FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona pandemin började sprida sig. Vem trodde då att bostadspriser, börskurser och byggmaterialpriser skulle skena i väg? Vem trodde att fastighetsmarknaden skulle slå nya transaktionsrekord och att flera svenska fastighetsbolag skulle ge sig ut på utländska erövringståg? Vem kunde ha anat att bostadsbyggandet skulle ligga på de högsta nivåerna sedan början av 1990-talet?

Konjunkturutvecklingen kan närmast liknas vid en berg- och dalbana. Efter det branta fallet under våren 2020 och den snabba återhämtningen, är många konjunkturindikatorer nu uppe på rekordnivåer som vi aldrig tidigare skådat. Exportindustrin går redan på högvarv och resten av ekonomin har återhämtat i stort sett hela pandemitappet. Detta trots att pandemin inte är över, en del restriktioner finns kvar och många arbetar fortfarande hemifrån.

Den stora ”snackisen” i branschen har varit just hemarbetet och hur utbrett det kommer att vara efter pandemin. Hur ska framtidens kontor utformas, hur stora de bestående effekterna på efterfrågan på kontorslokaler kommer att bli och hur man som fastighetsägare eller hyresgäst kan förbereda sig på detta.

Något som inte uppmärksammats mycket är att nu när företag och dess anställda börjar återvända till kontoret kommer vi att upptäcka att vi fått nya kollegor. Finans- och fastighetssektorn är expanderande och växer snabbare än övriga delar av ekonomin, så även under pandemin. Enligt SCB-statistik var 893 000 sysselsatta inom finans, fastighet, konsulter m.m. under andra kvartalet i år. För ett år sedan var antalet 865 000, för två år sedan 851 000. Antalet arbetade timmar i sektorn har på två år vuxit med 9 procent!

Undersökningar bland företagen i sektorn visar en begynnande brist på arbetskraft. Framför allt ”skriker” konsultsidan efter kvalificerad personal, men även inom finans och fastighet börjar man få allt svårare att identifiera och rekrytera kompetenta nyckelpersoner. Finansbranschen har inte haft så stora expansionsplaner när det gäller anställningar som de har i nuläget sedan 2007 och även i fastighetsbranschen finns många företag som planerar öka antalet anställda.

Boardtalk strävar kontinuerligt efter att tillgodose varje uppdragsgivare med service, kunskap och engagemang i världsklass när det gäller search-, rekrytering- och interimstillsättningar på den svenska fastighetsmarknaden. Vem vet, kanske är det dags att våga minska fokus på det traditionella Cv:t och att LinkedInprofilen blir den nya standarden? Kommer även löneutvecklingen följa de kraftigt stigande bostadspriserna? Om några år vet vi svaren.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Kontor

Intresset för ”gröna” kontor har ökat markant

I samarbete med Novier

Restriktionerna är numera historia och därmed har samhället tagit flertalet kliv för att återgå till det nya normala. Det innebär att en rad företag just nu ser över sina kontorsbehov.

FV-Expert: Hållbarhet

Vi måste minska våra fastigheters energiförbrukning – från och med igår

I samarbete med Nuuka Solutions

IPCC-rapporten som släpptes den 28 februari försvann bakom nyheten om den ryska invasionen av Ukraina. Den omfattande rapporten om klimatförändringar …

FV-Expert: Finansiering

Långsiktigt samarbete ger effekt och kontroll

I samarbete med Aros Kapital

Sjöson har haft en imponerande tillväxtresa och Aros har haft möjlighet att vara med under den här resan. Vi är lite nyfikna på hur de har uppfattat oss som samarbetspartner under de här åren.

FV-Expert: Kontor

Den nya tidens mötesplats

I samarbete med Skanska Sverige

För bara några år sedan var kvadratmeter och antal skrivbord det man fokuserade på. I dag är det de mjuka värdena och innehållet mellan väggar och tak som blivit de prioriterade frågorna, enligt Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

FV-Expert: Transaktioner

”Klienten ska få en trygghet i framtida kassaflöden”

I samarbete med Svalner

Fastighetstransaktioner på den svenska marknaden genomsyras av komplexa processer med många olika arbetsströmmar som inte sällan är präglad av korta deadlines. Inom Transaction Services på Svalner stöttar man sina fastighetsklienter att analysera den finansiella informationen och säkerställa att samtliga finansiella parametrar beaktas i transaktionen.

FV-Expert: Kontor

The office is dead, long live the office!

I samarbete med Colliers

Efter snart två år av hemarbete och digitala arbetssätt har mycket i våra arbetsmönster förändrats. Tydligt är att behovet av kontor kvarstår och efterfrågan på kontorslokaler är stark. Men det är inte gårdagens kontor som efterfrågas, utan någonting annat, något bättre.

FV-Expert: Fastighetsfinansiering

”Vi hjälper fastighetsbolag som vill expandera”

I samarbete med Aros Kapital

I min roll som kundansvarig på Aros Kapital arbetar jag framför allt med fastighetsfinansiering, både byggprojekt och andra fastighetsfinansieringar. Det …

FV-Expert: Närlogistik

Hållbar lösning på dina hyresgästers logistikbehov

I samarbete med iBoxen

Att ha en hållbar och säker logistiklösning i anslutning till sin fastighet blir allt viktigare. Med en leveransbox från iBoxen får hyresgästerna tillgång till marknadens enda lösning som är öppen för alla transportörer.

FV-Expert: Skatt & Fastigheter

Missa inte den extra skattereduktionen på inventarier

I samarbete med Svalner

Riksdagen antog den 13 oktober en ny lag om skattereduktion för investeringar i inventarier under år 2021, i syfte att …

FV-Expert: Byggprojektledning

Projektledning i tidiga skeden

I samarbete med Forsen

Hur långt ska jag gå? Det är något av en nyckelfråga vid tidiga skeden – att å ena sidan säkerställa att det inte dyker upp obehagliga överraskningar i sena skeden, men å andra sidan inte lägga för stora resurser på ett projekt som i värsta fall kanske inte ens blir av.

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Heta samhällsfastigheter – attraktivt men snårigt?

I samarbete med Lindahl

Trygga offentliga hyresgäster med god betalningsförmåga lockar investeringar från privata fastighetsägare. Även för det offentliga finns det fördelar. Hyresgästen slipper den initiala investeringskostnaden, ökar flexibiliteten och ges möjlighet att hitta samarbetsfördelar med det privata.

FV-Expert: Bostad

Hyresrätter konkurrerar ut bostadsrätter

I samarbete med Angermann

Pandemin resulterade inte i en inbromsning av marknaden som många befarade, utan snarare en katalysator för ökande prisnivåer på den svenska fastighetsmarknaden i jakten på attraktiva investeringar.

FV-Expert: Kontor

Kontorskoncept post Corona

I samarbete med Colliers

Ch-ch-ch-ch-changes – Turn and face the strange, sjöng David Bowie för redan 50 år sedan. Sedan har mycket hänt och …

Tillbaka till förstasidan