Krönikor

Medmänsklighet ger bostäder i Latinamerika

Anders Lago blev i maj 2011 förbundsordförande för HSB efter att ha varit kommunalpolitiker (S) i 25 år, varav de 12 senaste som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Under fjolåret valdes Lago in i Sveriges Kommuners och Landstings styrelse. Han är född i Jönköping. Den 10 april 2008 talade Lago inför kongressen i Washington om Södertäljes mottagande av irakiska flyktingar.

Visa faktaruta

Snart är det dags för julledighet. Jul är för mig och säkert för de flesta andra en glädjens högtid, vi är lediga, ger varandra julklappar och äter gott. Så ser det ut för de flesta av oss.

Men inte för alla. Jag hade möjlighet att nyligen besöka två av världens fattigaste länder – Nicaragua och Guatemala. Ja, alla är förstås inte fattiga, en del är enormt rika, klyftorna är stora, men i Guatemala lider hälften av barnen av undernäring och situationen är nästan lika illa i Nicaragua.

Under besöket i Latinamerika var det tre ord som återkom i mina tankar – rättvisa, solidaritet och medmänsklighet. I länder som Nicaragua och Guatemala – och för den delen i många andra länder – finns inte mycket av rättvisa och solidaritet. De som redan har mycket vill ha mer, roffar åt sig och blir allt girigare. I Guatemala härstammar två tredjedelar av befolkningen från Maia-indianerna, dvs de som en gång ägde och brukade marken och ägde hela landet. Idag är de undanskuffade, och livnär sig på att på mycket små jordbruksplättar på bergens slutningar. Det finns inte heller något skattesystem eller välfärdssystem som utjämnar de stora skillnaderna. Resultatet blir förödande, elände, fattigdom, sjukdom och kriminalitet.

Det behövs förstås politiska beslut för att ändra på detta, men du och jag kan också göra en del. Jag har ett förslag, det kan låta futtigt, men kan bli riktigt stort. JULMUSTHJÄLPEN !

Om du och jag och alla andra skänker panten på de julmustflaskor vi kommer tömma under helgerna, så kommer vi kunna ge närmare 100 miljoner kronor till utveckling i bl a Latinamerika. Det är biståndsorganisationen Kooperation utan gränser och min egen organisation HSB som nu startar Julmusthjälpen. Skänk panten på julmusten till Kooperation utan gränser, så kan deras hjälp till självhjälp stödja fattiga och småbrukare till ett bättre liv. Jag har själv på plats sett att detta verkligen är ett bistånd som fungerar.

Tryck på biståndsknappen på Coop när du lämnar in tomglasen. Läs gärna mer på hemsidan för Kooperation utan gränser.

I Latinamerika har HSB, Riksbyggen och Kooperation utan gränser tagit initiativ till 160 bostadskooperativ. Vi har bidragit med kunnande, organisation, utbildning och i några fall med lån. Medlemmarna i kooperativen har själv ansvarat för och även rent fysiskt byggt sina hus. När jag besökte Nicaragua och Guatemala såg jag resultatet, bra bostäder till en rimlig kostnad. Stoltheten riktigt sken om de familjer som fått möjlighet att flytta från slum och kåkstäder till en ny bostad. Genom att skänka panten på dina julmustflaskor kan du bidra till att fler familjer får denna möjlighet.

Men rättvisa, solidaritet och medmänsklighet behövs inte bara internationellt. Det är minst lika viktigt i vår eget land. Klyftorna ökar även här. Enligt en aktuell sammanställning från SCB har tiondelen med högst inkomster fått 76 procent mer att röra sig med under den senaste 20 åren, medan tiondelen med lägst inkomster enbart haft en ökning på 7 procent. Detta påverkar samhället och inte minst boendet, segregationen har ökat kraftigt. För att vända på utvecklingen behövs en rad åtgärder, både när det gäller bostadspolitiken och familjepolitiken.

Fattigdomen i Sverige ser annorlunda ut än i Latinamerika, här har vi ett välfärdssystem och sociala skyddsnät som trots sina brister, ska hindra att folk inte behöver leva på gatan eller tigga. Men det fungerar inte alltid som det är tänkt. Inom Stockholms stadsmission, där jag själv är aktiv, ser vi att allt fler barnfamiljer inte har pengar ens till mat, vi ser också att allt fler saknar en fast bostad, utan tvingas flytta runt hos vänner och bekanta, eller till och med tvingas bo i källarlokaler eller vindar.

I ett rikt land som Sverige borde det inte vara så här. Här borde inte något barn behöva somna hungrig, och varje barn, varje vuxen, varje familj borde ha möjlighet till en bostad där man kan stänga dörren, släcka ljuset och säga god natt till varandra. Så borde det se ut, och det borde vi klara av att lösa med flera bostäder, och en aktiv bostads- och familjepolitik.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan