TK laddar för miljardförsäljning av Kulan

Investering på 2 miljarder – vill sälja inom 9 månader. TK Development har nu hyrt ut cirka 40 procent av den uthyrningsbara butiksytan om 40.000 kvm i projektet Handelskvarteret Kulan i Gamlestaden, Göteborg. Det ska dessutom, enligt planen, bli 15.000 kvm lokaler för restauranger, service, nöjen och kultur. 4.000 kvm är avsatt för restauranger och kaféer och cirka 1 500 kvm är uthyrt. ”Kulan” är en utveckling av SKF:s tidigare fabrikslokaler.

Detaljplanen förbereds för utställning där
 TK och kommunen hoppas på en detaljplan som möjliggör en öppning 2017.

TK har dock ännu inte fattat ett slutligt investeringsbeslut för projektet. För det krävs en högre uthyrningsgrad (i TK:s fall vanligen 60 procent), godkänd detaljplan och att finansieringen är löst. Det sistnämnda löser TK genom att sälja fastigheten i ett tidigt skede.

– Många är intresserade av att köpa innan färdigställande för att kunna vara med och påverka projektet. Det är många investerare som hört av sig, både svenska och utländska. Vi för diskussioner. Jag räknar med att vi är klara under första halvåret 2015, säger Mikael Savborg, vice VD och projektkoordinator, till Fastighetsvärlden.

TK Developments investering, inklusive fastighetsköp från SKF, i projektet är strax under 2 miljarder kronor.

Savborg berättar att bolaget sköter försäljningsprocessen utan att anlita transaktionsrådgivare. Att TK säljer i ett tidigt projektläge är vanligt. Nytt för det danskägda bolaget är att man numera kan vara kvar som ägare via ett joint venture.

I Kulan har TK bland annat hyrt ut till H&M, KappAhl, Coop Extra, Bestseller, Deichmann, Nordic Wellness , Myrorna och Stadium. Sportkedjan tecknade kontrakt för några dagar sedan.

Ett annat stort projekt som bolaget uppfört i Sverige är Entré Malmö som även det såldes långt innan färdigställande – till mycket god vinst. I Sverige är bolaget i slutskedet med att utveckla det 20.000 kvm stora handelsprojekt Barkarby Gate, norr om Stockholm, som inom kort slår upp portarna. Även den fastigheten såldes enligt en så kallad ”forward funding”-affär, under sommaren 2013 till Cordea Savills. Två andra handelsprojekt i Sverige som är signerade TK och som pågår är ett i Östersund (Lillängeområdet) om 20.000 kvm och ett i Umeå (nära nya Ikea) om 8.500 kvm.

TK Development driver verksamhet i Danmark, Sverige, Polen och Tjeckien. Våren 2013 beslutade bolaget att avveckla verksamheterna i Tyskland, Finland, Ryssland och i de baltiska länderna.

Fastighetsvärlden Idag 2014-10-23

Fler Nyheter från förstasidan

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Tillbaka till förstasidan