John Mattson köper ombyggnadsobjekt

John Mattson Fastighets AB vann kampen om Sågen 19 belägen vid Hornstull på Södermalm. Bolaget äger sedan tidigare en angränsande fastighet på andra sidan Långholmsgatan. Säljare är Stockholms Stad. Den totala köpeskill-ingen utgjorde 149 miljoner kronor.
Bebyggelsen utgörs av en kontorsbyggnad i åtta våningar uppförd 1958. Byggnaden inrymmer kontor och butiker samt en mindre garage-anläggning i källarplan. Kontors-planen är utrymda vid övertagandet. Övriga lokaler är fullt uthyrda.
Den uthyrbara arean uppgår till cirka 6 100 kvadratmeter varav cirka 5 400 är kontor och 700 är butiker med mera, samt cirka 20 garageplatser i källarplan. Yteffektiviten är måttlig och kan svårligen förbättras om man vill behålla nuvarande cellkontorsindelning. Öppna lösningar är dock möjligt.
Intresset för fastigheten har varit stort med ett flertal budgivare där vissa i sina bud förutsatt konvertering till hotell eller bostäder. John Mattson kommer dock att behålla kontorsanvändningen. Bolaget avser att utreda möjligheten att tillskapa ytterligare butikslokaler genom en ombyggnad i garageplan.
Köpeskillingen, som motsvarar över 24 000 kronor per kvadratmeter, kan synas hög för ett ombyggnadsobjekt men fastigheten kan i vart fall delvis ses som ett utveck-lingsprojekt. Staden har ställt sig positiv till ny och ändrad verksamhet och användning. En värdehöjande faktor är att SL planerar en upp-rustning av tunnelbanemiljön inkl gångtunneln under mark. Staden talar även om ett nytt stadsdels-centrum med färdigställande 2011.

Kontorslokalerna i Sågen 19 är i behov av en genomgripande ombyggnad med avseende på installationer, ytskikt och även planlösning. Men även fasader och fönster kan komma att förändras. Hyresnivån för butikslokaler ligger på 2 200–2 900 kronor per kvadrat-meter. Marknadshyran för kontor efter ombyggnad bedöms till cirka 2 500 kronor per kvadratmeter.
Förvärvet är svåranalyserat beroende på dels vilken ombyggnadskostnad som rimligen kan presumeras och dels hur mycket ytterligare kommersiella lokaler som kan tillskapas och till vilken kostnad. Givet en investering på cirka 40 miljoner kronor och hyresnivåer enligt ovan motsvarar köpeskillingen en direktavkastning på cirka 5,5 procent med normala antaganden för drift- och underhåll samt initiala hyresförluster.

Christer Bohman

  • För 149 miljoner kronor säljer Stockholms Stad sin fastighet i kvarteret Sågen på Södermalm till John Mattson Fastighets AB.
  • Fastigheten innehåller totalt runt 6 100 kvadratmeter. Av detta är cirka 5 400kvadratmeter tomställda kontorslokaler och 700 kvadratmeter butiker med mera.
  • Till detta kommer ytor i garage-plan. Köpeskillingen, som motsvarar 5,5 procents direktavkastning, kan synas hög för ett ombyggnadsobjekt men fastigheten har utvecklingspotential.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan