Häggvik utvecklas, bland annat området intill pendeltågslinjer, där det blir en ny stationsentré söderut.

Planerar ny stadsdel i Sollentuna – 900 bostäder

Cavendo presenterar, för fastighetsägaren LaSalle Investment Management, tillsammans med Sollentuna kommun planer för en ny stadsdel i Häggvik i Sollentuna. Detaljplanen omfattar cirka 900 bostäder där det högsta huset planeras bli 20 våningar. Det handlar om området vid Häggviks stations nya entré Södra Häggvik, fastigheten Stansen 1.

Annons

Magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2024 innehåller ett stort tema kring bostadsfastigheter och läget på marknaden.

Visa faktaruta

Stansen 1, som omfattar kvarteren närmast den blivande södra entrén till pendeltågstationen Häggvik, utvecklas av Cavendo i samarbete med Urban Minds och ÅWL arkitekter.

På fastigheten finns i dag bland annat Coop och Systembolaget som stora hyresgäster. Fastigheten innehåller totalt 17.400 kvm lokaler idag, fördelat över fyra byggnader.

Detaljplanearbetet omfattar cirka 900 lägenheter, livsmedelsbutik, två förskolor och en ny stadsdelspark. Det högsta huset blir på 20 våningar och kommer att ligga på Häggviksplan. LaSalle/Aviva förvärvade fastigheten för tio år sedan, sommaren 2014. Sålde då gjorde UBS som 2008 köpt från Bonnier Fastigheter. Då handlade det om att omvandla fastigheten från industri till handel – nu är det alltså dags för nästa steg.

– Det är ett fantastiskt stadsutvecklingsprojekt som vi är en strategisk del av. Den nya uppgången vid Häggviks station ansluter direkt till våra tänkta stadskvarter via ett nytt stationstorg med kommersiella inslag såsom livsmedelsbutik och närservice och kommer därför att utgöra entrén till hela stadsutvecklingsområdet Södra Häggvik, säger Martin Lindblad, Head of Portfolio Management på Cavendo.

Projektet är en del av Sollentuna kommuns övergripande plan för Södra Häggvik och går ut på att förvandla ett befintligt handelsområde till moderna stadskvarter med boende, kontor och butikslokaler. Områdets läge är strategiskt mellan centrala Stockholm och Arlanda flygplats med närhet till pendeltågstrafik och Förbifart Stockholm.

Den övergripande planen för stadsdelen Södra Häggvik är uppdelat på flera detaljplaner och möjliggör för totalt över 5.000 nya bostäder, handel, kommunal service, men även flera parker. Sollentuna kommuns ambition är att Södra Häggvik ska fortsätta utvecklas och växa och därmed på sikt växa samman med kommundelen Tureberg och bilda en regional stadskärna i centrala Sollentuna.

För Sollentuna kommun är utvecklingen Södra Häggvik ett prioriterat projekt.

– Södra Häggvik är del av en regional stadskärna och området har ett gynnsamt läge mitt i kommunen. De som bor och verkar här har nära till kommunikationer och grönområden. Tillsammans med fastighetsägarna skapar vi en trygg och mångfasetterad stadsdel i Sollentuna, säger Henrik Thunes (M), ordförande i Sollentunas kommunstyrelse.

Målet med stadsutvecklingsprojektet är att förädla fastigheterna och platsen för att bygga en modern kollektivtrafiknära stadsdel så klimatneutralt det är möjligt. För att säkerställa klimatneutralt byggande analyseras byggnadernas klimatavtryck i ett tidigt skede i ÅWL Arkitekters egenutvecklade programvara. Området ska även certifieras enligt CityLab, den mest omfattande märkningen för hållbara stadsdelar.

Planen går nu ut på samråd som bland annat omfattar öppet hus 16 maj där planerna förevisas.

I grannkvarteren finns planer på cirka 2.000 lägenheter. Magnolia Bostad och Alecta förvärvade tillsammans kapsejsade Stinsen köpcentrum från CBRE Global Investors i december 2016. Ambitionen var att omvandla köpcentrumet, fastigheten Stinsen 2, som då hade en vakansgrad runt 20 procent, till ett bostadsområde med cirka 2.000 lägenheter. I oktober 2023 kunde FV berätta att Alecta Fastigheter tagit över som helägare från den tidigare partnern Magnolia.

Enligt det program som nu ligger inför slutlig granskning ska Stinsen 2 utformas med blandad bebyggelse i sju kvarter med bostäder, lokaler och två förskolor. Totalt omfattar planområdet nu cirka 1.400 nya bostäder.

Del av projektet, i vad som ska kallas Parken. Visionsbild: ÅWL Arkitekter.
Flygvy över området, med 20-våningshuset vid Häggviksplan. Visionsbild: ÅWL Arkitekter.
Stansen 1 - Häggvik
Det högsta huset får 20 våningar och kommer att ligga vid Häggviksplan. Här planeras även för en ingång till den nya södra ingången till pendeltågsstationen. Visionsbild: ÅWL Arkitekter.
Från stationsentrén (röd markering) planeras en lång ramp mellan spåren upp till plattformen. Foto: Sollentuna kommun

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Taverna Brillo i konkurs, Svenska Brasserier.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Tillbaka till förstasidan