Atrium Ljungberg förvärvar närmare 37.000 kvm i stadsdelen Lindholmen i Göteborg.

Atrium Ljungberg köper för 1,3 mdr på Lindholmen

Atrium Ljungberg gjorde sitt första förvärv i Göteborg 2015 och har haft ambitionen att utöka. Nu köper man 37.000 kvm kontor, fullt uthyrda till Ericsson. Det är den tredje större affären på Lindholmen på nio månader. Säljaren kan förväntas avyttra flera fastigheter runt om i landet inom kort.

Annons

Fakta om fastigheten

Beteckning: Lindholmen 30:1

Byggår: 2002

Uthyrbar area: 36.935 kvm samt ett p-garage med 260 p-platser

Uthyrningsgrad: 100 procent

Hyresgäst: Ericsson

Visa faktaruta

Atrium Ljungberg förvärvar kontorsfastigheten Lindholmen 30:1 i stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Fastigheten förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om nästan 1,3 miljarder kronor. Genom förvärvet fördubblar Atrium Ljungberg sitt fastighetsbestånd i Göteborg.

Säljare är fastighetsfonder förvaltade av Blackstone och Areim.

Fastigheten omfattar närmare 37.000 kvadratmeter uthyrbar yta med kontorslokaler samt ett p-garage med cirka 260 platser. Fastigheten är fullt uthyrd till Ericsson. Köpeskillingen ger ett kvadratmeterpris på 34.000 kronor.

CBRE och Maqs har varit säljarens rådgivare. Falkenborn, Svalner och KPMG har varit Atrium Ljungbergs rådgivare i transaktionen

Fastigheten är belägen precis vid vattnet på Lindholmen, en central stadsdel på Hisingssidan av Göta Älv och en del av det stora utvecklingsområdet Älvstaden. Den ligger invid Chalmers tekniska högskola och Lindholmen Science park.

Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 1.260 miljoner kronor och tillträde är 29 mars 2017.

– Genom förvärvet har vi fördubblat vårt fastighetsbestånd i Göteborg och är nu en betydande aktör på Lindholmen. Långsiktigt kommer vi få ännu bättre möjligheter att erbjuda attraktiva lokaler för både befintliga och nya hyresgäster, säger Monica Fallenius, affärsområdeschef transaktion och etablering på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg etablerade sig i Göteborg hösten 2015 då man förvärvade tre fastigheter på Lindholmen (läs mer här). Bolaget har sedan dess varit tydliga med sin ambition att växa i Göteborg.

– Göteborg är en mycket intressant marknad där Lindholmen är ett av de mest spännande områdena som utvecklas kraftigt just nu . Vi tror starkt på området och vill vara delaktiga i utvecklingen och skapa hållbara stadsmiljöer som stödjer stadens framtidsvisioner, säger Annica Ånäs, VD på Atrium Ljungberg.

Den aktuella fastigheten är byggd av Skanska åt Ericsson Mobile Data Design Systems. Acta/Obligo köpte fastigheten i början av 2008 från RBS Nordisk Renting.

Blackstone (80 procents ägande) och Areim (20 procent) köpte fastigheten Lindholmen 30:1 som en del i en paketaffär från Obligo (Acta) om hela 23 miljarder kronor sommaren 2015 (läs mer här).

Duon väljer alltså att sälja snabbt ännu en gång ur det förvärvade beståndet. Tidigare har man sålt stora kontorsfastigheter i Linköping och Östersund samt i Stockholm (läs mer här och här). I Umeå har duon sålt det enda bostadsinslag som ingick (läs mer här).

Av de fastigheter som Blackstone/Areim köpte från norrmännen bedömde Fastighetsvärlden värdet för de svenska fastigheterna som ingick till 9,5 miljarder kronor. Återstår att sälja gör bland annat tio större logistikfastigheter, bland annat Tomteboda i Solna. Läs om alla svenska fastigheter som ingick i jätteaffären här.

Det har sålts några större kontorsfastigheter på Lindholmen den senaste tiden. Sommaren 2016 köpte Platzer fastigheten Lindholmen 30:2 från  den amerikanska fonden NorthStar Realty för 373 miljoner kronor, motsvarande 38.400 kr/kvm (läs mer här). Ungefär samtidigt köpte Balder fastigheten Lindholmen 29:1 för drygt 400 miljoner, motsvarande cirka 34.000 kr/kvm (läs mer här).

Stor aktör annars på Lindholmen är Castellum som även skördat flera uthyrningsframgångar i området. Även Skanska har nyproduktion av kontor i området. Det mest omtalade projektet på Lindholmen är dock det höghus som duon Serneke och NREP ska uppföra.

Fastighetsvärlden 2017-03-24

Atrium Ljungbergs premiärköp i Göteborg hösten 2015 innehåll tre fastigheter.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan