Atrium Ljungberg förvärvar närmare 37.000 kvm i stadsdelen Lindholmen i Göteborg.

Atrium Ljungberg köper för 1,3 mdr på Lindholmen

Atrium Ljungberg gjorde sitt första förvärv i Göteborg 2015 och har haft ambitionen att utöka. Nu köper man 37.000 kvm kontor, fullt uthyrda till Ericsson. Det är den tredje större affären på Lindholmen på nio månader. Säljaren kan förväntas avyttra flera fastigheter runt om i landet inom kort.

Fakta om fastigheten

Beteckning: Lindholmen 30:1

Byggår: 2002

Uthyrbar area: 36.935 kvm samt ett p-garage med 260 p-platser

Uthyrningsgrad: 100 procent

Hyresgäst: Ericsson

Visa faktaruta

Atrium Ljungberg förvärvar kontorsfastigheten Lindholmen 30:1 i stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Fastigheten förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om nästan 1,3 miljarder kronor. Genom förvärvet fördubblar Atrium Ljungberg sitt fastighetsbestånd i Göteborg.

Säljare är fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim.

Fastigheten omfattar närmare 37.000 kvadratmeter uthyrbar yta med kontorslokaler samt ett p-garage med cirka 260 platser. Fastigheten är fullt uthyrd till Ericsson. Köpeskillingen ger ett kvadratmeterpris på 34.000 kronor.

CBRE och Maqs har varit säljarens rådgivare. Falkenborn, Svalner och KPMG har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i transaktionen

Fastigheten är belägen precis vid vattnet på Lindholmen, en central stadsdel på Hisingssidan av Göta Älv och en del av det stora utvecklingsområdet Älvstaden. Den ligger invid Chalmers tekniska högskola och Lindholmen Science park.

Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 1.260 miljoner kronor och tillträde är 29 mars 2017.

– Genom förvärvet har vi fördubblat vårt fastighetsbestånd i Göteborg och är nu en betydande aktör på Lindholmen. Långsiktigt kommer vi få ännu bättre möjligheter att erbjuda attraktiva lokaler för både befintliga och nya hyresgäster, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg etablerade sig i Göteborg hösten 2015 då man förvärvade tre fastigheter på Lindholmen (läs mer här). Bolaget har sedan dess varit tydliga med sin ambition att växa i Göteborg.

– Göteborg är en mycket intressant marknad där Lindholmen är ett av de mest spännande områdena som utvecklas kraftigt just nu . Vi tror starkt på området och vill vara delaktiga i utvecklingen och skapa hållbara stadsmiljöer som stödjer stadens framtidsvisioner, säger Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg.

Den aktuella fastigheten är byggd av Skanska åt Ericsson Mobile Data Design Systems. Acta/Obligo köpte fastigheten i början av 2008 från RBS Nordisk Renting.

Blackstone (80 procents ägande) och Areim (20 procent) köpte fastigheten Lindholmen 30:1 som en del i en paketaffär från Obligo (Acta) om hela 23 miljarder kronor sommaren 2015 (läs mer här).

Duon väljer alltså att sälja snabbt ännu en gång ur det förvärvade beståndet. Tidigare har man sålt stora kontorsfastigheter i Linköping och Östersund samt i Stockholm (läs mer här och här). I Umeå har duon sålt det enda bostadsinslag som ingick (läs mer här).

Av de fastigheter som Blackstone/Areim köpte från norrmännen bedömde Fastighetsvärlden värdet för de svenska fastigheterna som ingick till 9,5 miljarder kronor. Återstår att sälja gör bland annat tio större logistikfastigheter, bland annat Tomteboda i Solna. Läs om alla svenska fastigheter som ingick i jätteaffären här.

Det har sålts några större kontorsfastigheter på Lindholmen den senaste tiden. Sommaren 2016 köpte Platzer fastigheten Lindholmen 30:2 från  den amerikanska fonden NorthStar Realty för 373 miljoner kronor, motsvarande 38.400 kr/kvm (läs mer här). Ungefär samtidigt köpte Balder fastigheten Lindholmen 29:1 för drygt 400 miljoner, motsvarande cirka 34.000 kr/kvm (läs mer här).

Stor aktör annars på Lindholmen är Castellum som även skördat flera uthyrningsframgångar i området. Även Skanska har nyproduktion av kontor i området. Det mest omtalade projektet på Lindholmen är dock det höghus som duon Serneke och NREP ska uppföra.

Fastighetsvärlden 2017-03-24

Atrium Ljungbergs premiärköp i Göteborg hösten 2015 innehåll tre fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan