Klimatrisker har länge varit en förbisedd fråga när det gäller fastigheter. Men nu ökar medvetenheten bland fastighetsägarna – allt fler väljer också att upprätta en plan för de åtgärder som ett förändrat klimat innebär.
Sommaren 2023 rapporterade medierna om värmeböljor, bränder och översvämningar världen över. Här i Sverige klarade sig de flesta av oss undan sånt, men hade ett ovanligt uselt semesterväder. Frågar man forskarna är dessa exempel på extrema väderhändelser någonting som vi kommer att få se mer av i framtiden.
För dig som fastighetsägare innebär klimatförändringarna nya behov av att kartlägga risker i verksamheten – ett arbete som även kopplas till de nya regelverken och kraven på rapportering inom EU:s taxonomi.
Att fastigheten är klimatsäkrad blir allt viktigare på fastighetsmarknaden och kommer sannolikt att påverka värdet i framtiden på samma sätt som en miljöcertifiering eller en energideklaration i klass C eller bättre.
Hur går man då till väga rent praktiskt för att klimatsäkra en fastighet? Inom vårt företag som oberoende fastighetsrådgivare börjar vi med en övergripande analys av de klimatrisker som vi kan identifiera inom det geografiska området samt de specifika risker som råder runt fastigheten. Därefter börjar undersökningen av själva fastigheten.
Varje fastighet är unik i sin utformning och riskexponering. Läget, konstruktionen, systemen för dagvatten och avlopp etc – allt påverkar möjligheten att kunna stå emot de extrema vädersituationer som ett förändrat klimat innebär. I korthet handlar det om att rusta fastigheten mot fler värmeböljor, stormar, skyfall, översvämning och jordskred.
Ibland kan det röra sig om stora investeringar. Men ofta räcker det med förhållandevis enkla åtgärder, som solskydd och markiser som skyddar fastigheten och hyresgästerna mot extrem värme. Eller gröna tak och innergårdar som suger upp vatten samt tillsyn och skötsel inför skyfall och stormar. Detta är exempel som minskar risken för kostsamma skador på fastigheten eller att hyresgästerna drabbas.
Alla åtgärder för att skydda fastigheten mot klimatförändringar behöver naturligtvis inte genomföras det här året eller ens nästa. Viktigast är att man som fastighetsägare bildar sig en uppfattning om hur riskerna ser ut; vilka konkreta åtgärder som behöver vidtas, och i vilken ordning. Att man skaffar sig en plan och följer den.
De fastighetsägare som ligger längst fram i det här arbetet är oftast långsiktiga ägare som vill ha trygga placeringar och låg risk. De vet redan att en klimatsäkrad fastighet är en nödvändig investering som betalar sig samt att det sannolikt inte dröjer länge innan det även blir ett krav från deras hyresgäster och framtida investerare.