I den uppmärksammade Kefrenauktionen har 130 fastigheter auktionerats ut under perioden 3–21 oktober. När de välkända fastigheterna Gamlestaden 2:8 och 2:5 som bland annat rymmer SKFs huvudkontor gick under klubban den 11 oktober blev den slutliga prislappen långt under förväntan. Till att börja med ropades fastigheterna ut var för sig där de högsta buden landade på 160 respektive 10 miljoner, att jämföra med värderingarna på 209 och 178 miljoner. När fastigheterna sedan ropades ut gemensamt var budgivningen något vassare mellan framförallt Sveafastigheter och Hemfosa. Trots en marknadsmässig vakansgrad, relativt säkra hyresgäster och ett någorlunda attraktivt läge i Göteborg blev det Hemfosa som vann budgivningen med ett bud på 290 miljoner, 25 procent under värderingen. Priset motsvarar en direktavkastning omkring 10,4 procent, vilket är mycket högt för området. Savills bedömning är att den marknadsmässiga direktavkastningen för liknande fastigheter i ett liknande läge är cirka sju-åtta procent.
En del av den höga direktavkastningen kan rimligen hänföras till fastigheternas standard och ålder som innebär omfattande renoveringsbehov inom en snar framtid. Den aspekten är däremot inräknad i värderingen och förklarar inte det relativt låga priset. Savills befarar att den blygsamma budgivningen snarare var ett resultat av osäkerheter kring kommande vakanser. Det har bland annat ryktats om att en av de större hyresgästerna WSP Sverige AB, som står för ca 40 procent av hyresintäkterna i Gamlestaden 2:5, har planer på att lämna lokalerna. Dessa lokaler är i gott skick och bör inte vara omöjliga att hitta en ny hyresgäst till, även om det kan ta lång tid för ett läge som detta.
En viss osäkerhet kring SKF, som hyr samtliga lokaler i Gamlestaden 2:8, bör även tas med i beräkningen. Om de varit säkra på att sitta kvar en lång tid framöver borde de ha varit intresserade av att delta i budgivningen själva. I och med att de sitter på information som är högst avgörande för fastighetens värde signalerar deras frånvaro från budgivningen en tydlig osäkerhet kring framtida vakanser. Om SKF lämnade fastigheten skulle det få stora konsekvenser inte bara på driftnettot utan även områdets attraktivitet som sedan länge varit förknippat med företaget och i folkmun kallas för Kulan.
TEXT SEBASTIAN VALLGÅRDA