Krönikor

Vem bryr sig om Green buildings?

Årets första semestervecka ägnade jag mig åt att montera ner och flytta ett gammalt timmerhus i Västerbotten.

   Vi var många som hjälpte till i rekordvärmen. Förutom en nära vän och några släktingar så var det gott om både mygg och broms som ville hugga i…

   Jag kan rekommendera denna övning om ni har lite att göra på fritiden. Att ingen av oss smög dit någon av nätterna med tändstickor är fortfarande en gåta. Nu är det dock gjort och vi lärde oss en del om att ta vara på det som finns och hantering av gammalt material. Många bra tips kom faktiskt när vi var på soptippen, vilket för övrigt var den hetaste mötesplatsen på orten (efter grillkiosken).
 
   Detta fick mig att fundera lite djupare på ”Green Buildings” och ”Sustainability”. Frågor som – öppen spis, stora fönster osv. Skulle vi sparat den spruckna innerdörren och bekostat den långt över vad en ny hade kostat? Ett moraliskt dilemma insåg jag till slut.
 
   Visst är det lite ironiskt att det förbrukas träd och miljontals kronor till annonsering i dagspress för att bl.a. berätta att:

– Du kan parkera cykeln i det miljövänliga nybyggda huset!

eller

– Det nya huset är miljöklassat?

   Borde inte ALLA nya hus vara ”Gröna” som absolut lägsta nivå? Därefter kan man ju alltid spetsa det på en förvaltande nivå till exempel att man bara köper ”grön” fönsterputs eller ekologiskt kaffe o.s.v.

   Självklart ligger det ett stort ansvar hos oss alla som jobbar med kommersiella fastigheter och att vi är insatt i frågorna. Nu menar jag inte att förvaltarna skall gå runt i näverbyxor i husen och sänka värmen till 15 grader utan snarare att även hyresgästen borde informeras och göras delaktig i åtgärder som fastighetsägaren gör i huset. Framför allt genom sina rådgivare som bär ett stort ansvar vid en omlokalisering.

   Om hyresgästen ställer högre krav och är kunnig i miljöfrågorna blir det en ännu viktigare och avgörande fråga när man ser över sitt lokalbehov och eventuellt skall flytta.

   Låt hyresgästen bli mer delaktig i denna fråga. Inte bara som kravställare utan även få ta del av ansvar i frågor vid en hyresgästanpassning som:

– Kan vi behålla de äldre glaspartierna och måla om dem istället? 

eller

– Duger det äldre trägolvet om vi slipar det?
 
   Idag är ca: 85 procent av kontorsbyggnaderna innanför tull i Stockholm äldre än 30 år (enligt intern research). Här borde den största utmaningen finnas!
 
   Tänker politikerna göra en ”struts” eller vågar någon redan idag fundera över hur det går att hjälpa till med ekonomiska lättnader för ägare som vill vara aktiv i frågan?

   Tänk er tanken att alla hus i Stockholm skulle vara ”Green Buildings” Det skulle jag vilja ha med mig i CV:n om jag vore politiker istället för det där med cykelvägarna på söder eller nej till ringlederna.
 
   En sak är dock säker: I förlängningen har ingen råd att stå utanför dessa åtgärder och denna kunskap. Investera gärna fem minuter till att fundera hur just DU kan påverka och bidra till att bli bättre i frågan.
 
*Gröna hus. En EU-definition för kontor och lokaler som innebär 25 procent lägre energianvändning än ett lands byggnorm.

  • Kommentera gärna krönikan här nedanför! En ny ”het” krönikör publiceras här varje måndag.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan