Atrium Ljungberg gör stort förvärv i Göteborg

Klövern och Eklandia främsta utmanare – Granne med Karlavagnstornet. Atrium Ljungberg gör sitt första köp i Göteborg genom att förvärva ett fastighetspaket om tre kontorsfastigheter i stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Säljer gör kommunala Älvstranden Utveckling AB som haft CBRE och Setterwalls som rådgivare.

Förvärvet sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 897 miljoner kronor.

Det var stort intresse för beståndet och tre intressenter, alla börsbolag, hade bud som låg väldigt nära varandra – och där Atrium Ljungbergs bud inte var det högsta. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var Eklandia och Klövern främsta utmanare. Atrium Ljungbergs valdes som köpare tack vare sitt renommé att ”bygga blandstad”.

Eklandia, som är dotterbolag till castellum, har under de senaste åren skördat stora framgångar på Lindholmen genom ett antal större uthyrningar och har därmed startat några kontorsprojekt där. Klövern har under de senaste åren, med storägaren Rutger Arnhult i spetsen, ökat fokuset på Göteborg och har gjort flera förvärv. På flera marknader har Klövern även förvärvat i allt mer centrala lägen.

De förvärvade fastigheterna Lundbyvassen 4:7, Lundbyvassen 4:8 och Lundbyvassen 4:13 (även kallade Citadellet, Tornen och M2) omfattar totalt 35.000 kvm uthyrningsbara area och uthyrningsgraden är 85 procent. En av fastigheterna har Sernekes planerade skyskrapa Karlavagnstornet som granne.

Det handlar alltså om den stora planerade försäljning som Fastighetsvärlden berättade om för några månader sedan.

Byggnaderna, som innehåller företrädesvis moderna och flexibla kontorslokaler med spännande detaljer och unika kvalitéer från varvstiden, har sålts till ett marknadsvärde som uppgår till 897 miljoner kronor. Avtalet är villkorat med att Göteborgs kommunfullmäktige godkänner överlåtelsen. Tillträde sker preliminärt den 30 september 2015.

Genom affären säljer Älvstranden Utveckling AB närmare 10 procent av den uthyrningsbara byggnadsytan i sitt fastighetsinnehav.

– Transaktionen är första steget i en långsiktig avyttringsstrategi för delar av vårt bestånd. Det ligger helt i linje med bolagets nya ägardirektiv: att vi ska fokusera på framtidens stadsutvecklingsområden, säger Mattias Jonsson, som är styrelseordförande för Älvstranden Utveckling.

Atrium Ljungberg ser Göteborg som en intressant marknad med stor potential framöver. De kommer att etablera en lokal organisation som arbetar nära hyresgästerna och med att finna framtida utvecklingsmöjligheter.

Ingalill Berglund.
Ingalill Berglund.

– Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners. Förvärvet i Lindholmen är strategiskt viktigt för oss och nu har vi skapat en plattform för vidare expansion i Göteborg, kommenterar Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg.

Lindholmen är en viktig del av Älvstadens stadsutveckling. Det tidigare varvsområdet har transformerats till ett modernt kontorsområde och kunskapsnod. Här ligger bland annat Lindholmen Science park och Chalmers, 350 företag med inriktning mot fordonsindustri, ICT, media och teknik samt ett trettiotal restauranger. Stadsdelen är arbets- och studieplats för cirka 20.000 personer och har en väl utbyggd infrastruktur.

Under året påbörjas utbygganden av Lindholmshamnen, som kommer att göra Lindholmen mer stadslikt genom att området tillförs cirka 450 lägenheter, en förskola och ytterligare verksamhetslokaler. Här pågår också detaljplanearbetet för Karlavagnsplatsen som bland annat kommer att innehålla Göteborgs första riktiga skyskrapa.

Älvstrandens VD Lena Andersson betonar att Atrium Ljungbergs helhetssyn och utvecklingsambitioner är värdefullt för den fortsatta utvecklingen i Lindholmen.

Lena Andersson.
Lena Andersson.

– Speciellt roligt är det att Atrium Ljungberg har valt att investera i en så vital del av Göteborgsmarknaden som Lindholmen. De är mycket skickliga fastighetsutvecklare och kommer att bidra till att Lindholmen får rätt förutsättningar att utvecklas till ett område som når upp till Vision Älvstadens högt ställda ambitioner, säger hon.

Anneli Hulthén, kommunstyrelsen ordförande i Göteborg:

– Vi välkomnar att en ny långsiktig fastighetsaktör etablerar sig i staden. Det är bra för Göteborg och visar att vi är mycket attraktiva för investerare. När stadens utveckling nu intensifieras med Älvstaden och vi bygger ihop staden över älven och ökar bostadsbyggandet så kommer möjligheterna att investera i Göteborg bli ännu bättre.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-12

Fastigheten Citadellet.
Fastigheten Citadellet.
Fastigheten Tornen.
Fastigheten Tornen.
Fastigheten M2.
Fastigheten M2.

Fler Nyheter från förstasidan

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

SBB lägger ett jättebud på norska Entra – nobbas

Ilija Batljans mål är att skapa den ledande europeiska aktören inom samhällsfastigheter. FV berättar vad som ingår i beståndet. Men budet har inte mötts av en öppen famn.

FV avslöjar: De tar över vd-stolen vid Niam

Läs om de stora investeringsplanerna och flera kommentarer från styrelseordförande och den nya ledningen.

Topplista

40 högst avlönade direktörerna 2019

Se löneuppgift, löneutveckling och bonus för 40 bygg- och fastighetstoppar.

Lokal aktör uppför hotell i nya stadsdelen

Planerar även för kontor.

PR-byrån för branschen får kunglig glans

Efter att ha varit igång i drygt ett år, och med ett 25-tal uppdragsgivare, rekryterar TFZ nu en senior toppkraft.

Tidigare konsult-topp startar fastighetsbolag

Under namnet Harvesta Fastigheter ska opportunistiska investeringar göras över hela landet.

Utmanaren Obos Nya Hem slår till med 08-förvärv

Nu ökar den norska jätten tempot i Sverige.

Trippelförvärvar för kvarts miljard – i Småland

Växer ytterligare inom segmenten lättindustri/logistik. Bland tidigare ägare finns en uppmärksammad entreprenör.

Sigillet köper för 280 mkr

Affär med nästan 200 nybyggda hyresrättslägenheter.

Här skapar Klövern världens största padelcenter

Satsningen på den populära racketsporten fortsätter. Tidigare storsatsning knäcktes av covid-19.

Sehlhall säljer i Täby och Upplands Väsby

Växande aktör inom samhällsfastigheter utökar.

Slår till och köper vid Östermalmstorg för 640 mkr

Känd näringslivsperson förvärvar. Läs om kvadratmeterpriset.

Tillbaka till förstasidan