Tre av de mest kända fastigheterna. Montage: Fastighetsvärlden.

Nyfosa och SBB i affär om 5,3 miljarder

Nyfosa har förvärvat en portfölj med 38 fastigheter från SBB för 4,9 miljarder kronor. Nyfosa i sin tur har sålt en projektfastighet i Göteborg, SKF-huset, till SBB för 400 miljoner.
Affären kan ses som en revansch för den transaktion om 8 miljarder mellan parterna som tidigare ställdes in.
SBB är nu nästan i mål med planen att sälja för 11 miljarder – och har gjort det på bra nivåer.

Nyfosas köp för 4.892 miljoner kronor från SBB är årets hittills största fastighetsaffär i Sverige, enligt Fastighetsvärldens statistik. Den passerar därmed Stadsrums köp av Farsta Centrum där köpeskillingen var 3.979 miljoner kronor. Se aktuell topplista här.

Genom försäljningen har SBB på ett halvår sålt fastigheter för cirka 10,6 miljarder kronor – helt enligt planen efter megaköpet av bolaget Hemfosa.

– Vårt transaktionsteam med Lars Thagesson och Oscar Lekander i spetsen gör ett fantastiskt jobb i en utmanade marknad. Detta bidrar till att vi kan fortsätta att leverera försäljningar med ambitionen att uppnå en BBB+ rating inom den kommande 12-månadersperioden, säger Ilija Batljan, vd och grundare för SBB.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning har SBB sålt fastigheterna under det senaste halvåret, för i snitt ungefär 15-procent över den värdering som fanns hos Hemfosa i bolagets Q3-rapport. Alltså samma nivå som SBB senare köpte hela Hemfosa för. Därmed är SBB nästan i mål med den stora planen som innebar att köpa Hemfosa (för hela 46,3 miljarder kronor, läs mer här) och därefter ganska omgående sälja för 11 miljarder kronor.

– Transaktionen med Nyfosa är en tydlig win-win-affär för båda parter, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden strax efter att transaktionen blivit offentlig sent på onsdagskvällen.

De 38 fastigheterna som Nyfosa köper från SBB omfattar en yta om 303.000 kvadratmeter med främst kontorslokaler. Fastigheterna är belägna i bland annat Västerås, Kristianstad, Luleå, Örebro, Karlskrona, Stockholm och Uppsala – se hela listan nedan.

Fastigheterna har ett totalt årligt hyresvärde om cirka 402 miljoner kronor, varav 79 procent kommer från skattefinansierade verksamheter med stat, landsting, kommuner och andra samhällsoperatörer som hyresgäster, bland annat Transportstyrelsen, Boverket och Polismyndigheten. Bland de kommersiella hyresgästerna återfinns Lantmännen, Vattenfall och Dagab.

Uthyrningsgraden är 97 procent och genomsnittlig återstående avtalslängd är 2,3 år. Tillträde är planerat till den 15 juli 2020 men kan komma att förskjutas till senast 17 augusti 2020.

Nyfosa avyttrar samtidigt fastigheten Gamlestaden 2:8 i Göteborg till ett värde om 400 miljoner kronor till SBB. Fastigheten är en projektfastighet som blir tomställd i november 2020 då hyresgästen SKF lämnar sina lokaler. Frånträde planeras ske den 15 juli 2020 men kan förskjutas fram till 17 augusti 2020.

– Nyfosa fortsätter att i hög takt stärka kassaflöde och intjäning. Sedan årsskiftet har vi ökat fastighetsbeståndet med 50 procent. De förvärvade fastigheterna bidrar till att ytterligare differentiera Nyfosas portfölj med starka och stabila hyresgäster som till största delen består av stat, kommun, landsting och övrig skattefinansierad verksamhet. Fastigheterna kompletterar även vårt befintliga bestånd på flera orter. Det är en affär som passar oss mycket väl och som vi är nöjda att kunna genomföra i befintlig marknad, kommenterar Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

Nyfosas förvärv sker genom bolag. Affären är villkorad av konkurrensgodkännande samt av finansiering som planeras ske genom eget kapital och upptagande av lån.

Den 17 januari ingick Nyfosa en avsiktsförklaring med SBB avseende förvärv av fastighetsportföljer med ett totalt fastighetsvärde om cirka 8 miljarder kronor. Den 31 mars kom beskedet att Nyfosa hoppade av affären efter problem med finansieringen. Nu blir alltså Nyfosa istället nettoköpare för 4,5 miljarder.

– Det är en bra affär och den kommer att gå igenom. Jag är inte alls orolig. Vi kommer även ha kvar lite pengar efter affären, säger Jens Engwall, vd vid Nyfosa till Fastighetsvärlden.

Fastigheten som SBB förvärvar för 400 mkr:

 • Gamlestaden 2:8 i Göteborg (Det är SKF:s stora huvudkontor som snart kommer att omställas när SKF flyttar till ett nybyggt huvudkontor, läs mer här)

De 38 fastigheterna som Nyfosa köper för 4.892 mkr:

 • Bälgen 9 i Arboga;
 • Tyra 13 & 14 i Borlänge;
 • Viljan 2 i Eskilstuna; (9.100 kvm. Flera myndigheter är hyresgäster, bland annat Arbetsförmedlingen)
 • Kobbegården 6:136 i Göteborg
 • Dahlberg 31-33, 52, 60, 61, Rügen 50, Sparre 3, Stumholmen 2:1, 2:21 i Karlskrona
 • Fängelset 5, Hunden 12, Södra Kasern 2 i Kristianstad
 • Uroxen 15 i Kristinehamn
 • Botulf 4 i Köping;
 • Haren 15, Hermelinen 15, Porsön 1:403, Spiggen 4 i Luleå;
 • Byrådirektören 3 i Malmö (13.900 kvm i Rosengård, där plan annat Lantmännen lämnar)
 • Eken 12, Kassetten 1, Läraren 6, Telegrafen 2 i Motala
 • Lärkan 10 i Skellefteå
 • Tackan 9 i Sollentuna (5.900 kvm på Bygdevägen 18)
 • Hvitfeldt 22, Solbacken 10 i Uddevalla (Tidigare kasernområde)
 • Vilunda 6:59 i Upplands Väsby;
 • Boländerna 5:2 i Uppsala;
 • Mon 13 i Värnamo;
 • Gaslyset 2, Kungsängen 12, Lea 15, Samuel 1, Sigurd 5, Sigvald 5, 6, Västerås 1:199 i Västerås. (Skatteverket är stor hyresgäst i fastigheten Sigurd 5)
 • Vindhjulet 3 i Örebro. (Trafikverket)
SKF-huset köps av SBB. Det kommer snart att tomställas. Enligt uppgift till FV planerar SBB att hyra ut till kommunen eller bygga bostäder. Foto: Fastighetsvärlden.
Fastigheten Sigurd 5 i Västerås förvärvas av Nyfosa. I den moderna kontorsfastigheten finns Skatteverket som hyresgäst.
Även Byrådirektören 3 i Malmö förvärvas av Nyfosa. Den ligger i Rosengård och snart kommer en av hyresgästerna, Lantmännen, att lämna fastigheten.

Missa inte! Vinterns stora seminarium om Öresundsregionen

Webbsänt seminarium, tisdag 26 jan 2021.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: 20 bästa mäklarna – totalt nio listor

Datscha har räknat klart. Nu offentliggörs listan över de 20 mest framgångsrikaste rådgivningsbolagen. Läs även om nykomlingen som kniper tredjeplatsen. FV publicerar flera segmentslistor.

C&W: ”65.000 kvm hyrs ut i andra hand i Stockholm”

Majoriteten av dessa kontorsytor belägna i CBD.

Bomben: Värvar dreamteam till nytt bolag

FV avslöjar. Läs om vilka sex mycket meriterade medarbetare som ingår.

Japansk investerare köper av AFA nära Hötorget

Klart med köpare nära Hötorget. Handlar om affär som sprack under våren.

Bästa rådgivarna inom de tre hetaste segmenten

Läs om vilka rådgivningsbolag som varit mest framgångsrika. Se även placeringarna 11–20 när det gäller säljrådgivning totalt.

Klart: Kvartett i världsklass i kamp om jätteprojektet

33.000 kvm ska utvecklas mitt i Stockholms city – här är bolagen som tilldelas parallella uppdraget.

Går till CBRE från Wework

Rådgivaren förstärker med toppnamn.

Mest framgångsrika köprådgivaren korad

Lista med de tio bästa. Datscha har summerat transaktionerna under 2020.

Stenhus kör så det ryker – förvärvar för halv miljard

Avfallsentreprenör blir minoritetsägare i bolaget efter affär i Stockholm och Göteborg.

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Balder når 20 procent i Entra

Rutger Arnhult: ”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra”.

Lista: 19 största i CBD

FV listar de största kontorsuthyrningarna sedan 2010.

Bildextra: Byggstartar 16.000 kvm på spekulation

”Vi har ett antal diskussioner med potentiella hyresgäster”.

Tillbaka till förstasidan