Affärsanalyser

Inte många kulor för SKF-fastighet

I den uppmärksammade Kefrenauktionen har 130 fastigheter auktionerats ut under perioden 3–21 oktober. När de välkända fastigheterna Gamlestaden 2:8 och 2:5 som bland annat rymmer SKFs huvudkontor gick under klubban den 11 oktober blev den slutliga prislappen långt under förväntan. Till att börja med ropades fastigheterna ut var för sig där de högsta buden landade på 160 respektive 10 miljoner, att jämföra med värderingarna på 209 och 178 miljoner. När fastigheterna sedan ropades ut gemensamt var budgivningen något vassare mellan framförallt Sveafastigheter och Hemfosa. Trots en marknadsmässig vakansgrad, relativt säkra hyresgäster och ett någorlunda attraktivt läge i Göteborg blev det Hemfosa som vann budgivningen med ett bud på 290 miljoner, 25 procent under värderingen. Priset motsvarar en direktavkastning omkring 10,4 procent, vilket är mycket högt för området. Savills bedömning är att den marknadsmässiga direktavkastningen för liknande fastigheter i ett liknande läge är cirka sju-åtta procent.

En del av den höga direktavkastningen kan rimligen hänföras till fastigheternas standard och ålder som innebär omfattande renoveringsbehov inom en snar framtid. Den aspekten är däremot inräknad i värderingen och förklarar inte det relativt låga priset. Savills befarar att den blygsamma budgivningen snarare var ett resultat av osäkerheter kring kommande vakanser. Det har bland annat ryktats om att en av de större hyresgästerna WSP Sverige AB, som står för ca 40 procent av hyresintäkterna i Gamlestaden 2:5, har planer på att lämna lokalerna. Dessa lokaler är i gott skick och bör inte vara omöjliga att hitta en ny hyresgäst till, även om det kan ta lång tid för ett läge som detta.

En viss osäkerhet kring SKF, som hyr samtliga lokaler i Gamlestaden 2:8, bör även tas med i beräkningen. Om de varit säkra på att sitta kvar en lång tid framöver borde de ha varit intresserade av att delta i budgivningen själva. I och med att de sitter på information som är högst avgörande för fastighetens värde signalerar deras frånvaro från budgivningen en tydlig osäkerhet kring framtida vakanser. Om SKF lämnade fastigheten skulle det få stora konsekvenser inte bara på driftnettot utan även områdets attraktivitet som sedan länge varit förknippat med företaget och i folkmun kallas för Kulan.

TEXT SEBASTIAN VALLGÅRDA

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Yielden tydligt upp i hett segment

Henrik Ek på CBRE granskar en affär med tio moderna industri- och logistikfastigheter.

Affärsanalys

Ica säljer igen och igen – med ESG-potential

Ica tecknar ett långt avtal med sig själv efter försäljning.

Affärsanalys

Ljusglimt när köpare och säljare hittade rätt

Mikael Svensson på Svefa har satt analyspennan i en paketaffär med 45 fastigheter.

Affärsanalys

Signal om nedgång i kontorsvärden

Katharina Lindskog på Svefa har satt analyspennan i en av årets största affärer med kontorsfastigheter.

Affärsanalys

Stark prisnivå för citynära lättindustri

Stark hyresmarknad för citynära lättindustri.

Affärsanalys

Kastar in pengar i sårbart glasrike

Höjda ögonbryn vid förvärv i glasriket.

Affärsanalys

Mindre industrihus står sig starkt

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, har analyserat en paketaffär med åtta fastigheter i Västsverige.

Affärsanalys

Prestigehotell sålt till låg yield

Adam Tyrcha, Head of Research hos Newsec, analyserar den stora och spektakulära hotellaffären på Strandvägen i Stockholm.

Affärsanalys

Högt pris för het logistik med kyla

Tomas Shaw på JLL har satt analyspannan på en affär med två speciella fastigheter, en i vardera Stockholms- och Göteborgsregionen.

Affärsanalys

Högre avkastning när köpare slår till igen

Sofia Rågmark på JLL har analyserat en affär i Marievik, strax utanför tullarna i Stockholm.

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Affärsanalys

Styrkebesked på lamslagen marknad

Alexander Vintermist vid CBRE har satt analyspennan i en uppmärksammad affär i centrala Stockholm.

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Tillbaka till förstasidan