Även det svåra är möjligt

Kristina Alvendal Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm 2008–2010. Under flera år dessförinnan var hon ordförande för flera allmännyttiga bostadsbolag. Sedan 2011 är hon VD för Airport City Stockholm. Bonus: Hon har varit etableringschef på Lidl och hon har en jur. kand.

Visa faktaruta

Hur ser en bra dag på jobbet ut när man skall bygga en hel stad? De långa ledtiderna för att bygga i Sverige är frustrerande, men när byggnaderna väl står på plats står de där för lååång tid framöver. Jag brukar behöva påminna mig om just den aspekten när folk frågar mig om hur det ”går ute vid Arlanda”. Det finns en klar fördel med att ha lämnat politiken och det är att man har mer tid på sig än fyra år.’

Det som också är spännande med fastigheter och stadsutveckligen är att ingen tycks komma ihåg hur det såg ut innan förändringarna skedde. Vem trodde t ex att den sunkiga parkeringen vid PrisExtra på Norra Station skulle bli en av Stockholms hetaste och mest efterfrågade platser för att etablera sin verksamhet på? Vem minns idag det gamla betongschabraket i form av gamla Postterminalen vid Klarabergsviadukten? Idag står där Waterfront Building , tillsammans med en rad kringverksamheter, som ger denna tidigare döda plats liv och rörelse. Även Västra Kungsholmens gamla fabriksmiljöer är nu totalt förändrade och stadsdelen stoltserar med bostäder, arbetsplatser och närservice i en attraktiv miljö.”

Osökt kommer jag då in på platsen kring Arlanda – Airport City Stockholm. I stora delar präglas området idag av vägspagetti, trafiksnurror och långtidsparkeringar. Liksom andra stadsutvecklingsprojekt visar dock även denna plats på stort potential. Dessutom finns andra unika fördelar – gångavstånd till övriga världen och 20 000 människor som redan jobbar i området. Stadsbyggnadsstrategin är på plats. Siktet är inställt på år 2030. Då är mina barn vuxna! Tanken svindlar. Otåligheten stiger. Hur lång tid tog det för egyptierna att bygga sina pyramider eller för mayaindianerna att bygga sina? En livstid eller flera. Katedralen i Barcelona tog 150 år att bygga, men då var det även problem med finansieringen. Kanske går utvecklingen trots allt åt rätt håll?!

 

 

Fler Krönikor

Krönika

Racka inte ner på det unika

Första gången statsminister Löfven neggade om Almedalen var 2017. Han sa då att han hellre reste runt i landet för …

Krönika

2001 – ett år att minnas

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år …

Krönika

"Dags att släppa in hyreskatter bland villahermeliner"

Malin Siwe är trött på att villaområden ska fredas.

Krönika

Kapitalism utan ansikten

”Jag fruktar att den dödar plats efter plats, stad efter stad.”

Krönika

Det höll på att gå helt på tok

Populära Nordic Party fyller tio år. Men första året som festfixare var ingen succé.

Krönika

Lär av Socialdemokraterna

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar blir till”.

Krönika

Ägna kyrkorna en tanke

Det finns fler kyrkor än de troende har behov av. Kan byggnaderna i stället bli bostäder?

Krönika

Röstade nästan på C!

”Jag var på vippen att lägga min röst på Centerpartiet i kommunalvalet i Stockholm”

Krönika

Triangelns uddar

Den underbara varma sommaren fick plötsligt många att undra om inte klimatförändringen med stigande värme redan var ett faktum.

Krönika

Bjud en skåning på lunch!

Kännedomen om vad som händer här nere minskar i övriga Sverige. Inom tull­arna vet businessfolket mer om Manhattan än om Malmö.

Krönika

Den oberoende Riksbanken

Det finns också en annan förklaring till passiviteten. Med nuvarande ordning kan ingen hållas ansvarig om politiken misslyckas.

Krönika

Satsning på pratpersonal

Om regeringen verkligen vill få fart på bygghanteringen borde Peter Eriksson ropa ”mea culpa” och tvärstoppa Boverkets expansion.

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Tillbaka till förstasidan