Krönikor

Nu är hela Sverige ett utsatt område

De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.

Jag läser inledningen till en av alla tusentals artiklar om hur kriminaliteten förpestar vårt land. Varje morgon öppnar jag nyhetssajterna och konstaterar nya skjutningar, mord och sprängningar, omfattande materiella skador på hus och anläggningar.

På kvällen ser jag TV-nyheter där justitieminister Strömmer i varannan sändning får väsa fram något om hur man försöker tackla problemen.

Det brukar komma något om ”bättre förskolor och mera stöd till föräldrar”. Naiviteten har blivit en sjukdom hos våra beslutsfattare.

Oppositionen i form av s har samtidigt mage att kritisera, som om det var något nytt de inte är medskyldiga till.

SVT ordnar debatt om hur vi ska bryta ”rekryteringen” till gängen… ordvalet indikerar att det handlar om ett sedvanligt HR-ärende.

”När får vi se beslut om en flermiljardsatsning på en specialstyrka som krossar gängen, punktmarkerar ledarna och deras hantlangare?”

Och medierna i allmänhet behöver år på sig för att våga namnpublicera gängledare som är odiskutabelt allmänfarliga.

Raderna i inledningen är från Fastighetsvärlden i augusti 2017. Det är alltså drygt sex år sedan och sedan har det bara blivit värre och värre.

Min bild är att en rad fastighetsägare faktiskt har dragit sitt strå till stacken för att förbättra miljöer, samarbeta med polis och andra myndigheter. Samtidigt tvingas de åtgärda omfattande materiella skador tillsammans med pressade försäkringsbolag.

När tänker våra ledande politiker, i alla läger, se till att det blir ett slut på detta? När bestämmer man sig för att kostnaden för våldet är för hög? När får vi se beslut om en flermiljardsatsning på en specialstyrka som krossar gängen, punktmarkerar ledarna och deras hantlangare?

”En sådan satsning måste finansieras”… kommer det såklart snabbt i en motreplik. Ja, kör på. Halvera anslaget till Socialstyrelsen, så kan de sluta sitta och räkna starköl och ”enheter” i helt aningslösa kampanjliknande ”rekommendationer”. Det finns dökött att skära bort.

Det har länge talats om utsatta områden. Nu smäller det var som helst. Hela landet har blivit utsatt. Och jag har mycket svårt att förklara för utländska vänner och besökare varför Sverige helt tappat kontrollen över den organiserade brottsligheten.

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan