Sälgen 4, Stockholm
Adress Birger Jarlsgatan / Kungstensgatan, Stockholm
Läge A-läge inom Östermalm i Stockholm
Byggår 2023
TRANSAKTION
Köptidpunkt Augusti 2020
Köpare Balder
Säljare Circle K
Köpeskilling Hemlig
Kr/kvm Rekordnivåer
Sammanfattning
● Unik och underexploaterad fastighet mindre än en kilometer från Stureplan.
● En av få kvarvarande bensinstationer inom tullarna i Stockholm försvinner.
● Mycket stort intresse bland investerarna. En chans att sätta sitt avtryck på city.
För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec agerade rådgivare åt säljaren, var baserad på att Balder skulle utveckla bostäder på den numera avflyttade bensinstationen. Bygglovet godkändes i mars 2021 och planerna om 28 exklusiva bostadsrättslägenheter, med tillhörande kommersiella lokaler och parkering, kunde konkretiseras ytterligare.
Projektet bedöms byggstartas inom kort och förväntas färdigställas vintern 2023. Försäljningsprocessen för bostadsrättslägenheterna kommer också att startas inom kort, och flera lägenheter har redan bokats av välkända branschprofiler.
Ursprungsfastigheten, det vill säga bensinmacken, invigdes 1927, och utgör en av de sista underexploaterade tomterna belägna centralt i Stockholm. Köpeskillingen för tomten är hemlig, men omräknat till kronor per kvm BTA har Balder betalat rekordhöga nivåer för att kunna tillskapa dessa bostadsytor. Då de tillgängliga innerstadstomterna blir allt färre så är det föga förvånande att intresset för dem som kommer ut på marknaden är stekhett. Köpet blir ett sätt för bolaget att sätta sin prägel på innerstaden.
Fastighetsaffären är ett exempel på en tydlig trend som Newsec har noterat sedan pandemin, vilket är att aktörer går in i projekt och transaktioner i ett allt tidigare skede.
Sedan mars 2020 har transaktioner i mark- eller projektstadiet stått för över 15 procent av den totala transaktionsvolymen – före pandemin stod dessa för mindre än 10 procent. Aktörer på fastighetsmarknaden väljer att gå in i projekt allt tidigare då de känner sig trygga med processen, samt vill säkerställa att de får avkastning och får genomföra transaktioner, eftersom trycket på exempelvis nyckelfärdiga bostadsprojekt har ökat markant sedan pandemins begynnelse.
Givetvis medför det en viss risk att gå in i transaktioner i ett tidigare skede. Därför har denna trend även medfört att en större andel transaktioner än någonsin tidigare på den svenska fastighetsmarknaden villkoras av till exempel lagakraftvunnen detaljplan. Den överväldigande majoriteten av dessa villkor brukar dock uppfyllas och transaktionerna således gå igenom.