Vad gör de på banken före klockan tre?

Allt sedan det stod klart att ett antal högbelånade fastighetsägare som köpt aggressivt under 2006 och 2007 hade fått sitt egna kapital utraderat har diskussionen på marknaden kretsat kring hur bankerna skulle agera. När de skulle agera. Till och med om de skulle agera. Den klassiska frågan har varit ”Vad gör de på banken efter klockan tre?”. Nu undrar vi: ”Vad gör de före klockan tre?”.

   Nu finns det flera banker, inte minst bland de nordiska, som har goda skäl att sitta still i båten. De nordiska bankerna lärde sig uppenbarligen något av fastighetskrisen i början av 90-talet. De har i huvudsak lånat ut på måttliga nivåer och undvikit de mest utmanande strukturerna. Tar de det bara lugnt så räknar de med att så snart stormen bedarrat kan de ta sig helskinnade i land.

   Men vad gör de om båten läcker som ett såll och de som är satta att styra båten i bästa fall saknar kunskap att laga den och i sämsta fall övergivit den för länge sen? Den stackars skorven är övergiven, med trasiga segel och på en strand längre bort står banken med en kikare och ser sin säkerhet gå mot en säker undergång. Det är ungefär den situationen flera av de tyska och brittiska bankerna befinner sig i, åtminstone med en ansenlig del av de krediter de lämnade under de ”goda” åren.

   De nuvarande ägarna har för länge sedan inkasserat ett väl tilltaget arvode för att ”strukturera” förvärvet, dvs låna upp till taknocken och därpå lägga finansiering upp till väl över 100 procent, inte sällan från småsparare. De har anlitat en fastighetsförvaltare till minimalt arvode och otillräcklig kostnadsbudget, ty annars hade kalkylen inte gått ihop. Nu ser de inga möjligheter att få ut något mer ur sina ”investeringar”, och deras intresse för att ragga hyresgäster, och allt annat sådant där jobbigt man numera måste göra för att tjäna pengar på fastigheter, är därefter. Småspararna har redan förlorat sina pengar. Dem är det synd om, men tyvärr inget det går att göra något åt. För banken däremot är risken densamma som om de hade ägt fastigheterna själva. Nej förresten, den är mycket högre. De har ännu inte tagit kontroll över fastigheterna.

   Till synes har de inte gjort något för att få skutan på rätt köl. Men hav förtröstan. De må ha stängt ner sina kontor i Stockholm, men i Edinburgh, Hamburg och Eschborn kan ni vara säkra på att de sitter och gnuggar geniknölarna. För det är inget lätt problem de har att lösa. En del av lånen, där ägarna sköter sig någorlunda eller där förfallet inte är akut, låter de säkert rulla tills vidare. Men för de andra, där de ser värdet av sina säkerheter sakta men säkert urholkas, kommer de att agera. Var så säkra. Då värdet i många fall är lägre än utestående lånebelopp går det inte att refinansiera med mindre än att de gör kraftiga nedskrivningar eller att någon skjuter till en ansenlig mängd nytt kapital. De kan också välja att ligga kvar med lånen, men byta ut låntagaren. Då flertalet av dessa lån kraftigt bryter mot låneavtalen är det ett fullt möjligt alternativ. I så fall kan de kanske nöja sig med en mindre nedskrivning och en mindre kapitalinsats. Men då måste de först finna en ny ägare som aktivt kan förvalta fastigheterna och som kan och vill skjuta till nytt kapital. Därigenom får de också en låntagare som har ett intresse mer i linje med bankens. Det låter väl långt bättre än att passivt vänta på att skutan går i kvav?

Fler Krönikor

Krönika

Happy days are here again

”Så snart allt återgår till det normala blir det business as usual.”

Krönika

En chans för att överleva

Så har jag suttit här hemma framför datorn dag efter dag och ibland stirrat ut över den skräpiga bergsknallen på …

Krönika

Förstärkta trender i pandemins spår

Dag Klerfelt redogör för tendenserna – dit coronan för oss.

Krönika

Det osända kundbrevet

Visst, när det kommer ett företag och vill hyra sådär 6.500 kvm på fina gatan brukar det bli litet fart …

Krönika

Det heliga överskottet?

”Vi vet ju inte hur regering och riksdag skulle ha handlat utan den tvångströjan.”

Krönika

Måste få bygga som man vill

”Sen kom kommunen för att inspektera. Pang, bom. Entrén var inte tillgänglighetsanpassad nog”

Krönika

Kapitalet tränger ut folk

”Åtråvärd mark med hus kidnappas av kapitalstarka riskbolag.”

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Tillbaka till förstasidan