FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona pandemin började sprida sig. Vem trodde då att bostadspriser, börskurser och byggmaterialpriser skulle skena i väg? Vem trodde att fastighetsmarknaden skulle slå nya transaktionsrekord och att flera svenska fastighetsbolag skulle ge sig ut på utländska erövringståg? Vem kunde ha anat att bostadsbyggandet skulle ligga på de högsta nivåerna sedan början av 1990-talet?

Konjunkturutvecklingen kan närmast liknas vid en berg- och dalbana. Efter det branta fallet under våren 2020 och den snabba återhämtningen, är många konjunkturindikatorer nu uppe på rekordnivåer som vi aldrig tidigare skådat. Exportindustrin går redan på högvarv och resten av ekonomin har återhämtat i stort sett hela pandemitappet. Detta trots att pandemin inte är över, en del restriktioner finns kvar och många arbetar fortfarande hemifrån.

Den stora ”snackisen” i branschen har varit just hemarbetet och hur utbrett det kommer att vara efter pandemin. Hur ska framtidens kontor utformas, hur stora de bestående effekterna på efterfrågan på kontorslokaler kommer att bli och hur man som fastighetsägare eller hyresgäst kan förbereda sig på detta.

Något som inte uppmärksammats mycket är att nu när företag och dess anställda börjar återvända till kontoret kommer vi att upptäcka att vi fått nya kollegor. Finans- och fastighetssektorn är expanderande och växer snabbare än övriga delar av ekonomin, så även under pandemin. Enligt SCB-statistik var 893 000 sysselsatta inom finans, fastighet, konsulter m.m. under andra kvartalet i år. För ett år sedan var antalet 865 000, för två år sedan 851 000. Antalet arbetade timmar i sektorn har på två år vuxit med 9 procent!

Undersökningar bland företagen i sektorn visar en begynnande brist på arbetskraft. Framför allt ”skriker” konsultsidan efter kvalificerad personal, men även inom finans och fastighet börjar man få allt svårare att identifiera och rekrytera kompetenta nyckelpersoner. Finansbranschen har inte haft så stora expansionsplaner när det gäller anställningar som de har i nuläget sedan 2007 och även i fastighetsbranschen finns många företag som planerar öka antalet anställda.

Boardtalk strävar kontinuerligt efter att tillgodose varje uppdragsgivare med service, kunskap och engagemang i världsklass när det gäller search-, rekrytering- och interimstillsättningar på den svenska fastighetsmarknaden. Vem vet, kanske är det dags att våga minska fokus på det traditionella Cv:t och att LinkedInprofilen blir den nya standarden? Kommer även löneutvecklingen följa de kraftigt stigande bostadspriserna? Om några år vet vi svaren.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Hållbara transaktioner

I samarbete med AG Advokat

Byggnader står för en betydande del av energiförbrukningen och växthusgasutsläppen i samhället. En avsevärd del av fastighetsbeståndet är äldre och …

FV-Expert: Äldrebroende

Hur vill du bo när du blir äldre?

I samarbete med Eirhem AB

Det är en fråga som vi på Eirhem ställer oss ofta. Hur skulle vi själva vilja bo när vi blir äldre? Kanske vill man helst bo kvar hemma. Men när det inte längre går. Åldrandet berör oss alla. Är vi inte redan där själva har de flesta av oss närstående som är det.

FV-Expert: Uthyrning

Ny lösning för kontoret – rätt koncept i rätt tid

I samarbete med NORNORM

Den omvälvande förändringen av hur vi arbetar, påskyndad av pandemin, kan innebära nya affärsmöjligheter för fastighetsägare. En av dem är att differentiera och kundanpassa erbjudandet med nyckelfärdiga, möblerade kontor. Ett enkelt sätt att göra det är genom att prenumerera på kontorsmöbler. Det ger på ett hållbart sätt full flexibilitet att anpassa kontoret efter företags växlande behov.

FV-Expert: Värdering

Har avkastningskraven nått botten?

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

Sedan 2014 har vi haft en styrränta på 0% eller lägre vilket haft en enorm påverkan på investeringsbeteendet i Sverige …

FV-Expert: Hotell

Hotellfastigheter – tid för strategiska beslut?

I samarbete med Annordia AB

Återhämtningen på hotellmarknaden har börjat. Den dramatiska minskningen av resandet som följde i pandemins spår innebar ett historiskt tapp i …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Investeringar i Finland

Finska bostäder är en attraktiv investering

I samarbete med Trevian Asset Management

Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partners. Ur ett investeringsperspektiv är förhållandet särskilt betydande: Sverige är Finlands överlägset största …

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

FV-Expert: Uthyrning

Malmö AAA-lägen förändras ständigt

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att Malmö är Sveriges snabbast växande storstad råder det ingen tvekan om. Men det är också en stad under ständig …

FV-Expert: Juridik

EU:s klimattaxonomi är här!

I samarbete med AG Advokat

EU-kommissionen har nu publicerat sitt detaljförslag till klimattaxonomi, ett initiativ för att styra investeringar mot hållbara verksamheter. Tanken bakom taxonomin …

FV-Expert: Värdering

Hur höjer du värdet på din fastighet?

I samarbete med Colliers

Fastighetsägare strävar ofta efter att öka värdet på sina fastigheter för att få högre betalt den dag de väljer att sälja, eller för att få bättre lånevillkor vid en omfinansiering. Men hur gör man det på bästa sätt? Vi går igenom några tips och konkreta saker att tänka på när man vill öka värdet på sina fastigheter.

FV-Expert: Byggprojektledning

Samverkan är nyckeln vid industriprojekt

I samarbete med Forsen

Att bygga en industrifastighet – skiljer det sig så mycket från vilket kontorsprojekt som helst?
Jodå. Och om man inte gör rätt från början kan det betala sig dyrt i slutänden. För det är trots allt skillnad på människa och maskin.

FV-Expert: Skatt & Fastigheter

Tydligt besked om moms vid coworking

I samarbete med Svalner

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har meddelat två mycket efterlängtade domar om coworking – en fråga som under många år vållat stora …

Tillbaka till förstasidan