PPI, med Ilija Batljan i spetsen, inringt vid børsen i Oslo under måndagsmorgonen.

SBB:s PPI om 10 mdr rings in på börsen

SBB:s intressebolag PPI, Public Property Invest, har ringts in på börsen i Oslo. Vd Ilija Batljan ringde i börsklockan för 10-miljardersbolaget.
I en intervju med Fastighetsvärlden berättar Batljan att det kan vara aktuellt för PPI att förvärva fastigheter i Sverige.
Inför noteringen har SBB och PPI även gjort en fastighetsaffär om hela 1,7 miljarder kronor.

Annons

Bolaget äger fastigheter för exakt 10 miljarder kronor och till 92 procent är det skattefinansierade hyresgäster, från stat eller kommuner.

Vd för det nya börsbolaget PPI är SBB-grundaren Ilija Batljan som ska styra bolaget fram till en ny vd rekryterats, enligt planen max ett halvår.

PPI började handlas på 14,50 kronor per aktie, efter att priset i tidigare bedömningar var väntat att hamna i intervallet 14,50-21 kronor. SSB andel i PPI kommer genom börsnoteringen att minska från 45 till 33,7 procent.

Noteringen var rejält övertecknad. Affären är totalt värd 1.750 miljoner norska kronor.

– Det är fantastiskt roligt att det finns en marknad där det går att notera ett fastighetsbolag. Det har inte hänt de senaste två åren och det är även ett viktigt tecken för marknaden – både när det gäller att refinansiera skuld och att hämta in kapital, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden i samband med att handeln av PPI inletts på Oslo Børs.

Aktien handlas på kursen 13,83 norska kronor en kvart in på handeln i Oslo, alltså ner 4,6 procent. Storägaren SBB var upp 1,1 procent på Stockholmsbörsen efter en halvtimmes handel.

Ceremonin i Oslo börshus när PPI handelsstartades. Ilija Batljan syns i mitten.

Batljan har verkat länge på den norska fastighetsmarknaden och där genomfört några stora och uppmärksammade, bland annat det nya DNB-huset mitt Oslo för 4,5 miljarder, byggnaden med nya justitiedepartementet för 1,2 miljarder, förskolor för 4,5 respektive 4,2 miljarder samt aktieinvesteringen i just samhällsfastighetsbolaget PPI.

Är det möjligt att du kommer att bli permanent vd för PPI?

– Jag har varit och är väldigt engagerad i de norska investeringarna. Vi ska ha en ny permanent vd. Jag kommer då att återgå till att sitta i styrelsens och kommer att vara ordförande investeringskommittén. Inom sex månader ska vi ha en ny vd, säger Batljan som kommer bo kvar i Sverige för att istället pendla och bo på hotell.

Vad är din kommentar till analyserna av PPI inför noteringen och att erbjudandet övertecknades?

– Vi får svaret framöver… Vi finansierar 5,9 miljarder i skulder och tar in kapital i tider som fortfarande är utmanande. Vi får även med oss några av de allra starkaste investerarna vilket vi är glada över. Vilka kommer snart bli officiellt.

Börshuset i Oslo under måndagsmorgonen.

Vad ska ni göra för pengarna? Har ni möjlighet att göra något offensivt?

Bolaget får in 1.750 miljoner kronor, inklusive tilldelningsoptionen. Vi får en extremt stark balansräkning med en LTV på strax över 40 procent. En nettoskuld/EBITDA på x7, alltså i paritet med Olav Thon. Tanken är att LTV:n ska förbli på den nivån. Delar kan användas för tillväxt, då både transaktioner och projekt.

Kan PPI förvärva fastigheter utanför Norge? Är det aktuellt med affärer i Sverige?

– Vi kommer att fokusera på Norge, men det finns inga begränsningar. Bolaget är intresserad av långa hyreskontrakt och kommer att titta på även Sverige och Tyskland. Bolaget har en opportunistisk approach till marknaden. Det handlar även om göra sådant som passar den norska syndikatmarknaden.

PPI och SBB slår inför noteringen ihop sina personalstyrkor och kontor i Norge.

För Ilija Batljan är det tredje börsnoteringen. Efter SBB var han även med om den rena avknoppningen av Neobo som ringdes in på börsen i februari 2023. Batljan låg även bakom att göra om Odd Molly till Logistea, men dock utan att ringa i klockan i börshuset.

SBB har även en plan för att notera sitt bostadsbestånd, via namnet Sveafastigheter.

Noteringen av PPI är den första av ett fastighetsbolag i Norden sedan Emilshus den 13 juni 2022.

Du uppges fortsatt ha jobbat väldigt mycket även sedan du lämnade vd-stolen i SBB. Har du lyckats komma under 40 timmar i veckan ibland?

– Jag har nog jobbat mycket mer än 40 timmar, men stundtals mindre än när jag var vd. Det är en annorlunda situation. Det har bland annat varit mycket jobb med processen inför noteringen av PPI och även annat. Alla i SBB jobbar mycket, och då får man göra likadant.

Public Property Invest äger 368.000 kvm lokaler fördelat över 61 fastigheter (bland annat flera polishus och domstolsfastigheter), hyresintäkterna är på 690 miljoner kronor och vakansgraden är runt 5 procent. Fastighetsvärdet uppges till 9.976 miljoner kronor.

Där inkluderas de 13 fastigheter som PPI köpte från SBB, lite under radarn, i början av april för 1,64 milliarder kronor.

Jubel i börshuset när ceremonin var avslutad. Få bolag har noterats de senaste åren.

Leiv Synnes, vd för SBB, kommenterar:

– Noteringen av PPI är en viktig milstolpe i den strategiska omvandling som SBB genomför för att skapa en decentraliserad koncernstruktur med portföljbolag som kan finansiera sig självständigt. PPI får nu god tillgång till aktie- och kreditmarknaderna vilket stärker den sammantagna finansiella positionen och ökar flexibiliteten för SBB. Vi tecknar ytterligare aktier i samband med noteringen och ser fram emot att stötta PPI som en långsiktig ägare och samarbetspartner.

SBB har ingått ett lock up-avtal för sina aktier i PPI till den 24 april 2025.

Börshuset i Oslo. Foto: Euronext

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan