Erik Vikbladh.

Nytt Areim-jv köper hela 450.000 kvm logistik

Areim och börsnoterade VGP, en utvecklare inom logistik och semiindustriella fastigheter, har genomfört sitt första förvärv genom sitt 50/50-joint venture. Förvärvet består av 17 fastigheter i tio olika logistikparker i Tyskland, Tjeckien och Slovakien. Den totala ytan uppgår till 450.000 kvm uthyrningsbar yta och är fullt uthyrd.

Annons

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är priset 437 miljoner euro, motsvarande cirka 5 miljarder kronor.

– Vi är glada över att kunna tillkännage vårt första förvärv i detta joint venture. Portföljen består av moderna och hållbara logistiktillgångar med egenskaper och lägen vi tror är helt rätt för nu och för framtiden. Vi har arbetat nära VGP för att identifiera portföljen och genomföra förvärvet och vi ser fram emot det fortsatta samarbetet, säger Erik Vikbladh, CIO och partner på Areim.

Av de nu förvärvade fastigheterna finns åtta i Tyskland, fem i Tjecken och fyra i Slovakien,

Det gemensamma företaget, som fokuserar på investeringar i förstklassig logistik i Europa, har som mål 1,5 miljarder EUR i bruttotillgångsvärde och kommer att investera främst i Tyskland och Frankrike, men även i Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Portföljen kommer att bestå av hållbart säkrade logistiktillgångar på strategiska platser med VGP som tillgångs- och fastighetsförvaltare.

– Med över 20 års erfarenhet som operativ partner, joint venture-partner och fondförvaltare har vi stor respekt för den lokala kunskap som behövs på olika marknader, och behovet av noggrann underwriting, kapitalallokering och hantering av regulatoriska frågor. Tillsammans med VGP strävar vi efter att bygga en framtidssäker och hållbar logistikportfölj i hopp om att ge bestående värde. Vi ser denna nya satsning som en fantastisk möjlighet att fortsätta bygga vår kunskap inom olika sektorer och geografier, samtidigt som vi behåller ett ödmjukt och blygsamt förhållningssätt och utökar vår plattform steg för steg, säger Erik Vikbladh.

Finansieringen av Areims andel i samriskföretaget kommer från en nyligen stängd fond, Areim Pan-European Logistics Fund, som stängdes med 500 miljoner euro i utfäst kapital, hämtat från internationellt institutionellt kapital.

Fler Nyheter från förstasidan

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Tillbaka till förstasidan