Gångaren 14, Stockholm

AFA har de senaste åren fokuserat på att renodla sitt fastighetsbestånd till Stockholmsområdet. I september 2005 köpte AFA Härden 19 i Norra Station av Diligentia och i oktober såldes sedan OM-gruppens tidigare huvudkontor på Norrlandsgatan till Fabege.
I november sålde AFA Nordstaden 14:1 i Göteborg som inhyser Domstolsverket till Brinova som sedan även förvärvade Gullbergsvass 1:1 från AFA i december. Under slut-et av året köpte AFA Barnängen 6 på Södermalm från JM, Fyrkanten 14 på Norrmalm från Humlegården, samt Skjutsgossen 12 och Fyrkanten 11 av Fabege i en bytesaffär.
Fabege förvärvade Läraren 5 på Norra Bantorget från AFA fastigheten. Under 2005 var sammanfattningsvis AFA en stor nettoköpare av fastigheter.

Fastigheten Gångaren 14 är AFA:s första förvärv 2006. Fastigheten är belägen i Stadshagen på Kungsholmen. Området kallas Lindhagensterrassen och fastigheterna i kvarteret ägs främst av Skanska. Lindhagensterrassen är del av före detta Sankt Görans Sjukhus.
Under 90-talet sålde Locum delar av området och Skanska köpte ett antal fastigheter i kvarteret Gångaren. Skanska uppförde 1998–1999 ett nytt kontor till EHPT. Senare tog Pharmacia över hyreskontraktet, men flyttade ut 2005 i samband med fusionen med Pfizer. Under 2005 tecknade Skanska kontrakt med Stockholms Lokaltrafik (SL).

Kontorsfastigheten utgörs av 13 000 kvadratmeter i åtta plan ovan mark samt ett garage i källar-plan. Byggnaden har glasfasad vilket ger bra ljusinsläpp, god takhöjd, hög teknisk standard och kontoren är mycket flexibla med möjliga landskaps- och cellkontorslösningar. Den bedömda hyresnivån om knappt 2 000 kronor per kvadratmeter bedöms som marknadsmässig. Den initiala direktavkastningen om cirka 4,75 procent, får anses aggressiv, men måste sättas i relation till få, om alls några jämförbara investeringsobjekt med lika långa hyresavtal och stabila hyresgäster.
Området är ett av områdena i fokus för Stockholms Stad de kommande åren. I Stadshagen kommer 3 500 nya bostäder att byggas och flera nya kontorshus, samt handel att färdigställas de kommande åren. Skanska har fler byggrätter i kvarteret Gångaren och i år färdig-ställs ett nytt kontorshus. Attraktiviteten kommer kraftigt att stärkas allt eftersom boende och arbetande etableras i Stadshagen.

Henrik Bauer

Sammanfattning

  • AFA har de senaste två åren genomfört ett antal stora transaktioner i linje med strategin att fokusera på Stockholmsregionen och öka uthyrningsgraden. Köpet av Gångaren 14 är AFA:s första förvärv 2006. 
  • Det långa hyresavtalet, stabila hyresgästen och den höga tekniska standarden på fastigheten i kombination med områdets kommande expansion  kommer att öka Stadshagens attraktivitet och förklarar det aggressiva köpet på 36 000 kronor per kvadratmeter.

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

I december 2022 kommunicerade Catena att man tecknat avtal med Ica Fastigheter om att förvärva en fastighet i Arendal, Göteborg, och en i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

AMF Fastigheter fortsätter att ta kontroll över området runt Marievik.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan