Krönikor

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

Foto Jan Wifstrand

Jan Wifstrand, Krönikör

Är sedan våren 2016 krönikör för Fastighetsvärlden. Wifstrand har varit chefredaktör på Sydsvenskan och DN. Han är även grundare av nyhetsbyrån Rapidus. Han har även ett flertal gånger varit moderator vid FV:s seminarier.

Visa faktaruta

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 2/2023)

Kära läsare, välkomna till en aningslöst positiv krönika, utan gnäll, utan depression, utan svartmålning, utan slapp kritik.

En del av er anklagar mig nog för en aningslöst ljusblå bild. Jag tar risken.

När jag några gånger i början av året besöker vår andra stad, i snålkalla blåsiga vintern, bland annat i anslutning till handbolls-VM, passar jag på att se mig omkring på riktigt. Jag tar hela rundan från Drottningtorget längs Södra Älvstranden ut till Älvsborgsbron, fryser häcken av mig men tar mig vidare över till Hisingen och tillbaka hela vägen längs den ganska nyexploaterade sträckan vid och förbi Eriksberg. Och så avslutningen över Hisingsbron.

Det går inte att komma undan slutsatsen.

Byggprojekten har förvandlat stan till labyrinten i Knossos.

Göteborg sjuder av aktivitet, det byggs och projekteras och planeras och jubileras (snart) så det står härliga till. Mellan huskropparna på Lindholmen känns det hur ett helt nytt kluster av modernt industriellt tänkande växer fram, med fordonsindustrin som bas, för en ny framtid. Och Karlatornet må vara hur galet som helst som projekt, men jag blir impad när jag står vid foten. Och i en annan del av stan, i Gårda, beundrar jag det nya hotellprojektet Jacy’z och hur det blir fart på gamla unkna bakgator.

Jag bodde i Göteborg anno dazumal, för flera decennier sedan. Då upplevde jag en internmysig, ganska inkrökt anda där folk knappt kände någon från en annan stadsdel. Gammel-Hjörne bestämde vad som skulle berättas och göteborgarna vandrade runt med ett ständigt Stockholmskomplex. Det är inte så längre. Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata. Byggprojekten har förvandlat stan till labyrinten i Knossos, men det får man ta. Det händer ju saker.

Det blir lätt att jubilera, 400 år och fest. Det enda mysterium som återstår är väl hur en så framåt stad kan gå man ur huse för att lyssna på Håkan Hellström (aj då, nu blev det gnäll i alla fall).

Göteborg växer med upp till 115.000 invånare till 2040. Jag ser fram emot att leda Göteborgsseminariet för Fastighetsvärlden i slutet av april. Vi har massor att tala om.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Krönika

Nytt år och nya möjligheter?

Christina Nyman om ökad optimism och en mer mixad framtidsbild för byggindustrin.

Krönika

När hyresgästen lämnar – eller när anbudet försvinner i bruset

Klaus Hansen Vikström om att kavla upp ärmarna efter en dansk skalle.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Tillbaka till förstasidan