Hufvudstaden investerar drygt två miljarder kronor på att utveckla de fem fastigheter som utgör kvarteret Johanna i centrala Göteborg. När arbetet är klart 2025/26 kommer kvarteret att innehålla 44.000 kvm lokaler. Illustration: General architecture

Vill skapa evig puls mitt i centrum

Folkmyller dagtid och lite smådött andra tider. En miljardsatsning på kvarteret Johanna i centrala Göteborg ska utveckla området till en destination även kvällstid.

Karta som visar vart kvarteret Johanna ligger i Göteborg

Inom Vallgraven 12 – kvarteret Johanna, Göteborg

Läge
Centrala Göteborg, nära Nordstan och centralen.

Projektkostnad
2.200 miljoner

Fastighetsägare
Hufvudstaden

Arkitekt
General Architecture

Total yta (BTA)
44.000 kvm

Färdigställande/inflytt
2025/2026

Sista pusselbiten
Genom köpet av Vallgraven 12:2 för 65 mkr blev Hufvudstaden 2011 ägare till hela kvarteret.

Restaurang Johanna
Den första i Sverige med inriktning på det franska köket. Öppnade 1974 och stängde på 90-talet.

Visa faktaruta

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022 som innehåller totalt 13 sidor om Göteborg).

Det handlar om Hufvudstadens största projektinvestering i modern tid, drygt 2 miljarder kronor. Bland annat ska den i 17 år smått ökända Brända tomten äntligen bebyggas.

– Projektet skiljer sig från många andra projekt. Här finns ett stadsliv, och vi ska fylla på med arbetsplatser, restauranger, kaféer och kultur, säger Fredrik Ottosson, affärsområdeschef Göteborg vid Hufvudstaden.

När Fastighetsvärlden besöker det stora kvarteret har arbetet på platsen varit igång ett år. Efter invändiga rivningar och grundförstärkningar pågår nu även rivning av en mindre byggnad liksom några av våningsplanen högst upp.

– Det är en stor utmaning att bedriva ett byggprojekt mitt i en stadskärna. Det är mycket transporter och det måste fungera tryggt för såväl dem som arbetar med projektet som för de som befinner sig runt omkring.

Hälften helt nytt
Den aktuella fastigheten finns, för den som kommer ut från Nordstans huvudingång, direkt till vänster, på andra sidan
kanalen. Fastigheten utgör porten till det som kallas Fredstan.

Kvarteret Johanna består av fem fastigheter som alla ska förädlas på olika sätt.

Kvarteret innehöll tidigare 28.000 kvm BTA fördelade på fyra byggnader. Den nya, när även Brända tomten bebyggts, kommer att innehålla 44.000 kvm BTA efter att även 6.000 kvm av det gamla rivits.

– Kvarteret växer med 50 procent nya lokaler, säger Ottosson. Den största huskroppen i kvarteret, den i riktning mot Radisson Blu, kommer att byggas på med tre våningar och även den byggnaden kommer byggas ihop med den nya huset som uppförs på Brända tomten samt med den nya huskropp som ersätter den bostadsdel som rivs (Hufvudstaden kompenserar genom att bygga om ett kontorshus till bostäder på annat ställe inom vallgraven).

Det tidigare mittskeppet mellan två nuvarande innergårdar kommer att rivas och ett nytt kommer att byggas upp. Det blir alltså två nya innergårdar, en öppen och en täckt.

– Vi kommer att kunna erbjuda kontorslokaler om 5.000 kvm i samma plan. På de nya och översta våningsplanen kommer det att finnas terrasser, och hyresgästerna kommer även att ha tillgång till takparken, säger Ottosson.

På taket planeras det för en restarang med uteservering, och på annan del av taket planeras för ett taklandskap inspirerat av den bohuslänska naturen.

Förödande brand
Det blir två stora huvudingångar, båda längs Södra Hamngatan. 2025/26 ska det nya kvarteret stå klart och fyllas med hyresgäster.

– Vi har flera intressenter. Nu befinner vi oss i tidiga skeden i diskussionerna och arbetar hårt för att få till en bra mix av hyresgäster, inte minst när det gäller restauranger och butiker.

Det är ett kvarter med mycket historia. 2005 totalförstördes fastigheten på Södra Hamngatan 47 i en svårsläckt brand. Den huskroppen hade uppförts 1887 av handelsmannen A Fürstenberg, och 1974 inleddes en synnerligen glansfull epok när krögarduon Leif Mannerström och Christer Svantesson öppnade Restaurang Johanna – som blev omtalad långt utanför Sveriges gränser. Oftast var det fullbokat och många, både internationella och svenska, celebriteter dinerade där.

– Vi skulle förstås inte ha något emot något liknande igen. Vi planerar för en restaurang, nu på taket med stor takterrass. Lokalen där uppe kommer att nås med en egen hiss, säger Fredrik Ottosson.

Fastighetsägare vid branden var Sigillet och länge hände inget – förrän Hufvudstaden, som ägde alla andra fastigheter i det stora kvarteret, 2011 lyckades köpa loss den mindre fastigheten som i folkmun börjat kallas Brända tomten. Då uppstod möjligheten till den stadsutveckling som nu påbörjats.

Det är efter den närliggande statyn ”Johanna i Brunnsparken”, som finns i Brunnsparken, och den nämnda restaurangen som Hufvudstaden har döpt sitt stora projekt.

Bohuslänsk takmiljö
I december 2021 fick Hufvudstaden bygglov, men det har varit en lång resa. 2014 började arbetet med detaljplanen och 2017 var det dags för en nystart.

Josef Eder, arkitekt vid General Architecture, berättar att det varit många intressanta och spännande utmaningar med projektet.

– Den främsta, utan tvekan, har varit hur man bygger om en fastighet i det läget, med så stora bevarandevärden, och samtidigt utvecklar fastigheten.

General Architecture har jobbat med Hufvudstaden flera gånger tidigare, bland annat i projektet med Skären 9 vid Norrmalmstorg i Stockholm.

– Vi har hittat en formel för hur man kan utveckla en fastighet utan att sabotera. Vi jobbar utifrån hållbarhetsperspektivet med den byggnadsmassa som finns, utan att riva så mycket. Det är även viktigt att ta vara på den arkitektur som finns. Vi har endast rivit de delar som tidigare inte fungerat.

Josef Eder berättar att de exteriöra materialvalen för det nya går i samklang med det existerande. Han konstaterar att projektet Johanna ska kännas inbott och inte så stort.

– Många fastighetsägare, hade nog valt att riva helt och hållet. Det är en ynnest att jobba med en fastighetsägare som har en lång tidshorisont och investerar i bra material.

Tillsammans med Kod Arkitekter ska takmiljön utvecklas och ambitionen att att skapa en bohuslänsk naturträdgård.

Fler Nyheter från förstasidan

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Tillbaka till förstasidan