Foto: Dreem

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Mitt bland stora aktörer som Atrium Ljungberg, Castellum och John Mattson ska det, i fastighetssvängen relativt okända, bolaget Lipid AB utveckla cirka 110 bostäder på 10.850 kvm BTA.

Annons

Slakthusområdet i Stockholm, söder om Globen, genomgår just nu en omfattande förvandling och här ska kanske främst Atrium Ljungberg bygga upp ett helt nytt område med bostäder, kontor och restauranger. Även Corem, Castellum och John Mattson har projekt i området.

Mitt i området finns det också en fastighet som ägs av en aktör som kan ha funnits här längst av alla.

Hjälpslaktaren 4 heter fastigheten som ägs av Erik Dahlins bolag Lipid AB som är verksamma inom fastigheter och övriga kapitalplaceringar. Fastigheten är en av två friköpta fastigheter i området och köptes av Erik Dahlins far, Alf Dahlin 1980. Den andra köptes av Atrium Ljungberg 2017.

– Pappa började som slaktarlärling direkt efter sjunde klass då hans föräldrar inte hade råd att låta honom läsa vidare. Han jobbade upp sig och blev till slut ägare av Sveriges största privatägda styckningsbolag, Fyra styckare. Sedan sålde han verksamheten 1983, men behöll fastigheten, säger Erik Dahlin till Fastighetsvärlden.

Redan under 1990-talet fanns det stora byggplaner för Slakthusområdet efter det att Globen färdigställdes 1989 där det bland annat planerades massvis med kontorslokaler. Men dessa fick läggas på is på grund av fastighetskrisen.

– Förhandsbesked för nytt hus beviljades och planerna var långt gångna när han en dag kom till banken och möttes av sin kontaktperson halvspringandes mot honom i korridoren och med panik i rösten förkunna: det är avblåst, det är avblåst!

Fastigheten fortsatte att användas av köttindustrin, även om den med tiden krympt på grund av internationell konkurrens, och det sista bolaget kommer nu att flytta om några veckor. Planen sen är att riva och bygga nytt.

Totalt planeras, inom hela området som kallas för etapp 2B, där även Atrium Ljungberg och John Mattson ingår, för ungefär 540 lägenheter varv cirka 60 procent bostadsrätter, och 40 procent hyresrätter. Utöver detta ingår också cirka 45.000 kvm BTA kontor, två parker och ombyggnation av befintliga gator i detaljplanen. Om allt går enligt plan ska detaljplanen vara färdig i slutet av 2025 och byggstart kan komma att ske tidigast 2028-2029.

– Jag är nöjd med det förslag som ligger. Om jag inte själv hade etablerat mig i min boendekarriär hade jag varit intresserad av Slakthusområdet som kommer bli ett ypperligt område med närhet till konserter och annat nöjesliv, säger Erik Dahlin.

Med tanke på alla andra aktörer som verkar i området fanns det inga planer på att sälja?

– Min generella uppfattning är att allt är till salu till rätt pris, men jag tror det finns större uppsida om jag utvecklar fastigheten själv. Jag utesluter inte att ta in en partner via ett joint venture-upplägg, men det får framtiden utvisa.

Foto: Dreem
I det blå området ska Lipid AB bygga. Karta: Stockholms Stad

Fler Nyheter från förstasidan

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan