Svefadagen: ”Omvandlingen i norr är ingen fluga”
För fjärde året i rad anordnades Svefadagen av Svefa, den här gången i Space vid Hötorget. Under dagen avhandlades bland annat den norrländska samhällsomvandlingen med en panel där bland annat Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten ingick.
Några industri och infrastruktursatsningar i norr:
Hybrit – Gällivare
H2 Green Steel – Boden
Northvolt – Skellefteå
SCA – Obbola
Norrbotniabanan
Malmporten
Under dagen presenterades Svefas årliga rapport Svensk Fastighetsmarknad men även ämnen så som den svenska ekonomin, AI inom fastighetsvärderingar, läget inom skogsfastighetsmarknad, och möjligheterna att sälja ”bruna” fastigheter i den gröna omställningen avhandlades under dagen.
Ett av de stora samtalsämnen de senaste åren har varit återindustrialiseringen av Sverige och då inte minst den som sker i Norrland. Under ett panelsamtal diskuterade bland annat Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, om en samhällsomvandling i norr är möjlig. Svaret på scen var ett samstämmigt ja .
– Vi i min generation minns när man trodde att internet var en fluga och det är liknande här där man tror att den gröna industrin är något som ska gå över eller inte lyckas. Men de har inte riktigt hängt med då det redan sker. Inkomsterna från utlandet kommer ändå från de här industriföretagen som nu ställer om. I Skellefteå är fabriken redan byggd och de anställer ungefär 100 personer i månaden vilket innebär att Skellefteå är den kommun som ökar i innevånare mest i hela landet, säger Helene Hellmark Knutsson.
Helene Hellmark Knutsson är socialdemokratisk politiker och har tidigare varit minister för högre utbildning och forskning under regeringen Löfven 2014-2019. Tidigare har hon bland annat varit kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, landstingsråd i Stockholms läns landsting och ordförande i Mälardalsrådet 2011-2013.
Övriga paneldeltagare var Annelie Granljung, samordnare nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten på Tillväxtverket samt Helena Dalhamn och Stefan Timan affärsområdeschefer på Svefa inom områdena samhällsbyggnad & fastighetsutveckling respektive transaktionsrådgivning. De delar Knutssons syn på potentialen i norr. Men de ser också att det finns utmaningar med främst kompetensförsörjningen och bostadsbristen.
– Att bygga bostäder på en detaljplan tar ungefär två år och vi har inte två år på oss. Det stora med den nya industrialiseringen är tempot. Man måste våga lite mer nu. Men vi måste spela med de lagar och regler vi har, säger Annelie Granljung.
Problem uppstår inte bara när det kommer till tidsbristen utan även inom incitamenten till att bygga.
– På hyressidan har vi problem med att få ihop kalkylen på grund av direktavkastningskrav. Tyvärr har vi en situation som gör att det är rent marknadsmässiga faktorer som gör att kalkylen inte går ihop. Den akuta bristen på bostäder hotar den industriella utvecklingen. Marknaden klarar inte av att möta det här och det är en insikt som är lite trist, säger Stefan Timan.
Helene Hellmark Knutsson håller med i analysen men menar också att inte betyder att staten kan komma in och lösa alla problem på marknaden.
– Det är något med affärsmodellen som inte är 100 procent bra om man inte kan bygga till de marknadsprinciper som gäller. Men det finns en risk att sitta på händerna och vänta på att staten ska gå in och lösa allting. Ska det komma stimulanser från staten och EU måste det öka pressen på innovationsgraden. Då tänker nog många ”miljonprogram” men jag tror vi har kommit lite längre än så. Att använda statliga medier till att stöda innovation tror jag är bra och inte att bara skickar in pengar i marknadssystemet. De tror jag bara kan snedvrida allting, säger hon.
Samtliga i panelen ansåg att de stora aktörerna till viss del saknar information om var i processen man egentligen befinner sig och att det dels råder obefogad osäkerhet kring bland annat Northvolts framtid, dels saknas information om hur marknaden ser ut på de här marknaderna.
– Det är ganska mycket småhus som efterfrågas. Man tänker kanske lite väl mycket att det är som Stockholm men här är stadskärnorna ganska små. Men det finns många små byar där man bara kan lägga till småhus. Umeås tillväxt har varit stadig under 30 år och där har tillväxten skett utanför stadskärnan för det är där det finns barnfamiljer som ska sätta bo, säger Helene Hellmark Knutsson.
I Västernorrland byggs det nu för fullt och det beräknas att investeringarna uppgår till ungefär 1.100 miljarder och kräva 100.000 nya innevånare. Framför allt Northvolts etablering i Skellefteå har lett till en byggboom på orten. Även i Timrå, förvisso mer söderut, planeras det för etableringen av en underleverantör till Northvolt, kinesiska Putailai (PTL), som förväntas ge fler arbetstillfällen och ett ökat behov av bostäder. Liquid Wind och Umeå Energi planerar även en storskalig produktionsanläggning för elektrobränsle vid Dåva kraftvärmeverk i Umeå till 2027.
Svefadagen hölls i kulturcentrumet Space vid i Femte Hötorgshuset som ägs av AMF Fastigheter. I mars i år meddelade Space att de lägger ner verksamheten och att de sista eventen kommer att hållas innan den 30 juni, vilket innebär att Svefadagen är ett av de sista event som hålls i lokalerna.