Alltifrån metodiken, hur man jobbar fram en strategi, till hållbara miljöval till hur man kan optimera dagsljuset. Vårt kontor stärker på så vis vår kontorsaffär och dialogen med våra befintliga och potentiella hyresgäster.

I bottenvåningen av fastigheten flyttade, för ett halvår sedan, restaurangen Agdas på hörnet in. Även här var Alecta Fastigheter aktiva i arbetet med den nya lokalen som drivs av Carotte. I inredningen tog man stor inspiration från den svenska textilkonstnären Agda Österberg, som även var Alectas första kund.

Utanför byggnaden kommer även Alecta Fastigheter att utveckla området där de ska göra om några av gatuparkeringarna till små, gröna parker. Fickparkerna kommer finnas utanför fastigheten, både på den norra och södra delen av fastigheten och ersätter några av dagens parkeringsplatser. Parkerna är till för allmänheten och kommer att vara kvar på platsen fram till 30 september. I parkerna kommer det bland annat finnas bänkar, bord, fotbollsspel och planteringar.

Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild
Foto: BaraBild

 

Agda på hörnet ligger i botten av fastigheten. Foto: Yannick Lagher
Foto: Yannick Lagher
Foto: Yannick Lagher

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan