Aspelin Ramm köper loss fd SKF-huset från SBB

SBB säljer två fastigheter i Gamlestaden, Göteborg, bland annat före detta SKF-huset, till lokala Aspelin Ramm. Priset 700 miljoner kronor är 5 procent under bokfört värde.

Annons
Manne Aronsson.
Visa faktaruta

SBB säljer 50 procent av bolaget som äger utvecklingsfastigheten Gamlestaden 2:8 (fd SKF-huset) i Göteborg till nuvarande JV-partner Aspelin Ramm Fastigheter varvid Aspelin Ramm Fastigheter blir ägare till 100 procent.

Vidare säljer SBB till Aspelin Ramm den angränsande helägda kontorsfastigheten Gamlestaden 2:5.

Försäljningspriset för den helägda fastigheten och JV-andelarna uppgår till cirka 700 mkr efter avdrag för omkostnader och uppskjuten skatt om sammanlagt cirka 51 mkr.

Underliggande fastighetsvärde understiger bokfört värde med cirka 5 procent, enligt uppgift från SBB..

Gamlestaden 2:5 är en fastighet inom segmentet offentliga kontor och Gamlestaden 2:8 är en vakant utvecklingsfastighet som ska anpassas för nya hyresgäster. Total uthyrbar yta idag är cirka 37 000 kvm för båda fastigheterna och årlig hyresintäkt är cirka 29,7 mkr för Gamlestaden 2:5 för 2022. Hyresgästerna är en blandning av kommersiella hyresgäster och offentliga hyresgäster. Tillträdena planeras till november 2022.

– SBB har stort fokus på att minska sin exponering mot JV-bolag för att fokusera på helägda innehav. Att sälja kontor är också i linje med bolagets strategi att prioritera ägande av social infrastruktur. Det känns rätt att den lokalt starkt förankrade utvecklaren Aspelin Ramm Fastigheter får ta ett helhetsgrepp om utvecklingen i området, säger Krister Karlsson, COO och vice vd Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Manne Aronsson, vd på Aspelin Ramm Fastigheter:

– Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi att växa genom utveckling och förvaltning av fastigheter i spännande och expansiva lägen i regionen. Förutom att fastigheterna är välkända landmärke för alla göteborgare, så ligger de centralt i ett område som just nu genomgår en omfattande omvandling till att bli en levande stadsdel med urbana kvaliteter.

Enligt Manne Aronsson kännetecknas affären av en stark tilltro till hela den pågående omvandlingen av Gamlestaden från ett historiskt industriområde till en modern och attraktiv stadsdel med boende, kontor och lokal service.

De båda fastigheterna kan efter utveckling och ombyggnad komma att omfatta totalt cirka 45 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

– Fastigheten Gamlestaden 2:5 är en väl fungerande kontorsfastighet, med ett attraktivt läge som genererar stabila hyresintäkter. Vi ser en stor potential i att ta ett samlat grepp på de båda fastigheterna och öppna upp det lite slutna kvarteret och göra det mer öppet och lättillgängligt.

– Vi är en långsiktig aktör som vill vara med och bidra med vår breda kompetens och erfarenhet av utveckling av fastigheter och nya stadsdelar. Tillsammans med Masthuggskajen är Gamlestaden sannolikt det mest spännande området i Göteborg som omvandlas just nu, säger Manne Aronsson.

SKF:s fd huvudkontor i Gamlestaden. Foto: Wingårdhs

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan