Logistea i två affärer om 250 mkr

Logistea köper fastigheterna Åmål 6:78 i Åmål samt Vattnet 1 i Borås. Fastigheten i Åmål har ett underliggande överenskommet fastighetsvärde om 185 mkr. Säljare är Slättö. Fastigheten i Borås har ett underliggande överenskommet fastighetsvärde om 52 mkr. Säljare är Holdingaktiebolaget Knut Hansson.

Annons

– Vi förvärvar två fastigheter med nyproducerade högkvalitativa byggnader som färdigställdes 2022 respektive 2024 med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider tecknade med finansiellt stabila hyresgäster. Båda fastigheterna är utrustade med solceller och i Borås gör vi vår första egna investering i batterilagring, säger Anders Nordvall, vice vd och transaktionschef, Logistea.

Logistea köper en fastighet i Åmål med ett underliggande fastighetsvärde om 185 miljoner kronor från en fond förvaltad av Slättö Förvaltning. Tillträde förväntas ske i slutet på andra kvartalet 2024.

Fastigheten uppfördes 2022 och har en total uthyrningsbar yta på cirka 8.540 kvadratmeter. Hyresgäst är Dana TM4 Electric AB som hyr samtliga ytor i fastigheten via triple-net avtal med löptid till sista december 2037. Årlig hyresintäkt uppgår till cirka 15,3 miljoner kronor (exklusive hyrestillägg).

Affären finansieras genom en emission av 5.657.666 Stam B aktier i Logistea till en teckningskurs på 14,00 kronor per aktie samt banklån. Efter emissionen kommer fonder förvaltade av Slättö inneha 20,2 procent av kapitalet och 22,3 procent av rösterna i Logistea.

Logistea har även köpt en fastighet i Borås med ett underliggande fastighetsvärde om 52 miljoner kronor, varav 5 miljoner kronor avser investeringar i batterier, solceller och ladd-infrastruktur, från dotterbolag till Holdingaktiebolaget Knut Hansson. Tillträde sker efter färdigställande vilket beräknas ske under fjärde kvartalet 2024.

Fastigheten har en total uthyrningsbar yta på cirka 2.175 kvadratmeter. Hyresgäst är Samhall AB som hyr samtliga ytor i fastigheten via avtal med löptid till sista december 2030. Årlig intäkt uppgår till cirka 4 miljoner kronor (exklusive hyrestillägg), varav cirka 0,6 miljoner kronor avser intäkter från batterier, solceller och ladd-infrastruktur.

Affären finansieras genom en emission av cirka 1.150.000 Stam B aktier i Logistea till en teckningskurs inom intervallet 14,00 – 15,50 kronor per aktie samt banklån. Teckningskursen fastställs vid tillträdet och beräknas via ett volymvägt genomsnitt för de 10 senaste handelsdagarna före tillträdet. Efter emissionen kommer Stefan Hansson (inklusive närstående och närståendebolag) inneha cirka 4,6 procent av kapitalet och cirka 4,9 procent av rösterna i Logistea.

Antal Logistea-aktier före transaktionerna uppgår till 17.087.861 A-aktier respektive 219.768.114 B-aktier och antalet aktier efter genomförda transaktioner uppgår till 17.087.861 A-aktier respektive cirka 226.575.780 B-aktier.

Båda transaktionerna betraktas som en närståendetransaktion med anledning av att Logisteas styrelseledamot Erik Dansbo är CIO på Slättö, där en fond förvaltad av Slättö är indirekt ägare av fastigheten i Åmål, och styrelseledamot Stefan Hansson är ägare av Holdingaktiebolaget Knut Hansson, som är indirekt ägare av fastigheten i Borås. Transkationerna är därför villlkorade av godkännande vid extra bolagsstämma i Logistea.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan