Atrium Ljungberg gör stort förvärv i Göteborg

Klövern och Eklandia främsta utmanare – Granne med Karlavagnstornet. Atrium Ljungberg gör sitt första köp i Göteborg genom att förvärva ett fastighetspaket om tre kontorsfastigheter i stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Säljer gör kommunala Älvstranden Utveckling AB som haft CBRE och Setterwalls som rådgivare.

Förvärvet sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 897 miljoner kronor.

Det var stort intresse för beståndet och tre intressenter, alla börsbolag, hade bud som låg väldigt nära varandra – och där Atrium Ljungbergs bud inte var det högsta. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var Eklandia och Klövern främsta utmanare. Atrium Ljungbergs valdes som köpare tack vare sitt renommé att ”bygga blandstad”.

Eklandia, som är dotterbolag till castellum, har under de senaste åren skördat stora framgångar på Lindholmen genom ett antal större uthyrningar och har därmed startat några kontorsprojekt där. Klövern har under de senaste åren, med storägaren Rutger Arnhult i spetsen, ökat fokuset på Göteborg och har gjort flera förvärv. På flera marknader har Klövern även förvärvat i allt mer centrala lägen.

De förvärvade fastigheterna Lundbyvassen 4:7, Lundbyvassen 4:8 och Lundbyvassen 4:13 (även kallade Citadellet, Tornen och M2) omfattar totalt 35.000 kvm uthyrningsbara area och uthyrningsgraden är 85 procent. En av fastigheterna har Sernekes planerade skyskrapa Karlavagnstornet som granne.

Det handlar alltså om den stora planerade försäljning som Fastighetsvärlden berättade om för några månader sedan.

Byggnaderna, som innehåller företrädesvis moderna och flexibla kontorslokaler med spännande detaljer och unika kvalitéer från varvstiden, har sålts till ett marknadsvärde som uppgår till 897 miljoner kronor. Avtalet är villkorat med att Göteborgs kommunfullmäktige godkänner överlåtelsen. Tillträde sker preliminärt den 30 september 2015.

Genom affären säljer Älvstranden Utveckling AB närmare 10 procent av den uthyrningsbara byggnadsytan i sitt fastighetsinnehav.

– Transaktionen är första steget i en långsiktig avyttringsstrategi för delar av vårt bestånd. Det ligger helt i linje med bolagets nya ägardirektiv: att vi ska fokusera på framtidens stadsutvecklingsområden, säger Mattias Jonsson, som är styrelseordförande för Älvstranden Utveckling.

Atrium Ljungberg ser Göteborg som en intressant marknad med stor potential framöver. De kommer att etablera en lokal organisation som arbetar nära hyresgästerna och med att finna framtida utvecklingsmöjligheter.

Ingalill Berglund.
Ingalill Berglund.

– Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners. Förvärvet i Lindholmen är strategiskt viktigt för oss och nu har vi skapat en plattform för vidare expansion i Göteborg, kommenterar Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg.

Lindholmen är en viktig del av Älvstadens stadsutveckling. Det tidigare varvsområdet har transformerats till ett modernt kontorsområde och kunskapsnod. Här ligger bland annat Lindholmen Science park och Chalmers, 350 företag med inriktning mot fordonsindustri, ICT, media och teknik samt ett trettiotal restauranger. Stadsdelen är arbets- och studieplats för cirka 20.000 personer och har en väl utbyggd infrastruktur.

Under året påbörjas utbygganden av Lindholmshamnen, som kommer att göra Lindholmen mer stadslikt genom att området tillförs cirka 450 lägenheter, en förskola och ytterligare verksamhetslokaler. Här pågår också detaljplanearbetet för Karlavagnsplatsen som bland annat kommer att innehålla Göteborgs första riktiga skyskrapa.

Älvstrandens VD Lena Andersson betonar att Atrium Ljungbergs helhetssyn och utvecklingsambitioner är värdefullt för den fortsatta utvecklingen i Lindholmen.

Lena Andersson.
Lena Andersson.

– Speciellt roligt är det att Atrium Ljungberg har valt att investera i en så vital del av Göteborgsmarknaden som Lindholmen. De är mycket skickliga fastighetsutvecklare och kommer att bidra till att Lindholmen får rätt förutsättningar att utvecklas till ett område som når upp till Vision Älvstadens högt ställda ambitioner, säger hon.

Anneli Hulthén, kommunstyrelsen ordförande i Göteborg:

– Vi välkomnar att en ny långsiktig fastighetsaktör etablerar sig i staden. Det är bra för Göteborg och visar att vi är mycket attraktiva för investerare. När stadens utveckling nu intensifieras med Älvstaden och vi bygger ihop staden över älven och ökar bostadsbyggandet så kommer möjligheterna att investera i Göteborg bli ännu bättre.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-12

Fastigheten Citadellet.
Fastigheten Citadellet.
Fastigheten Tornen.
Fastigheten Tornen.
Fastigheten M2.
Fastigheten M2.

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 15 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nyinköpt miljardförvärv i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

Tillbaka till förstasidan