Visionsbild: Utopia.

Castellum hyr ut 6.900 kvm till polisen i Örebro

I centrala Örebro kommer Castellum att uppföra en kontorsbyggnad med Polisen som hyresgäst. Avtalet omfattar hela huset om 6.900 kvm, är endast fem år och snitthyran är 2.170 kr/kvm.

Fakta om projektet:

Var: Castellum uppför byggnation i kvarteret Korsningen i centrala Örebro
Investering: ca 225 mkr inklusive förvärvad byggrätt om 15 mkr
Inflyttning: Mitten av 2022

Hyresvärde: ca 15 mkr årligen

Kontaktslängd: 5 år med option på 12 år
Hyresgäst: Polismyndigheten
Uthyrningsbar area respektive uthyrningsgrad:  6.900 kvm med en ekonomisk uthyrningsgrad om 100%

Visa faktaruta

Huset byggs helt i trä och certifieras enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2. Målsättningen är att byggnaden ska ha netto-noll koldioxidutsläpp under sin livstid. Projektet beräknas kosta ca 225 miljoner kronor inklusive förvärvad byggrätt om 15 miljoner kronor och ge en hyresintäkt om 15 miljoner kronor på årsbasis.

Det ger en snitthyra för fastigheten på 2.170 kr/kvm för hela huset. Men eftersom ett våningsplan är källare blir hyran för kontorslokalerna något högre.

Hyreskontraktet är på fem år, vilket är relativt kort för nyproduktion. Ett längre kontrakt skulle behöva regeringsbeslut, och parterna bestämde att det var bättre att hålla hög takt och få igång bygget.

Det nya polishuset är en komplettering till det större nuvarande som finns i närheten – och som även det ägs av Castellum. Det nya polishuset innehåller endast kontorslokaler.

– Det känns fantastiskt roligt att få förtroendet av arkitektbyrån, kommunen och vår hyresgäst Polisen att uppföra en kontorsbyggnad som är ett av de allra första klimatneutrala projekten med den nya tuffa certifieringen, NollCO2. Vi tar nu ett rejält kliv i rätt riktning för att bygga mer klimatsmart och bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.

Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, ser fram emot att de nya lokalerna ska bli verklighet.

– De nya lokalerna gör oss bättre rustade för framtiden. Arbetsmiljön förbättras för våra medarbetare och det gynnar i förlängningen även medborgarna. Det känns extra bra att de nya lokalerna ger minimal påverkan på miljön, säger Niclas Hallgren.

Certifieringen NollCO2 är framtagen av Sweden Green Building Council som en påbyggnad till Miljöbyggnad, BREEAM, LEED och Svanen för att skapa mer hållbara byggnader med netto-noll växthusgasutsläpp under byggnadernas livscykler. Castellum har varit delaktig i SGBC:s arbete med att ta fram NollCO2-certifieringen.

Klimatneutralitet i projektet uppnås främst genom att stommen byggs i trä istället för stål och betong som traditionellt tillämpas. Genom att använda trä blir utsläppen ca 40% lägre i jämförelse med en traditionell konstruktion. Ytterligare ett sätt att uppnå klimatneutralitet är att bygga solceller på fastighetens tak inom Castellums solcellsprogram ”100 på sol” som förutom att försörja byggnaden ger överskott av förnybar energi som kan användas av fler.

Kontorshuset blir beläget i kvarteret Korsningen i centrala Örebro där Castellum 2019 uppförde kontorsfastigheten Citypassagen. Byggnaden är ritad av Utopia Arkitekter som vann markanvisningstävlingen i kommunen och som därefter har valt Castellum som utförare till projektet. Byggstart planeras till sommaren 2020 med färdigställande i mitten av 2022.

– Jag är stolt över att vi nu är igång med vår mest hållbara kontorsbyggnad genom tiderna. Vi kommer att lära oss mycket på vägen som också kommer till nytta i framtida projekt. Jag är säker på att vi inom en relativt snar framtid får se fler byggnader med den nya certifieringen, säger Per Gawelin, vd för Region Mitt, Castellum.

Castellums klimatmål är att senast 2030 bli 100% klimatneutrala och därmed stötta FN:s klimatavtal och de svenska målen om ett fossilfritt Sverige.

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan