Det största beståndet i Unobo finns i Linköping, följt av Jönköping, Helsingborg och Östersund.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Riksbyggen och SBB, har sedan 2021 samägt fastighetsbolaget Unobo med ägarandelarna Riksbyggen 30/70 procent. Nu säljer Riksbyggen sin del av bolaget till SBB och får i utbyte cirka 30 procent av fastighetsbeståndet i bolaget vilket motsvarar 2.000 hyresbostäder i 58 fastigheter. SBB-delen gäller fastigheter som vid årsskiftet värderades till 8,4 miljarder kronor.

Annons

Därmed är parterna i mål med den lösning som Fastighetsvärlden berättade om 22 mars.

– När detta är klart kommer Riksbyggen att ha en roll som fastighetsägare och hyresvärd med fokus på långsiktighet och hållbarhet. De hyresgäster som bor i de fastigheter som övergår från Unobo till Riksbyggen kommer inte att påverkas av förändringen. Vi fortsätter att förvalta och ta hand om fastigheterna precis som tidigare, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Hyresfastigheterna som Riksbyggen tar över ligger till största delen i Jönköping och Östersund. Därutöver finns fastigheter också i Kalmar, Lund, Nyköping, Haninge och Västerås.

Riksbyggen fortsätter att förvalta hela Unobos nuvarande fastighetsbestånd till utgången av 2024 då nu gällande avtal om fastighetsförvaltning löper ut.

Riksbyggen bildade fastighetsbolaget Unobo vid årsskiftet 2020/2021. I samband med det fördes alla Riksbyggens hyresfastigheter över till bolaget. Under 2021 gick SBB in som huvudägare i Unobo med en andel på 70 procent och Riksbyggen kvarstod som ägare av resterande 30 procent. SBB har lagt om sin strategi, vars påverkan på Unobo diskuterats med Riksbyggen. Beslutet att Riksbyggen lämnar ägarskapet i Unobo har fattats gemensamt och i samförstånd med SBB.

Den kommande affären gör att SBB nu blir ensam ägare av Unobo och att Riksbyggen tillförs ett fastighetsbestånd med cirka 2.000 hyreslägenheter.

Leiv Synnes, vd för SBB:

– SBB:s nya koncernstruktur följer en tydlig förvaltningsmodell och portföljstrategi. Sveafastigheter är ett nyckelinnehav som ska äga koncernens bostadsinnehav. Vi får nu möjlighet att samordna det kvarvarande beståndet från Unobo med Sveafastigheter, vilket förenklar koncernstrukturen och skapar effektiviseringsvinster.

Kvar i Unobo AB blir ca 5.200 lägenheter fördelade på 63 fastigheter om totalt ca 355.000 kvm. Störst del av det kvarvarande beståndet är beläget i Linköping, Helsingborg och Skellefteå.

Kvarvarande fastigheter i Unobo AB har ett bokfört värde om 8,4 miljarder kronor per årsskiftet.

Affären är villkorad sedvanliga fullföljandevillkor avseende upptagande av finansiering och förväntas slutföras i maj, uppger SBB.

SBB har tidigare planera att samla alla sina fastigheter i dotterbolaget Sveafastigheter – och bolaget planerar för en ägarspridning där.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan