I tider när det är svårt att få fastighetsprojekt att gå ihop är det för lönsamheten extra viktigt att noggrant beräkna fördelningen av den ingående momsen utifrån de unika omständigheter som föreligger i varje enskilt projekt. En korrekt storlek på avdragsrätten kan vara avgörande för projektets hela marginal.
Utifrån många verksamma år som skatterådgivare till fastighetsbranschen såg vi tidigt att det på marknaden råder en missuppfattning kring hur ingående moms bör fördelas. I allmänhet används förenklade beräkningar, generell prisstatistik och schabloner vilka varken ger en korrekt beräknad avdragsrätt eller kan ligga till grund för att styrka avdragets storlek hos Skatteverket. Ofta är beräkningarna också alltför försiktigt hållna, vilket ger en lägre avdragsrätt och därmed en högre kostnad än nödvändigt. För många projekt är helt enkelt förutsättningarna så pass unika att alla former av generalisering leder till felaktiga fördelningar.
Avdragsrätten på inköp gemensamma för skattefri och skattepliktig verksamhet (så kallad blandad verksamhet) ska delas upp mellan verksamheterna. Till exempel är bostäder skattefria, medan garage och verksamhetslokaler kan vara skattepliktiga. Även för verksamheterna gemensamma ytor och kostnader behöver beräknas. Men att hitta en skälig fördelning kan ofta vara en komplex process, speciellt vid nyproduktioner som ofta uppförs via totalentreprenad. Förutom att fastställa en rättvisande fördelning av den ingående skatten ska också de beräkningar och bedömningar som ligger till grund för avdragsrätten kunna styrkas och motiveras med objektiva underlag.
Genom att kombinera relevanta kompetenser, rättslig argumentation och utförliga beräkningar har vi hittat en framgångsrik metod för att fastställa en korrekt och rättvisande fördelning av den ingående momsen i fastighetsprojekt. Metodens styrka har inte minst visat sig i domstolsprocesser, där det tydligt framgått att argument kring rättsprinciper och fördelningsgrunder alltid måste kombineras med gedigen kunskap om fastighetens konstruktion och byggnadstekniska detaljer för att styrka avdragsrättens storlek.
Att säkerställa att momskostnaden inte blir omotiverat stor och att avdragsrätten kan styrkas ger en direkt effekt på marginalen och kan i slutändan vara avgörande för om projektet blir lönsamt eller inte. I tider av pausade eller stoppade projekt är det också särskilt viktigt att redan i planeringsfasen verifiera och beräkna en korrekt fördelning av avdragsrätten – något som i vissa fall till och med kan vara den åtgärd som ger vinstresultat i projektet.