Tre av de mest kända fastigheterna. Montage: Fastighetsvärlden.

Nyfosa och SBB i affär om 5,3 miljarder

Nyfosa har förvärvat en portfölj med 38 fastigheter från SBB för 4,9 miljarder kronor. Nyfosa i sin tur har sålt en projektfastighet i Göteborg, SKF-huset, till SBB för 400 miljoner.
Affären kan ses som en revansch för den transaktion om 8 miljarder mellan parterna som tidigare ställdes in.
SBB är nu nästan i mål med planen att sälja för 11 miljarder – och har gjort det på bra nivåer.

Nyfosas köp för 4.892 miljoner kronor från SBB är årets hittills största fastighetsaffär i Sverige, enligt Fastighetsvärldens statistik. Den passerar därmed Stadsrums köp av Farsta Centrum där köpeskillingen var 3.979 miljoner kronor. Se aktuell topplista här.

Genom försäljningen har SBB på ett halvår sålt fastigheter för cirka 10,6 miljarder kronor – helt enligt planen efter megaköpet av bolaget Hemfosa.

– Vårt transaktionsteam med Lars Thagesson och Oscar Lekander i spetsen gör ett fantastiskt jobb i en utmanade marknad. Detta bidrar till att vi kan fortsätta att leverera försäljningar med ambitionen att uppnå en BBB+ rating inom den kommande 12-månadersperioden, säger Ilija Batljan, vd och grundare för SBB.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning har SBB sålt fastigheterna under det senaste halvåret, för i snitt ungefär 15-procent över den värdering som fanns hos Hemfosa i bolagets Q3-rapport. Alltså samma nivå som SBB senare köpte hela Hemfosa för. Därmed är SBB nästan i mål med den stora planen som innebar att köpa Hemfosa (för hela 46,3 miljarder kronor, läs mer här) och därefter ganska omgående sälja för 11 miljarder kronor.

– Transaktionen med Nyfosa är en tydlig win-win-affär för båda parter, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden strax efter att transaktionen blivit offentlig sent på onsdagskvällen.

De 38 fastigheterna som Nyfosa köper från SBB omfattar en yta om 303.000 kvadratmeter med främst kontorslokaler. Fastigheterna är belägna i bland annat Västerås, Kristianstad, Luleå, Örebro, Karlskrona, Stockholm och Uppsala – se hela listan nedan.

Fastigheterna har ett totalt årligt hyresvärde om cirka 402 miljoner kronor, varav 79 procent kommer från skattefinansierade verksamheter med stat, landsting, kommuner och andra samhällsoperatörer som hyresgäster, bland annat Transportstyrelsen, Boverket och Polismyndigheten. Bland de kommersiella hyresgästerna återfinns Lantmännen, Vattenfall och Dagab.

Uthyrningsgraden är 97 procent och genomsnittlig återstående avtalslängd är 2,3 år. Tillträde är planerat till den 15 juli 2020 men kan komma att förskjutas till senast 17 augusti 2020.

Nyfosa avyttrar samtidigt fastigheten Gamlestaden 2:8 i Göteborg till ett värde om 400 miljoner kronor till SBB. Fastigheten är en projektfastighet som blir tomställd i november 2020 då hyresgästen SKF lämnar sina lokaler. Frånträde planeras ske den 15 juli 2020 men kan förskjutas fram till 17 augusti 2020.

– Nyfosa fortsätter att i hög takt stärka kassaflöde och intjäning. Sedan årsskiftet har vi ökat fastighetsbeståndet med 50 procent. De förvärvade fastigheterna bidrar till att ytterligare differentiera Nyfosas portfölj med starka och stabila hyresgäster som till största delen består av stat, kommun, landsting och övrig skattefinansierad verksamhet. Fastigheterna kompletterar även vårt befintliga bestånd på flera orter. Det är en affär som passar oss mycket väl och som vi är nöjda att kunna genomföra i befintlig marknad, kommenterar Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

Nyfosas förvärv sker genom bolag. Affären är villkorad av konkurrensgodkännande samt av finansiering som planeras ske genom eget kapital och upptagande av lån.

Den 17 januari ingick Nyfosa en avsiktsförklaring med SBB avseende förvärv av fastighetsportföljer med ett totalt fastighetsvärde om cirka 8 miljarder kronor. Den 31 mars kom beskedet att Nyfosa hoppade av affären efter problem med finansieringen. Nu blir alltså Nyfosa istället nettoköpare för 4,5 miljarder.

– Det är en bra affär och den kommer att gå igenom. Jag är inte alls orolig. Vi kommer även ha kvar lite pengar efter affären, säger Jens Engwall, vd vid Nyfosa till Fastighetsvärlden.

Fastigheten som SBB förvärvar för 400 mkr:

 • Gamlestaden 2:8 i Göteborg (Det är SKF:s stora huvudkontor som snart kommer att omställas när SKF flyttar till ett nybyggt huvudkontor, läs mer här)

De 38 fastigheterna som Nyfosa köper för 4.892 mkr:

 • Bälgen 9 i Arboga;
 • Tyra 13 & 14 i Borlänge;
 • Viljan 2 i Eskilstuna; (9.100 kvm. Flera myndigheter är hyresgäster, bland annat Arbetsförmedlingen)
 • Kobbegården 6:136 i Göteborg
 • Dahlberg 31-33, 52, 60, 61, Rügen 50, Sparre 3, Stumholmen 2:1, 2:21 i Karlskrona
 • Fängelset 5, Hunden 12, Södra Kasern 2 i Kristianstad
 • Uroxen 15 i Kristinehamn
 • Botulf 4 i Köping;
 • Haren 15, Hermelinen 15, Porsön 1:403, Spiggen 4 i Luleå;
 • Byrådirektören 3 i Malmö (13.900 kvm i Rosengård, där plan annat Lantmännen lämnar)
 • Eken 12, Kassetten 1, Läraren 6, Telegrafen 2 i Motala
 • Lärkan 10 i Skellefteå
 • Tackan 9 i Sollentuna (5.900 kvm på Bygdevägen 18)
 • Hvitfeldt 22, Solbacken 10 i Uddevalla (Tidigare kasernområde)
 • Vilunda 6:59 i Upplands Väsby;
 • Boländerna 5:2 i Uppsala;
 • Mon 13 i Värnamo;
 • Gaslyset 2, Kungsängen 12, Lea 15, Samuel 1, Sigurd 5, Sigvald 5, 6, Västerås 1:199 i Västerås. (Skatteverket är stor hyresgäst i fastigheten Sigurd 5)
 • Vindhjulet 3 i Örebro. (Trafikverket)
SKF-huset köps av SBB. Det kommer snart att tomställas. Enligt uppgift till FV planerar SBB att hyra ut till kommunen eller bygga bostäder. Foto: Fastighetsvärlden.
Fastigheten Sigurd 5 i Västerås förvärvas av Nyfosa. I den moderna kontorsfastigheten finns Skatteverket som hyresgäst.
Även Byrådirektören 3 i Malmö förvärvas av Nyfosa. Den ligger i Rosengård och snart kommer en av hyresgästerna, Lantmännen, att lämna fastigheten.

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Tisdag den 1 december 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Måndag den 2 november, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 23–25

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

McDonalds stänger ytterligare tre centrala

Har stängt 22 restauranger i stadskärnor på fem år. Det visar Fastighetsvärldens kartläggning.

Max-ar expansionen

McDonalds konkurrent berättar för FV om framtidsplanerna. Läs vad kedjan söker.

Film: Så blir nya satsningen i Hagastaden

”Internationell känsla”. Inkluderar: coworking, restaurang och takbar.

SBB i ny rekordaffär

Förvärvar för cirka 2,3 miljarder kronor.

62 procent vill kunna fortsätta jobba hemifrån

Kan resultera i stora konsekvenser för fastighetsägarna.

Nytt svenskt PropTech-initiativ

Ska investera 100 miljoner kronor i bolag i tidiga skeden.

Här är Dackhedens nya jobb

Lämnade under oklara omständigheter. ”Jag brinner för fastigheter och för att göra affärer”.

Tillbaka till förstasidan