För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till KPI skapar de senaste årens ökning nu än större utmaningar för företagen. De höga uppräkningarna i befintliga hyresavtal kvarstår oberoende av om efterfrågan på lokaler ökar eller minskar, det vill säga även om marknadshyran går ner.
Nyligen presenterades konsumentprisindex för oktober 2023 – den siffra som många av lokalhyresavtalen justeras i förhållande till. Redan hårt pressade företag ställs nu inför betydande utmaningar med ytterligare en hyresökning vid årsskiftet om 6,5 % att addera till höjningen vid föregående årsskifte. På enbart två år har hyrorna ökat med ca 18 % för de allra flesta.
Samtidigt har många företag ineffektiva lokaler som inte anpassats utifrån förändrade arbetssätt, bland annat efter pandemin. Utifrån genomförda nyttjandegradsmätningar kan vi konstatera att nyttjandet av kontorsarbetsplatserna ofta ligger under 25 % i snitt och att mötesrum sällan används för de personantal de egentligen är dimensionerade för.
Kombinationen av hyreshöjningar samt förändrat och i många fall minskat lokalbehov gör att de flesta företag idag har översyn av sina lokaler högt upp på agendan. En utveckling som också har börjat synas i ökande vakansgrader på olika håll som innebär att marknadshyran snarare borde minska.
Den rådande situationen innebär att vi ser en risk för diskrepans mellan hyror som ökat med inflationen och marknadshyra. Oavsett om hyresgästens hyrestid sträcker sig en bit bort i tiden eller om hyresavtalet faktiskt är uppsägningsbart i närtid, är det läge att vara aktiv avseende sina lokaler och i dialogen med hyresvärden för att utreda vilka förändringar som behövs och hur dessa ska kunna genomföras.
Det är viktigt för såväl hyresvärd som hyresgäst med hållbara lokallösningar över tid, varför det också är viktigt att hitta gemensamma lösningar på problematiken med kraftigt ökade hyror jämfört med den omvärldssituation som företagen står inför och de behov av förändring som finns.