FV-Expert: Uthyrning

Malmö AAA-lägen förändras ständigt

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att Malmö är Sveriges snabbast växande storstad råder det ingen tvekan om. Men det är också en stad under ständig förändring där vad som anses vara bra lägen hela tiden flyttas. Därför är Malmö-regionen Sveriges kanske mest spännande region just nu, där det hela tiden gäller att följa med i kundernas önskemål och att kunna erbjuda attraktiva lösningar.

Området Hyllie är ett tydligt exempel på hur Malmö växer, där de senaste tio åren både arbetsplatser och bostäder vuxit fram. Från Hyllie station tar det dessutom bara 12 minuter till Kastrup, och området blir därmed en utmärkt knutpunkt för expansiva företag. Framtidsutsikterna för kommersiella fastigheter ser fortsatt gynnsam ut för Hyllie, liksom för det nya området Universitetsholmen i Malmö Hamn. Malmö fortsätter också att växa i och med utbyggnaden av Nyhamnen, ett citynära område strax utanför Centralstationen, som dessutom knyts samman med Universitetsholmen via en bro. Även Limhamn förändras i och med att tidigare industrimiljöer konverteras till både kommersiella fastigheter och bostäder. De mest attraktiva lägena har flyttats mot centralstationen, men även klassiska adresser, som ”fina gatan” Baltzargatan, lockar åter efter en period av utflyttning från de mest centrala lägena.

Att Malmö och Lund håller på att växa ihop är ingen nyhet för den som följer utvecklingen i södra Sverige, men nu börjar även andra kranskommuner, som växande Staffanstorp, att bli allt mer attraktiva, inte minst för markkrävande verksamheter som logistik.
Där städer som Stockholm och Göteborg år efter år har relativt konstanta lägen som räknas som de mest attraktiva, sker förändringen i Malmö väldigt snabbt.

Malmö, tillsammans med främst Köpenhamn och Lund, framstår allt mer som en region än separata städer, med utmärkta kommunikationer och Kastrup som lockbeten för större företag som vill etablera sig i Skandinavien, men med direkt närhet till kontinenten. På senare tid har vi sett ett antal bolag inom tech-sektorn, inte minst spelutvecklare, etablera kontor i området.

Självklart har även Malmöregionen drabbats av den pågående pandemin, inte minst kontorsmarknaden, men vi ser tydliga tecken på en snabb återhämtning, och lager- och industrifastigheter har redan nu stor efterfrågan. Osäkerheten när samhället öppnar upp igen, samt det faktum att vad som räknas som ett A-läge kan vara ett AAA-läge imorgon medför att Malmö är en region med en spännande framtid, men samtidigt ställer höga krav på aktörerna att ständigt och konstant bevaka förflyttningar och förändringar.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Byggprojektledning

Projektledning i tidiga skeden

I samarbete med Forsen

Hur långt ska jag gå? Det är något av en nyckelfråga vid tidiga skeden – att å ena sidan säkerställa att det inte dyker upp obehagliga överraskningar i sena skeden, men å andra sidan inte lägga för stora resurser på ett projekt som i värsta fall kanske inte ens blir av.

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Heta samhällsfastigheter – attraktivt men snårigt?

I samarbete med Lindahl

Trygga offentliga hyresgäster med god betalningsförmåga lockar investeringar från privata fastighetsägare. Även för det offentliga finns det fördelar. Hyresgästen slipper den initiala investeringskostnaden, ökar flexibiliteten och ges möjlighet att hitta samarbetsfördelar med det privata.

FV-Expert: Bostad

Hyresrätter konkurrerar ut bostadsrätter

I samarbete med Angermann

Pandemin resulterade inte i en inbromsning av marknaden som många befarade, utan snarare en katalysator för ökande prisnivåer på den svenska fastighetsmarknaden i jakten på attraktiva investeringar.

FV-Expert: Kontor

Kontorskoncept post Corona

I samarbete med Colliers

Ch-ch-ch-ch-changes – Turn and face the strange, sjöng David Bowie för redan 50 år sedan. Sedan har mycket hänt och …

FV-Expert: Juridik

Hållbara transaktioner

I samarbete med AG Advokat

Byggnader står för en betydande del av energiförbrukningen och växthusgasutsläppen i samhället. En avsevärd del av fastighetsbeståndet är äldre och …

FV-Expert: Äldrebroende

Hur vill du bo när du blir äldre?

I samarbete med Eirhem AB

Det är en fråga som vi på Eirhem ställer oss ofta. Hur skulle vi själva vilja bo när vi blir äldre? Kanske vill man helst bo kvar hemma. Men när det inte längre går. Åldrandet berör oss alla. Är vi inte redan där själva har de flesta av oss närstående som är det.

FV-Expert: Uthyrning

Ny lösning för kontoret – rätt koncept i rätt tid

I samarbete med NORNORM

Den omvälvande förändringen av hur vi arbetar, påskyndad av pandemin, kan innebära nya affärsmöjligheter för fastighetsägare. En av dem är att differentiera och kundanpassa erbjudandet med nyckelfärdiga, möblerade kontor. Ett enkelt sätt att göra det är genom att prenumerera på kontorsmöbler. Det ger på ett hållbart sätt full flexibilitet att anpassa kontoret efter företags växlande behov.

FV-Expert: Värdering

Har avkastningskraven nått botten?

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

Sedan 2014 har vi haft en styrränta på 0% eller lägre vilket haft en enorm påverkan på investeringsbeteendet i Sverige …

FV-Expert: Hotell

Hotellfastigheter – tid för strategiska beslut?

I samarbete med Annordia AB

Återhämtningen på hotellmarknaden har börjat. Den dramatiska minskningen av resandet som följde i pandemins spår innebar ett historiskt tapp i …

FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Investeringar i Finland

Finska bostäder är en attraktiv investering

I samarbete med Trevian Asset Management

Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partners. Ur ett investeringsperspektiv är förhållandet särskilt betydande: Sverige är Finlands överlägset största …

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

Tillbaka till förstasidan